Hei kaikille ja tervetuloa cosplay-harrastajan liiman ja lakan huuruiseen blogimaailmaan! Nimeni on Jani Laukkanen aka. Cidi Cosplay ja tämä henkilökohtainen blogini sisältää kirjoituksia cosplay-harrastuksestani, seikkailuista alan tapahtumissa sekä keskustelua skenessä ilmenevistä aiheista.

Sananlasku menee ''Kukaan ei ole seppä syntyessään!'' ja se pitää paikkansa. Minäkin aloitin täysin nollasta vuonna 2010 cosplayn harrastuksen ja pukuja tehdessäni olen yllättynyt miten paljon käden taidot ovat kehittyneet niin monella alalla, kuin missään muussa harrastuksessa. Jokaisesta voi tulla mestari kovalla työllä ja se on palkitseva tunne, kun saa aina uuden puvun valmiiksi ja pääsee sitä näyttämään muille ylpeänä.

Liittykää siis seuraani cosplayn maailmaan ja nouskaamme jokainen kohti taivasta tavoitteinemme tämän harrastuksen parissa! o/

maanantai 26. joulukuuta 2016

Cosplayesitysten suunnittelu, rakenne ja esiintyminen.

Aloitettuani cosplayn vuonna 2010 on tullut esiinnyttyä erilaisissa cosplaykilpailuissa ja FFFighteissa juontaen sekä näytellen. Vapaa-ajalla olen myös harrastajateatterissa ollut osallisena ja nykyään olen Lahden kaupunginteatterilla tarpeistontekijänä/lavastajana, joten esiintyminen on monella tapaa elämässäni ollut osana elämääni viimeiset vuodet. Kaikki tämä on kehittänyt osaamistani cosplayesiintymistä ajatellen ja ajattelin tässä hieman avata aihetta miten itse valitsen cossattavat hahmoni, kerron kisaamisistani, suunnittelen cosplayesityksiä ja miten omasta kulmastani esityksen rakenne koostuu.


Tracon 2013 esityskilpailussa kisasin Urhon kanssa Tekken 3:sta Bryan Furya ja Forest Lawia.

Ihmiset valitsevat cossattavat hahmot ja puvut eri tavoin. Jotkut valitsee ulkoisen vaatetuksen näyttävyyden perusteella, kun taas joku vain tykkää hahmosta riippumatta mitkä vaatteet sillä voi olla päällä. Itse valitessani hahmoa ja pukua minulla pitää olla ennenaikaista tuntemusta hahmoon sekä tunneside. Jos esimerkiksi hahmo on videopelistä niin minun on ollut pelattava sitä peliä ja nähdä hahmoa mistä se on, jotta minulla on taustatuntemusta kyseiseen hahmoon. Tämä helpottaa cossatessa, kun haluaa eläytyä hahmoon niin tietää hahmon maneerit, liikkumistyylin ja luonteen, joka taas edesauttaa esiintymistä, jos hahmolla aikoo cosplaykilpailuihin osallistua.

Alkuvaiheessa tätä harrastusta osallistuin pariin pukupainotteiseen kilpailuun mutta siirryin pikkuhiljaa esityspainotteisiin kilpailuihin, koska tajusin sen olevan minun juttuni. Esiintymisestä alkoi tulemaan juttuni ja nautin ihmisten viihdyttämisestä, jossa palkitsevin fiilis on yleisön taputukset esityksen päätteeksi. Olen tosin saanut kritiikkiä, kun keskityn esityskilpailuihin ja en pukukilpailuihin osallistu. ''Eihän se pärjää muuten kuin esityskilpailuissa niin sen takia se ei osallistu pukukilpailuihin.'' 


Mimicon 2014 esityskilpailussa esiinnyin soolona Soul Calibur V:n Xibana.


Onko sillä väliä vaikka osallistunkin enimmäkseen esityskilpailuihin vaikka tässä vaiheessa taitoa riittäisi isompiakin kisoja kokeilla? Pukupainotteisuus on ollut Suomen kilpailuissa ensisijaisena ja esitykset ovat tulleet jälkijunassa, joten puolueellisuus pukupainotteisuuteen tulee vanhasta tavasta. Myönnän, ettei pukuosaamiseni ole niin hyvä kuin esiintyminen, joten kysymys tulee miksen siis saisi keskittyä kilpailuihin, jossa osaamistaitoni on parempi? Suomen cosplayesitysten taso ei yleisellä tasolla niin hyvä ole ja esityskisaajista on aina pulaa niin haluan oman panokseni niihin laittaa edes tähän puoleen klpailuista. Lisäksi en saa pukukilpailuista yhtä paljon irti kuin esityskilpailuista esiintymisen ollessa se minun juttuni.

Lisäksi kuulee valitusta, ettei uskalla lähteä kisaamaan, koska taso on liian korkea, joka on typerä mielipide mielestäni. Toki katsojan puolesta kisaskene näyttää yksipuoliselta ja kovatasoiselta, kun samat henkilöt jaksavat kisata ja panostavat tekemiseen ja sitten ei ole uusia kisaajia, kun aloituskynnys on liian korkea. Tässä se ongelma cossaajilla on kisaamiseen liittyen. Ei saa olettaa, että ensimmäisellä kisaamiskerralla voi hypätä aloittelijasta voittajaksi toivoten kisatason olevan mahdollisimman heikko ja luulla kisaamisen olevan helppoa. Siihen pitää panostaa ja vain tekemällä tulee paremmaksi. Suomen cosplaykilpailut kaipaa lisää kisaajia ja suosittelen lämpimästi kaikkia kokeilemaan sitä, koska se on kokemus vailla vertaistaan. :)


Tracon 2014 bäkkärillä ennen WCS-karsintojen esiintymistämme

Esitysten rakenteet vaihtelee tyylin mukaan minkä tyyppistä esitystä tekee mutta kaikissa on yhteisenä tekijänä pitää muistaa se, että esitys alkaa hitaasti, tempo nousee esityksen edetessä ja loppuhuipennus tulee lopussa, jolloin mielenkiinto pysyy loppuun asti. Jos järjestys vaihtuu esim. loppuhuipennus on jo esityksen keskellä niin kiinnostus loppua kohden lopahtaa.

