Hei kaikille ja tervetuloa cosplay-harrastajan liiman ja lakan huuruiseen blogimaailmaan! Nimeni on Jani Laukkanen aka. Cidi Cosplay ja tämä henkilökohtainen blogini sisältää kirjoituksia cosplay-harrastuksestani, seikkailuista alan tapahtumissa sekä keskustelua skenessä ilmenevistä aiheista.

Sananlasku menee ''Kukaan ei ole seppä syntyessään!'' ja se pitää paikkansa. Minäkin aloitin täysin nollasta vuonna 2010 cosplayn harrastuksen ja pukuja tehdessäni olen yllättynyt miten paljon käden taidot ovat kehittyneet niin monella alalla, kuin missään muussa harrastuksessa. Jokaisesta voi tulla mestari kovalla työllä ja se on palkitseva tunne, kun saa aina uuden puvun valmiiksi ja pääsee sitä näyttämään muille ylpeänä.

Liittykää siis seuraani cosplayn maailmaan ja nouskaamme jokainen kohti taivasta tavoitteinemme tämän harrastuksen parissa! o/

perjantai 8. maaliskuuta 2013

Tarjoaako Suomen conit tarpeeksi monipuolista ohjelmaa?

Itseäni taas vaivaamaan jäänyt puheenaihe, josta päätin hieman avautua. Ensiksi on kuitenkin sanottava, että tekstini pohjautuu omiin kokemuksiini, kuten aina niin tätä ei tarvitse yleistää.

Itse olen käynyt coneissa jo neljättä vuotta sekä cosplayta harrastanut kohta kolme vuotta (Hui kun olen vasta aloittelija muihin nähden.) niin en kuitenkaan näe itseäni massiivisena animen/mangan harrastajana. Tämän onkin huomannut cosplaystani, jotka ovatkin suurilta osin keskittyneet japanilaisiin RPG-peleihin ja länsimaiset hahmot ovat minua suuresti viime aikoina kiinnostaneet cosplayssa hirveästi. Tästä huolimatta on kuitenkin tuonne hyllyn täytteeksi parit mangapokkarit tullut ostettua.

En tällä hetkellä muita sarjoja seuraa mielenkiinnolla kuin Torikoa.

Vaikka conit ovat ohjelmaltaan täynnä vaikka mitä luentoja, paneeleja ja kisoja cosplayhin, animeen/mangaan ja muihin oheisilmiöihin liittyen niin silti olen viime aikoina tuntenut itseni aika yksinäiseksi coneissa, kun en meinaa löytää itselleni mitään ohjelmanumeroa mitä mennä seuraamaan omaan mielenkiintoon liittyen, josta syystä enimmäkseen tapahtumat ovat menneet tuttavien kanssa omia juttuja keskustellen. Voi johtua ehkä siitä, kun cosplay meinataan rinnastaa suoraan Japaniin sekä sen kautta animeen/mangaan vaikka tosiasiassa cosplay ei ole pelkkää sitä, kuten Ilona on aikoinaan puheohjelmaa pitänyt aiheeseen liittyen.

Onko siis conit ohjelmistoltaan suositeltua vain animen/mangan harrastajille? Olenko minä vain vähäpätöinen harrastaja, jonka pitäisi tyytyä vain tähän ohjelmavalikoimaan tai jättää conit väliin, jos on valittamista coneista? Toki eri tapahtumat pitävät tietyt teemat itselleen uskollisina, kuten Desucon, joka keskittyy juuri animen/mangan maailmaan mutta silti haluisin ohjelmistoa omasta puolestani enemmän videopeleihin liittyen (Toki on ne rytmipelit siellä näytillä mutta liikaa jonoa aina minun makuuni niin en vaivaudu.) luentoja, paneeleja tai vaikkapa peliturnauksia joihinkin tapahtumiin. Myös kiinnostaisi enemmän länsimaisesta tuotannosta saada juttua esille. Luultavasti tämä on vain yksittäisen harrastajan voivottelua mutta luulen kuitenkin, etten ole ainoa tämänkaltainen conittaja.

Toivottavasti tästä ei isoa paskamyrskyä synny, kun tällaisista valittelen mutta älkää luulko, että leimaisin Suomen coneja surkeiksi. Kokonaisuudessaan Suomen conit ovat olleet suurilta osin onnistuneita missä olen käynyt ja koko ajan kehitytään niiden järjestämisessä.

Onko mielestänne jo tarpeeksi monipuolista ohjelmatarjontaa coneissa? Kierrätetäänkö joitain ohjelmia liikaa? Haluisitteko itse jotain uutta ja erilaista ohjelmatyyppiä nähdä? Onko ohjelmat liian painottuneita animeen/mangaan ja haluisitte hieman erilaisista aiheista luentoja/paneeleja? Kirjoitelkaa mietteitänne, jos kiinnostuitte aiheesta.

Until next time, Ciao!

7 kommenttia:

 1. Moikka,

  piti kysymäni, että missä coneissa olet ollut? Desucon tulikin mainittua, mutta olet varmasti ollut muissakin coneissa? Useita coneja vuodessa järjestävänä kiinnostaa ihan siksikin, että tietää mistä coneista mainitsemasikaltainen ohjelma tuntuu uupuvan tai jää sivuun.

  Olen kyllä samaa mieltä, että esimerkiksi länsimaiset pelit (ja pelihahmot) ovat hieman vähemmistössä coneissa, toki monissa coneissa jo ihan aihepiirikin rajaa näitä pois, ehkä jopa valitettavasti. Olisiko sinulla hyviä ideoita ohjelmaksi? Ja tietysti, olisitko kiinnostunut puhumaan jostain aiheesta tai olemaan mukana paneelissa, jos sellainen saataisiin kasattua? Ymmärrän, jos et, kaikille esiintyminen ei ole "oma juttu". Usein parhaat ohjelmaideat tulevatkin nimenomaan kävijöiltä, jotka toivovat jotain erityistä ohjelmaa ja kertovat siitä järjestäjille.

  Pakko tietysti mainostaa myös yhtä omaa tapahtumaa eli olethan tutustunut Tampere Kuplii sarjakuvafestivaaliin? Meillä on ohjelmassa pyrkimys painottua toki sarjakuviin mutta käsitellä niin itämaista kuin länsimaistakin sarjakuvaa mahdollisimman monipuolisesti. Videopelit eivät varsinaisesti kuulu aihepiiriimme, vaikka niitäkin on välillä ollut. Cosplay sen sijaan koetaan tärkeäksi osaksi Kupliita ja cosplay-kilpailun lisäksi meillä oli mm. viime vuonna maskeerausluento siitä, miten eri kasvonpiirteitä voi korostaa ja tehdä erilaisia maskeerauksia. Toivomme tänä vuonna saavamme mukaan erään ammattimaskeeraajan, joka voisi kertoa enemmän kauhu-tyyppisen maskeerauksen ja lateksimaskeerauksen tekemisestä. Toki nämä ovat vain yksittäisiä ohjelmanumeroita, mutta on kiva tietää, jos tällaiselle on kysyntää niin voimme jatkossa panostaa tähän! (Kupliin sivuthan löytyvät osoitteesta http://tamperekuplii.fi)

  Itse näen, että tällainen palaute on hyvää ja tärkeää coneille, varsinkin kun se esitetään näin asiallisessa muodossa. Kiitos! Tämä on toki henkilökohtainen mielipiteeni, mutta uskon monen muun allekirjoittavan saman :)

  Terveisin
  Karo "kartsi" Leikomaa
  Tampere Kuplii/Tracon/Finncon

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tracon, Animecon, Finncon, Ropecon, Chibicon, Desucon, Bakacon, Tsukicon, Cosplaygaala, Desutalks, Kawacon, Kikucon. Kyllähän näitä on kertynyt vuosien varrella. :) Tampere Kuplii on itsellä jäänyt itsellä aina välistä, kun on ollut aina silloin kiirettä. :)

   On itsellä ollut kiinnostuksena jokin luento/paneeli pitää johonkin aiheeseen liittyen mistä olen tässä kirjoituksessani puhunut. Haluisin vain kanssatoverin sitä kanssani pitämään mutta tämä onkin alkutekijöissään niin katsotaan, jos lähitulevaisuudessa olisin tämänkaltaista ohjelmaa pitämässä. Itse olen lavalle eksynyt cosplaykisaamisen tai sitten fffightin järjestämisen suhteen niin ei se niin vierasta touhua ole onneksi itselleni.

   Itselleni otollisin tapahtuma olisi, missä japanilainen ja länsimainen tarjonta olisi tasapuolisesti edustettuna ja lähimpänä tällä hetkellä on Tracon tässä suhteessa mutta silti kaipaisin sitä *jotain* uutta vielä. Ehkä se on vain itse siirryttävä järjestäjäporukkaan jossain vaiheessa ja muutettava tätä jos mahdollista. :D

   Poista
 2. Kiinostavaa tekstiä. Itse en osa pahemmin aiheesta puhua koska olen sen verran laiska.. tai jotaki.. ihminen että tosi harvoin tulee conissa luennoissa käytyä, vaikka olisiki kiinostavaa ohjelmaa. Voi myös johtua siitä että coneihin tuun usein cossaamaan ja kavereiden kanssa hengaamaan ja siihen se aika meneekin.

  VastaaPoista
 3. Hei!
  Eri contapahtumisen ohjelmien aiheet määräytyvät pitkälti sen mukaan, millaisen linjan kukin contapahtuma on ohjelmatarjontansa suhteen ottanut. Desucon esimerkiksi haluaa korostaa juurikin animea ja mangaa ohjelmatarjonnassaan, mutta toki siellä on ohjelmia nähty muistakin aiheista. Tracon taas mieltää itsensä sekä anime- että roolipelitapahtumaksi ja hankkii ohjelmistonsa sen mukaan.
  Videopelit ovat laaja ja monipuolinen aihealue josta irtoaisi vaikka minkälaisia ohjelmanumeroita, mutta luulen että varsinaisesti animetapahtumiksi itsensä mieltävät conit eivät halua länsimaisista pelisarjoista kertovia luentoja ohjelmistoonsa. Ensi syksyksi on kuitenkin tekeillä Fanfest-tapahtuma, jonka ohjelmatarjonta ei rajoitu vain itämaiseen viihteeseen vaan myös länsimaista viihdettä käsittelevät ohjelmanumerot ovat tervetulleita. Mikäli olet itse kiinnostunut luennoimaan tai osallistumaan länsimaisia videopelejä käsittelevään paneeliin, voit ottaa yhteyttä tapahtuman järjestäjiin. Tapahtumalla on oma sivu jo ainakin Facebookissa ja Tumbrlissa.

  Terveisin

  ~Cilla // Afureko

  VastaaPoista
 4. Eikös ollutkin siis hyvä idea pistää Shiroconiin Tekken-turnaus ;)

  VastaaPoista
 5. Miulla on ollut vähän samanlaisia ongelmia, osittain siksi että seuraan vähän tuntemattomampia sarjoja, joten kiinnostavaa ohjelmaa löytyy vain muutama conin aikana... Ja usein vielä ne kiinnostavimmat ohjelmat menevät päällekkäin esimerkiksi cosplay-kilpailun kanssa. Mutta on hienoa kun noita luentoja nettiin laitetaan. Ymmärrän toisaalta, että conien on keskityttävä tiettyihin teemoihin, koska muutenhan pari päivää conia kohti ei riittäisi... Sen sijaan olisi hienoa, jos järjestettäisiin uusia coneja joissa olisi myös länsimaalaisia teemoja (kuten yllä mainittu Fanfest). Peliaiheisista tapahtumista puheenollen mieleeni tuli Jyväskylässä järjestettävä Levels, jossa järjestetään myös cosplay-kilpailu :D

  VastaaPoista
 6. Hmm, tässäkin asiassa on pitemmän päälle kyse varmaankin lähinnä makuasioista. Onhan noista japanilaisista peleistä ollut ohjelmaa eri coneissa, mutta luonnollisesti jos kyseessä on yhteen sarjaan keskittyvä luento/paneeli/yms., siitä ei välttämättä jää hirveästi käteen muille kuin kyseisen sarjan faneille. Omista lempipelisarjoistani en ole bongannut ohjelmaa coneissa lähes yhtään enkä muutenkaan ole hirveästi pannut merkille millaisia peliluentoja yms. Suomen coneissa on pidetty.

  Sarjakohtaisten ohjelmanumeroiden lisäksi monissa coneissa on ollut puhetta animen hahmodesigneista, parituksista ja muista; ehkä tällainen toimisi pelienkin kohdalla mikäli genreä vähän rajattaisiin? Kyllä ainakin itseäni kiinnostaisi puheohjelma esim. japanilaisten videopelien naishahmoista tai kahden eri videopelisarjan vertailu. En sitten tiedä onko tämäntyyppisiä ohjelmia pidetty paljonkin, ei nyt ainakaan tältä istumalta mieleen muistu.

  Suhtautumiseni länsimaalaisiin peleihin onkin sitten vähän tylympi. Jos tapahtuma pyörii animen, mangan jne. ympärillä niin mielestäni länsimaalaiset sarjat eivät kuulu ainakaan viralliseen ohjelmatarjontaan. Toki esim. Finncon-Animeconeissa ja Traconeissa on voitu tarjota myös aasialaisen viihteen ulkopuolelle keskittyvää ohjelmaa kun sellainen kerran kuuluu conien tarjontaan ja teemaan muutenkin. Esim. Desuconissa taas olisi vähän hassua päätyä kuuntelemaan luentoa vaikkapa Sly Raccoon -pelisarjasta (vaikka ko. sarja suosikkeihini kuuluukin) sillä tällä mestarivaraspesukarhulla ei ole mitään tekemistä japanilaisen populäärikulttuurin kanssa. Tietenkin sitten jos järjestettäisiin tapahtuma, jonka pääpaino olisi nimenomaan videopeleissä -- sekä länsi- että itämaalaisissa -- niin luonnollisesti ohjelmaa voisi olla niin Pokémonista kuin Skyrimistäkin. Sellaiselle tapahtumalle voisi olla kysyntää tulevaisuudessa?

  VastaaPoista