Hei kaikille ja tervetuloa cosplay-harrastajan liiman ja lakan huuruiseen blogimaailmaan! Nimeni on Jani Laukkanen aka. Cidi Cosplay ja tämä henkilökohtainen blogini sisältää kirjoituksia cosplay-harrastuksestani, seikkailuista alan tapahtumissa sekä keskustelua skenessä ilmenevistä aiheista.

Sananlasku menee ''Kukaan ei ole seppä syntyessään!'' ja se pitää paikkansa. Minäkin aloitin täysin nollasta vuonna 2010 cosplayn harrastuksen ja pukuja tehdessäni olen yllättynyt miten paljon käden taidot ovat kehittyneet niin monella alalla, kuin missään muussa harrastuksessa. Jokaisesta voi tulla mestari kovalla työllä ja se on palkitseva tunne, kun saa aina uuden puvun valmiiksi ja pääsee sitä näyttämään muille ylpeänä.

Liittykää siis seuraani cosplayn maailmaan ja nouskaamme jokainen kohti taivasta tavoitteinemme tämän harrastuksen parissa! o/

torstai 13. joulukuuta 2012

Syrjitkö sinä muita kanssaharrastajia?

Omien kokemusten pohjalta sekä nimeltä mainitsemattomien henkilöiden kanssa käydyt keskustelut inspiroivat kirjoittamaan taas tällaista mielipidesoopaa tännekin puolelle. Ennen kuitenkin, kun aloitan niin muistakaa, että kyseessä siis on vain oma mielipiteeni kyseessä. Tätä ei pidä yleistää koko harrastajakuntaan tms. Turhat jorinat sikseen ja aloitetaan.

Suurilta osin tapahtumien yleiskuva on, että Suomen conkansa on ystävällistä. Tapahtumaan mentäessä nähdään iso kasa samanhenkisiä ihmisiä niin silloin tuntee sen yhteenkuuluvuuden tunteen (You know?). Cossaajat juttelevat tuttavallisesti toisilleen yhdistävän harrastuksen kautta vaikkei olisikaan ennen tavannutkaan kyseistä henkilöä. Näiden kautta hyvin helposti saa uusia ystävyyssuhteita kerättyä ja kaikilla on kivaa (Omatkin läheisimmät ystävät on tätä kautta tullut.). Harrastajakuntakin vaihtelee paljon eikä rajoitu yhteen ikähaarukkaan. Yleisin ikähaarukka harrastajien kesken on n. 12-16 vuoden iässä mutta silti yli 20-vuotiaatkin harrastajat eivät ikänsä puolesta ole heitetty nurkkaukseen häpeämään. Iän puolesta kuka tahansa voi käydä coneissa eikä heitä katsota pahalla silmällä, kuten joissain muissa tapauksissa voitaisiin katsoa.

Uskaltakaa olla oma itsenne ja pitäkää hauskaa.

Pari esimerkkiä, että kuinka mukavaa conikansa on verrattuna muihin yhteisöihin mutta onko tämä nyt se koko totuus? Poikkeuksia aina löytyy, kuten tässäkin jutussa.

Kuten nykynuoriso voi yhtä hyvin tuomita jonkun henkilön musiikkityylinsä tai vaatetuksen takia niin coneissakin käy valitettavasti hieman eri kategorioissa.
Hyvänä esimerkkinä otetaan vaikka anime/mangan seuraajat. Jotkut jättävät ihmisen porukastaan ulkopuolelle pelkästään sen takia, että ei seuraa joitain tiettyjä sarjoja, jotka kuuluisivat harrastajien *perussivistykseen*. Erilaisuus tässä myös on hieman paheksuttavaa joidenkin mielestä, kun ei ole sama mielenkiinnon aihe eikä pysty juttelemaan siitä lempihahmostaan X, kun toinen ei tiedä edes koko hahmoa tai liiemmälti koko sarjaakaan. Sama heijastuu myös cosplayn kohdalla.
Toinen esimerkki on, että löytyy J-musiikin harrastaja, joka puvustukseltaan yleisestikin ilmaisee kiinnostuksensa kohteen kyseiseen aiheeseen ja ei ehkä edes seuraa niin aktiivisesti animea ja mangaa. Suoria kommentteja näille henkilöille olen kuullut nuorten harrastajien suusta, kuten *Ethän sä edes seuraa hetaliaa tai death notea. Miksi sä sitten olet edes näissä tapahtumissa?* ja *Älä tuu häiritsemään meidän porukkaa, jutellaan justiinsa cosplaysta ja ethän sä siitä tiedä mitään kuitenkaan.*

Muitakin tapauksia on eteeni vuosien varrella tullut mutten ala kaikkia niitä täällä tuomaan esille. Tiedän, ettei kaikki harrastajat tule ikinä olemaan yhtä tasapuolisia ja suvaitsevia mutta silti nämä vähäisetkin tapauksetkin harmittavat. Ei pidä tuomita ihmistä ennakkoasetelmien mukaan. Mikä ratkaisu tällaiseen ongelmaan olisi? Siinäpä miettimistä ja pohtimista.

Tämän saatua pois päästäni häiritsemästä palaan puuverstaaseen pistooleita ja miekkoja tekemään, Ciao!!!


3 kommenttia:

 1. Joo, tää on just ollut mun mielessä jo suht. kauankin ja hyvä että joku kirjoittaa sen tänne interwebziinkin. Valitettavasti olen huomannut samaa epäsuvaitsevuutta itsessänikin, vaikka en huomannutkaan aluksi ja yritän lopettaa tämän ajattelun.

  Yleensä tämä kohdistuu enemmänkin k/j-pop tai -rock harrastajiin omalla kohdallani. Siis mielestäni hekin kyllä kuuluvat coneihin missä muutkin ja saavat cossata lempiartistejaan, mutta huomattavasti näyttää siltä, että he ikään kuin kuuluisivat omaan kategoriaansa, kuin esimerkiksi nyt räppärit ja rokkarit. Tai no, ei ihan noin jyrkästi, mutta tajuatte kai pointin. Eli siis juuri nämä ihmiset, jotka eivät animea paljon katsele, mutta ovat silti coneissa, näkyvät kulkevan aika eristetysti omissa kaveriporukoissaan. Muut (animesta)cossaajat ja tällaiset eivät juurikaan ystävysty heidän kanssaan, sillä mitään yhteistä ei vaikuta ensi silmäyksellä olevan. Oma mielipiteeni on tähän, ettei ihmisiä tietenkään voi pakottaa ystävystymään, mutta toivottavasti kaikki conikävijät eivät pitäisi yllä kauheita epäluuloja ja stereotypioita muita kohtaan, joita jotkut ulkopuoliset pitävät juuri meitä conikävijöitä kohtaan. Myös erilaisista asioista pitävät voivat pitää lisäksi animestakin, eihän sitä koskaan tiedä. Kannattaa tutustua ensin, sillä toinenhan voi olla jopa ihan henkilönäkin mukava!
  Ihanaa seinätekstiä taas kerran, mutta kiitän mielipiteesti jakamisesta. :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseni kohdalle on osunut hieman tuota syrjintää sen takia, kun kuulun ns. siihen jiiruvähemmistöön. Olinhan toki itsekin aikoinani ahkera animen ja mangan seuraaja ja cossasin kyseisiä lempihahmojani ja kävin coneissa tiuhaan, nyt on vain se kiinnostus animeen ja mangaan hieman hiipunut, ja olen siirtynyt siihen j-kulttiin, mutta käyn yhä edelleen coneissa ja harrastan cosplayta, ja eritoten lempiartisteistani. :----) Mutta että en oikein tajua tuota "kategoirimista" kun mainitsit tuossa, että J-rocktyypit liikkuvat omana porukkanaan ja anime/mangaihmiset omanaan, liikunhan itsekin jälkeenmainittujen ihmisten kanssa, kuten myös ensinmainittujen. Ovathan useimmat J-ihmiset olleet aikoinaan anime/mangatyypin ihmisiä, mutta jotkut todellakin stereotypisoivat sen niin, että he eivät katso animea tms. ja ovat omana ryhmänään, tiedän niin monta jiirua, jotka katsovat yhä animea, ja liikkuvat coneissa J-artisteina että animehahmoina. Heistä ei siis missään nimessä kannattaisi sanoa etteikö heidän kanssaan voisi ystävystyä, jos ensi silmäyksellä ei löydy mielenkiinnonaiheita, joidenkin kohdalla sitä on mutta ei kaikkien. Tutustuin itsekin viime coneissa todella moneen ihmiseen, vaikka he cossasivat animesta ja itse cossasin erästä suosikkiartistiani, ja jota he eivät pahemmin edes kuuntele, mutta tiesivät kuitenkin, joten don't worry. We are nearly same people even though we're J-rock !:D
   Ja todellakin; kannattaa tutustua eikä pelätä mitään. :'3
   Jokainen jiiru on varmasti ollut joskus anime/mangaernu ja jatkaneet siitä eteenpäin jiiruksi. Pakko myöntää itsekin etten ole vieläkään unohtanut mitään animeinsiden olennaisia asioita, vaikken ole mitään animea tai sarjaa katsonut lähimmäs 2-3 vuoteen. :----)

   Poista
 2. Asiaa ja hyvin kirjoitetua tekstiä! On itekkin tullut joskus törmättyä tuon tapaiseen syrjimiseen coneissa. MM. ihmetelty sellaisia ihmisiä jotka pukeutuvat arkipäiväisemmin tai ovat kiinnostuneita ennemminkin rpg- jutuista ja lautapeleistä, eivät niinkään animesta ja mangasta, ja olen kuullut sellaisia "mitä noi tällä tekee, ei niin ettei ne sais olla täällä mutta ihmettelen vaan kun ei tää oo ihan niiden juttu"-tyylisiä kommentteja, joskus vähän rankempiakin. Surullista miten pukeutumistyylikin voi johtaa näinkin hyvähenkisissä tapahtumissa syrjintäään.
  Onneksi oma kaveripiiri, jonka kanssa yleensä ollaan myös yhteinen con-porukka, on aika suvaitsevainen, yleensä otetaan porukkaan mukaan kuka nyt vain viitsi siihen tulla tunkemaan : ) Pidetään tietenkin monista samoista jutuista mutta kaikilla on puolestaan jotain omaa, joku mangasarja tai fanituksen kohde mitä muut ei ymmärrä eikä välttämättä yritäkkään ymmärtää, mutta kukaan ei katso tosiaan kieroon sen vuoksi. Tullaan hyvin toimeen vaikka lemppari animet olisikin ihan päinvastaiset tai joku tykkäisi jostain j-rock bändistä jota toinen vihaa..Niinhän sen kuuluiskin mennä, onneksi tutustuin coneissa niin suvaitsevaisiin ihmisiin : D Ei kaikista tietenkään voi pitää ja väistämättä tulee erimielisyyksiä ja riitoja, mutta ei saisi tuomita ennenkuin tuntee.

  VastaaPoista