Esiintymiseen on tullut viime vuosina entistä yleisemmäksi lavasteet, jotka tuovat täytettä esitykseen mutta vain siinä tapauksessa, jos niillä on tarkoitus. Olettamus joillakin on, että mitä enemmän täytettä lavalla niin sen parempi mutta tämä ei pidä paikkansa. Cosplayesitystä ajatellen lavasteen tulee olla vahvistava tekijä esitykseen liittyen mutta jos lavaste on vain koristeena tai taustana lavalla niin se on täysin turha ja tuomarit voivat siitä jopa vähentää pisteitä, jos näin käy. Suhteessa lavasteeton tasavahva esitys voittaisi lavasteellisen esityksen, jossa lavasteet eivät ole osassa mitenkään esityksessä.


Desucon 2014 esityskilpailun voitimme esiintymällä Pokemonin Digletteinä huumoripainotteisella esityksellä.


Videoscreen on myös uusi lisä cosplayesityksiin mikä toimii esitystä vahvistavana tekijänä. Oikein tehtynä video vahvistaa esityksen rakennetta mutta huonosti tehtynä se heikentää sitä ja on turha tekijä. Jos aikoo videota sekä lavasteita käyttää esityksessään niin pitää muistaa molemmilla olevan selkeä rooli esityksessä ja etenkin videossa muistaa, ettei se vie liikaa huomiota esiintyjästä. Jos videossa tapahtuu jotain ja esiintyjä tekee samalla jotain lavalla niin katsoja ei osaa päättää kumpaan pitäisi keskittyä.


Cosvision 2016 esityskilpailussa esiinnyin One Piecen Soul King Brookina.

Entä sitten esitys? Mitä sen pitäisi sisältää? Periaatteessa heti valitessa jo hahmoa asetat esityksen sävyn ja yleisteeman. koska esityksen pitää kertoa jotain hahmostaan ja sen lähdeteoksesta. Välillä esityksiin lisätään silloisen hetken suosiossa olevia meemejä, kappaleita tai ilmiöitä, jotka eivät mitenkään liity hahmoon tai lähdeteokseen mutta oikein tehtynä nekin voivat toimia hyvin. (Esim. Desucon 2014 kisaesityksessämme Pokemonissa Digletin liikkeisiin kuuluu Sandstorm ja sen taustalle lisättiin Daruden Sandstorm musiikiksi.)

Valitettavasti esityksiin jotkut lisäävät näitä jopa liiankin paljon ja ne ovat esiintyjien hauskoja inside-läppiä, jotka päässään toimií muttei lavalla enää. Tässäkin pitää muistaa kohtuus ja keskittyä esityksen rakenteeseen ettei liikaa erkane toimivasta juonesta. Esityksen juonessa pitää lähteä oletuksella, ettei katsoja tiedä hahmosta tai lähdeteoksesta mitään mutta silti ymmärtää mistä on kyse esityksessä ja sitä esittävässä hahmossa/teoksessa. Vaikka kuinka suosittu olisi esityksen aihe niin aina pitää pyrkiä pitämään esityksen käsikirjoitus selkeänä, jotta yleisö ymmärtää esityksen.
Esityksen ääniraidassa ja videossa kannattaa käyttää alkuperäisteoksen videomateriaalia ja musiikkeja, jos vain mahdollista tai sitten saman teemaisia pätkiä eri teoksista. Hahmo-/sarjauskollisuudesta saa pisteitä tuomaroinnissa.

Erilaisia editointiohjelmia löytyy ääniraidan ja videoiden tekemiseen mutta hyvin pärjää ilmaisohjelmillakin editointityössä. Ääniraidan tekemiseen itse käytän ilmaisohjelmaa Audacityä, joka on hyvin monipuolinen ja toiminut omalla kohdallani mainiosti esityksiä tehdessä. Videoeditoinnissa käytän tietokoneen omaa Windows Movie Makeria. :D

Esiintymiseen vielä lopuksi haluan painostaa, että teatterissa muistakaa ylireagoida liikkeenne ja puheenne. Se mikä itsestänne tuntuu ylilyönniltä näyttää yleisöstä katsottuna normaalilta. Isot liikkeet ja kasvojen eleet ovat tärkeitä elementtejä esiintymisessä, ettei esitys näytä laimealta ja tönköltä.
Tekemisen kautta oppii virheistään ja tulee paremmaksi. Minunkin kohdalla näin on käynyt ja jälkeenpäin ajateltuna tekisin monista esityksistäni asioita eri lailla. Pitää vain jaksaa tehdä ja kisata, jotta tulee paremmaksi. Katsokaa kisojen taltiointeja ja imekää oppia itseenne kerätäksenne inspiraatiota ja vinkkejä omaan tekemiseenne. Niin minä teen ja pyrin toimimaan jatkossakin sekä nautin esiintymisestä kilpailuissa.^^ Ensi kuussa kisaan seuraavan kerran Desucon Frostbiten European Cosplay Gathering-karsintojen ryhmäsarjassa pitkän tauon jälkeen ja olen intoa täynnä! Nähdään siellä!

Until next time, Ciao! o/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti