Hei kaikille ja tervetuloa cosplay-harrastajan liiman ja lakan huuruiseen blogimaailmaan! Nimeni on Jani Laukkanen aka. Cidi Cosplay ja tämä henkilökohtainen blogini sisältää kirjoituksia cosplay-harrastuksestani, seikkailuista alan tapahtumissa sekä keskustelua skenessä ilmenevistä aiheista.

Sananlasku menee ''Kukaan ei ole seppä syntyessään!'' ja se pitää paikkansa. Minäkin aloitin täysin nollasta vuonna 2010 cosplayn harrastuksen ja pukuja tehdessäni olen yllättynyt miten paljon käden taidot ovat kehittyneet niin monella alalla, kuin missään muussa harrastuksessa. Jokaisesta voi tulla mestari kovalla työllä ja se on palkitseva tunne, kun saa aina uuden puvun valmiiksi ja pääsee sitä näyttämään muille ylpeänä.

Liittykää siis seuraani cosplayn maailmaan ja nouskaamme jokainen kohti taivasta tavoitteinemme tämän harrastuksen parissa! o/

lauantai 23. kesäkuuta 2012

Huomiohuoraus - Tarkoituksenmukaista vai ihan sattumaa?

Moni on varmaan törmännyt Suomen coneissa ja cosplaypiireissä sanaan ''huomiohuora'', joka siis on yleensä katsojien silmissä ilmennyt, kun jollakulla henkilöllä on vähempipukeinen hahmo mitä cossaa ja näkevät sen heti silleen, että se on selkeää huomionhakua.
Mitä jos asia ei olekaan näin? Entä jos onkin kyse sattumasta, että tiettyä hahmoa rakastaa niin paljon ja haluaa cossata sitä ja tuurilla sattuu olemaan kyseinen puku vähempivaatteinen kuin normaalisti. Kuuluuko tämä tuomita heti ''huomiohuoraamiseksi'' vai pitäisikö katsoa hieman omaa nenäänsä pidemmälle ennen kuin tuomitsee kyseiset cossaajat?

FFXII Fran - Hyvä kroppa on vain plussaa (cosplayer unrelated)
Kuten yllämainitussa kuvasta näkee, cosplayssa hyvä kroppa on hyvä olla, kun suurin osa animen/mangan ja videopelien hahmoista ovat laihoja/tiukkakroppaisia. Itsekin katson nykyään pukuni sen mukaan, että sopiiko oma kroppani kyseiseen hahmoon ja näyttäisikö lopputulos hyvältä. Silti se vain tuntuu korostuvan vähäpukeisissa cosseissa ja monet vääntävät tämän ''huomiohuoraamiseksi'' vaikkei tarkoitus ole. Jos ihmisellä on hyvä vartalo ja uskaltaa sitä esittää niin kannattaa hyödyttää sitä ehdottomasti ja valita asuja, joissa keho palvelee puvun tarkoitusta.

Yleisesti cossit valitaan kahdella perusteella. 1. Suosikkihenkilöitä 2. Muuten vain hahmoja, joista haluaa tehdä cossin, vaikkei olisi se ehdoton suosikki mutta ulkomuoto on silmiä hivelevä.
Valitettavasti olen nähnyt kolmattakin tyyppiä eli henkilöitä, jotka tarkoituksenmukaisesti valitsevat vähäpukeisia hahmoja vain näyttääkseen omaa kroppaansa. Tämä tietenkin on se väärä syy cossata vaan sitä  pitää cossata mitä itse haluaa riippumatta sukupuolesta, painosta, pituudesta, rinnanympäryksestä tai luontaisesta yhdennäköisyydestä. Toki jos cossaajan kaikki valitsemat hahmot ovat bikinicosseja niin epäilykset automaattisesti lisääntyy.

Itsekin olen vältellyt vähäpukeisia hahmoja juuri tämän huomiohuora-leiman takia, mutta suunnitteilla on tulevaisuudessa tällainen vähäpukeinen hahmo tehdä ja tärkeintä on, etten välitä muiden mielipiteistä. Jos joku tuomitsee minut hahmovalinnan takia niin tehkööt. Minä cossaan valitsemiani hahmoja vain sen takia, että minä pidän niistä and that's it, DEAL WITH IT!!!

K-18 coni olisi hyvä idea tämän välttämiseksi. Tällaisessa conissa cosplay saisi olla vapaamuotoisempaa ja pukuja arvostettaisi  enemmän cosplay-pukuina eikä vain nähdä pelkkänä huomiohuoraamisena. En tiedä sitten miten tämä saataisi toteutumaan mutta tässäkin idea hautumaan.

Omia mietteitä? Saa avautua jos omia mielipiteitä haluaa tuoda ilmi.

Until next time, Ciao!!!

3 kommenttia:

 1. Tässä on hieman sama ongelma, mitä monille tytöille sanotana jos pukeutuu liian seksikkäästi. "laita se tissivako piiloon""ei toi hame vois mennä lyhemmäks!". Olen itse todennut että nämä henkilöt ovat pukeutuneet miten itse tykkäävät, välittämättä mielipiteistä. Se lyhyt mekko, tiukka paita yms..saattaa olla se yksi vaate mikä tekee heille hyvän olon. Saa upean fiiliksen. Itse omistan myös näitä.

  Cosplayaamisessa menee samalle linjalle. Se saattaa olla se yksi ja ainoa kerta kun voit pukeutua niin paljastavaksi ja kenenkään ei pitäisi valittaa, (tietysti nämä jotka eivät tiedä mitä cosplay on) koska on tehnyt puvun tismalleen niin paljastavaksi mitä hahmolla on. Itse heh..teen samaa. (Olen syystä paljastavan cosplay yhteisön ylläpitäjä.( Tietysti on muutamia jotka voivat tehdä sen nimenomaan huomionhakuisena, mutta....sitähän kaikki..cosplayaajat tekee. Se on se salaisuus mitä kukaan ei kehtaa myöntää, kaikki cosplayaajat tahtovat tulla huomatuksi coneissa. Paljastava puku tai ei. Me nautimme huomiosta. Tietysti pakarat, rinnat ja sellaiset huomataan ehkä nopeamnmin, mutta niin kauankuin puku on se 3cm lyhyt helma niinkuin hhamolla, eikä mitään 15cm pitkäksi vedetty, olen iloinen.

  VastaaPoista
 2. Pahoittelen pitkää tekstiä o.o; ja myös typoja, kone jolla amt olen jumittaa pahasti tekstien kanssa.

  VastaaPoista
 3. Imo noista huomiohuoria dissaavista tyypeistä ei kannata vain välittää. Jos itseä ei se paljas pinta hävetä eikä cossauksen pääpointtina ole kuumien kimmojen/kollien iskeminen tms. itse cosplayharrastukseen liittymätön toiminta niin paljasta pintaa näyttävissä cosseissa ei ole mitään vikaa. Hahmojahan ne niukasti pukeutuvat sankarit ja sankarettaretkin ovat, ja jotkut saattavat oikeasti -- le gasp! -- pitää heitä lempihahmoinaan.

  PS: Tavallaanhan kaikki cossaajat hakevat sitä huomiota pukeutumalla hassuihin asuihin eli ovat ns. "huomiohuoria". En usko että kukaan tätä harrastava inhoaa olla huomion keskipisteenä eikä missään nimessä halua yhtään kuvaa puvustaan. ;)

  VastaaPoista