Hei kaikille ja tervetuloa cosplay-harrastajan liiman ja lakan huuruiseen blogimaailmaan! Nimeni on Jani Laukkanen aka. Cidi Cosplay ja tämä henkilökohtainen blogini sisältää kirjoituksia cosplay-harrastuksestani, seikkailuista alan tapahtumissa sekä keskustelua skenessä ilmenevistä aiheista.

Sananlasku menee ''Kukaan ei ole seppä syntyessään!'' ja se pitää paikkansa. Minäkin aloitin täysin nollasta vuonna 2010 cosplayn harrastuksen ja pukuja tehdessäni olen yllättynyt miten paljon käden taidot ovat kehittyneet niin monella alalla, kuin missään muussa harrastuksessa. Jokaisesta voi tulla mestari kovalla työllä ja se on palkitseva tunne, kun saa aina uuden puvun valmiiksi ja pääsee sitä näyttämään muille ylpeänä.

Liittykää siis seuraani cosplayn maailmaan ja nouskaamme jokainen kohti taivasta tavoitteinemme tämän harrastuksen parissa! o/

maanantai 23. joulukuuta 2013

Final Fantasy Fight - Parhaat päivät jo takanapäin?

Final Fantasy Fight... Tuo ihmisiä viihdyttänyt, naurattanut sekä jopa suututtanut ohjelmanumero on monen monta vuotta vakiinnuttanut itsensä Suomen conien ohjelmistoon ja loppua ei tunnu näkyvän lainkaan. Miten se on pitänyt pintansa nykypäivään saakka ja miten ohjelmanumero samalla toistuvalla peruskaavallaan jaksaa vetää vieläkin ihmisiä mukaansa? Palataanpa FFFightin alkujuurille jonnekin vuosien 2005-2006 paikkeille, lähestytään nykypäivään kerraten historiaa ja katsotaan miten FFFight on muuttunut vuosien aikana.

Yksinkertainen konsepti ilman mitään juonta tai päämäärää vain tarkoituksenaan viihdyttää yleisöä.

Jo ensi hetkistään saakka FFFight on Visual Gayn tuomana jäänyt ihmisten mieliin mieleenpainuvalla konseptillaan missä kuka tahansa voi olla osallisena vuoropohjaisessa taistelussa, jossa vuorotellen hyökätään toisen kimppuun, kunhan vain löytyy mielikuvitusta iskuihinsa. Periaatteessa jokaisessa taistelussa on jotain odotettavaa, sillä mielikuvituksen ollessa vain rajana voi taistelijoilta tulla toisin sanoen minkälaista huumoripitoista settiä tahansa yleisölle, joka luultavasti onkin ollut yksi pääsyy ohjelman suosiolle, kun ikinä ei tiedä mitä lavalla voi tapahtua huumorin merkeissä.

Vuosi vuodelta suosio ohjelmanumerolla kasvoi ja tähän saakka ehkäpä suurimmat shownsa se on saanut turnajaisten muodossa Desuconin menneinä vuosina livebändin avustamana, milloin itsekin FFFightiin perehdyin ensi kertaa osallistumalla 2010 Desun FFFight-turnaukseen. Konsepti toisaalta on muuttunut hieman teatterimaisempaan suuntaan sillä Visual Gay halusi tuoda mukaan faitit, jotka sisälsivät juonen, joissa järjestäjät näyttelivät käsikirjoitetulla tekstillä taistellen FFFightin muodossa. Jotkut näkivät tämän ehkä tappavana mallina faiteille, kun ensi hetkillään randomisti saattoi kuka tahansa aloittaa tapahtuma-alueen pihalla faittaamisen ilman mitään sen suurempaa järjestelyä. Riitti vain, kun tiesi säännöt ja joku laittoi taistelumusiikin taustalle soimaan.

2010 Desuconin FFFight-turnajaisten infotilaisuus. (PS: Keskellä kuvaa näette ehkäpä minua muistuttavan henkilön, joka cossasi elämänsä ensi kertaa silloin.)

6 vuoden jälkeen vuonna 2011 Visual Gay päätti lopettaa FFFight-uransa ja päättivät keskittyä muiden ohjelmien pitoon, kuten Visual Questien järjestämiseen, joista heidät nykyään tunnetaan parhaiten. Heidän lopetettua FFFightit oli miltei selkeää, että ohjelmanumero jatkaa elämistään coneissa, tosin vain muiden järjestäminä. Vuoden 2010 loppupuolella alkoi olemaan VG:n jäsenten sekä ohjelman tunnetuimpien faittaajapioneerien keskellä keskustelua, että tämä alkaa olemaan tässä, joten minä ja ystäväni Starblom järjestimme Kuopion paikallisessa Chibiconissa 2010 FFFightin ensi kertaa tietyllä tapaa koemielessä, jotta tulevaisuudessa pyrkisimme pitämään FFFightin perinnettä yllä.

Tapahtuma/FFFight kerrallaan 2 hengen porukkamme kasvoi henkilö kerrallaan isommaksi henkilöistä, joilla hommasta on ollut kokemusta VG:n faittien suurajoilta saakka ja jossain vuoden 2011 loppupuolella annoimme ryhmällemme nimen FFFollowers, josta sitten alkoi FFFightin uusi aikakausi milloin meistä tuli pääasiallinen faittien pitäjä coneissa vaikka VG:n aikakautta emme tule ikinä ylittämään. Muutaman faitin pyrimme vuodessa järjestämään pitäen tätä perinnettä yllä ja ainakin tällä hetkellä emme aio lopettaa faittien pitoa sillä suunnitelmia meillä riittää vaikka muille jaettavaksi.

Koko FFFollowers-ryhmämme!

FFFightin kulta-aika on valitettavasti tainnut mennä jo ja on piiloutunut menneiden vuosien faittaajien muistoihin.
Miksi? Tällä en tarkoita sitä, että vaikka konsepti on muuttunut teatterimaiseksi juoniensa kera (Mielestäni se on tekijä, joka jopa nostaa kiinnostavuutta ohjelmaa kohden.) vaan ongelma on itse faittaajien/esiintyjien puute. Joku ehkä tässä vaiheessa sanoo mielipiteenä, että kyllähän faitit ovat nykyäänkin täynnä faittaajia olleet aina ja tämän kohdalla kyllä olen samaa mieltä MUTTA niiden laatu on se toinen asia.
Kun me FFFollowersin jäsenet osallistuimme itse VG:n järjestämiin faitteihin niin me sekä miltei kaikki muutkin ohjelmaan osallistuneet olivat perusteellisesti miettineet, keksineet ja harjoitelleet PALJON omia iskujaan, joilla mahdollisimman hyvin sai yleisön nauramaan. Aikoinaan VG:n faitteihin oli ennakkoilmoittautuminen, jonka periaatteena oli saada ohjelmaan mukaan kovimmat taistelijat, jotka olivat harjoitelleet hiki hatussa omaa esitystään mutta nykyään ennakkoilmoittautumisen periaate on muuttunut mielestäni eri suuntaan. Nykyään se nähdään vain varmistuksena päästäkseen itse lavalle ja toissijalle jää iskujen mietintä eli toisin sanoen panostus ei ole samalla tasolla kuin menneinä vuosina. Mitä me järjestäjät voimme tälle tehdä? Emme mitään, koska se on yksinkertaisesti osallistujista kiinni, että panostavatko he kuinka paljon esiintymiseensä lavalla.
FFFollowersin jäsenenä haluan sanoa nyt siis kaikille tätä lukeville ja faiteista kiinnostuneille, että PANOSTAKAA iskuihinne ja miettikää mikä yleisesti ihmisiin vetoaa huumorin muodossa. Älkää miettikö mitään sarjan sisäisiä inside-vitsejä, joita suurin osa ei tajua vaan sketsissä pitää olla selkeä viesti, jonka KAIKKI ymmärtää. Älkää menkö lavalle tehden samoja juttuja mitä monet muutkin ovat jo useita kertoja tehneet. (Kuten halihyökkäykset tms.)

Ohjelman järjestäjinä omasta puolestamme pyrimme viihdyttämään yleisöä mahdollisimman paljon omilla juonellisilla näytöksillä ja sketseillämme mutta loppujen lopuksi hyvän shown saa aikaan vain te rakkaat ihmiset, jotka osallistutte faitteihin mukaan. Kouluarvosanalla jos pitäisi tämän hetkinen taso arvioida niin se on n. 7,5-8. Jos tästä huonommaksi menee taso reilusti niin onko enää järkeä FFFighteja pitää? Aika vain näyttää ja ei sitä ikinä tiedä mihin suuntaan tämä ohjelma menee seuraavien vuosien aikana.

Sen verran voin valaista FFFightin tulevaisuutta, että ensi kuussa järjestettävässä Yukiconissa meidän porukka järjestää seuraavan kerran näytöksen ja linkin takaa löytyy ennakkoilmoittautumista varten tiedot, jos et vielä ole tietoinen meistä. ;)
Lisäksi ensi kesän Animeconiin, joka on ollut monen vuoden meidän panostetuin esityspaikka on suunnitteilla suurta tarinallista esitystä, jossa esiinnymme kaikki original-charactereina mutta siitä enemmän sitten lähempänä tapahtumaa.


Jos luulitte, että viime kesän esityksemme oli iso Animeconissa niin odottakaapahan ensi vuotta. ;)

Jos näet aihetta avautumiseen tai oman mielipiteen antamiseen niin ei muuta kuin kommenttia tulemaan.

Until next time, Ciao!

3 kommenttia:

  1. Oon tainnu itse asiassa vaan kerran käyä kattoo teijän faitteja, sillo joskus nakki ja makkara Helsingin Chibissä (viime vuonna?), joten paha verrata :'D Yukiconissa se näyttää olevan semmosessa reiässä että vois ehtiä!

    VastaaPoista
  2. Fightin tulen Yukiconissa ehdottomasti katsomaan, mutta yleisönä tietenkin. Olen tällä kertaa panostanut taidekujaan eikä olisi uutta cossiakaan vielä kaapissa kuitenkaan. Esiintyminen olisi aina mukavaa, muttei ilman pukua ;3 Katsotaan josko jotain saisi kasaan Animeconiin..

    VastaaPoista
  3. Itse olen osallistunut kahteen FFFight:iin Kuopiossa ja haluan sanoa, että molemmat olivat hyvin järjestettyjä! ^^ Ekan kerran osallistuin faittiin Animecon IX ja viimeksi Animecon X. Kumpikin olivat hyvin järjestettyjä; molemmissa oli tosi hyvä juoni, mutta pidin enemmän Animecon IX:n loppufightista, jossa kaikki voittaneet (pahikset ja hyvikset) taistelivat keskenään. Se oli oikein hauska idea ja olin toivonutkin, että se olisi otettu käyttöön myös Animecon X:ssä. Mutta mielestäni myös A-con X:n faitti oli toteutettu hyvin!

    Minähän olen aika ujo lavalla, vaikka olenkin harrastanut näyttelemistä ylä-asteen näytelmäkerhossa. Ujoudestani huolimatta minusta on hauskaa astua lavalle ja tehdä parhaani, vaikka epäonnistuisinkin. ~ Animecon IX:ssä hihhuloin Inuyashana, jolloin osallistuin ensimmäiseen faittiini. Muut faittaajat olivat tosi mukavia ja faitin jälkeen on aina tuntunut hyvältä ja onnistuneelta. Olin miettinyt mahdollisia iskuja, joita käyttäisin faitissa, mutta aika laimeaksihan se jäi. Keksin pari hassua iskua, mutta siihen se sitten jäikin.

    No, seuraavassa animeconissa olin pukeutunut Ino Yamanakaksi Narutosta ja tuolloin päätin vetää omat iskuni improamalla, koska emme saaneet jutella sähköpostitse vastustajan kanssa (toisin kuin Animecon IX:ssä), iskuja oli vaikea keksiä paikanpäällä. Se olisi ollut ehkä helpompaa, mutta tämäkin faitti meni ihan hyvin; paljon paremmin kuin Animecon IX:ssä.

    Iso kiitos teille, kun järjestätte näitä fffightejä meidän iloksi! Kavereiltani olen kuullut, että tykkäsivät tosi kovasti Animecon X fffightista ja minäkin uskon vielä osallistuvani (ja rohkaistuvani) tuleviin faitteihin, se on vissi ja varma! :3 Heinäkuuta sitten odotellessa!

    VastaaPoista