Hei kaikille ja tervetuloa cosplay-harrastajan liiman ja lakan huuruiseen blogimaailmaan! Nimeni on Jani Laukkanen aka. Cidi Cosplay ja tämä henkilökohtainen blogini sisältää kirjoituksia cosplay-harrastuksestani, seikkailuista alan tapahtumissa sekä keskustelua skenessä ilmenevistä aiheista.

Sananlasku menee ''Kukaan ei ole seppä syntyessään!'' ja se pitää paikkansa. Minäkin aloitin täysin nollasta vuonna 2010 cosplayn harrastuksen ja pukuja tehdessäni olen yllättynyt miten paljon käden taidot ovat kehittyneet niin monella alalla, kuin missään muussa harrastuksessa. Jokaisesta voi tulla mestari kovalla työllä ja se on palkitseva tunne, kun saa aina uuden puvun valmiiksi ja pääsee sitä näyttämään muille ylpeänä.

Liittykää siis seuraani cosplayn maailmaan ja nouskaamme jokainen kohti taivasta tavoitteinemme tämän harrastuksen parissa! o/

torstai 6. maaliskuuta 2014

Cosplay-kilpailijoiden ystävyyttä ja vihaa pintaa syvemmällä.

Erilaiset cosplay-kilpailut ovat vakiinnuttaneet asemansa Suomen conien suosituimpina ohjelmanumeroina, joissa kootusti pääsevät ihmiset näkemään ja ihastelemaan cossaajien tekemiä huikeita cosplaypukuja näytösten tai esitysten muodossa. Itsekin olen teatteriharrastaja-taustaisena moniin cosplay-kilpailuihin osallistunut sekä pitänyt/ollut osallisena erilaisissa ohjelmanumeroissa missä on tarvinnut olla lavalla esiintymässä ihmisten iloksi.


Kuvaaja: Tapio Matikainen


Kilpailun aikana backstagella normaaleihin tunnetiloihin voi laskea jännityksen ja stressaamisen. Kuitenkin kaikesta huolimatta suurin osa kisaajista tulevat juttuun keskenään, jonka ansiosta kanssakisaajien jännitystaso laskee ja on mieluisampi mennä lavalle, kun on mukavampi olo. Ainakin itselle tämä on yksi asia minkä takia kilpailuissa olen tykännyt käydä, kun kanssakisaajien kanssa voi rauhassa jutella ja mahdollisesti helpottaa heidän oloaan sitä tehdessä. (Itsehän olen se henkilö bäkkärillä, joka perseilee ja yrittää tunnelmaa saada keveämmäksi/iloisemmaksi jokaiselle. :D) Uusia tuttavuuksia saa miltei pyytämättäkin, josta voikin alkaa mahdollisesti pidempi aikainen ystävyyssuhde.


Esimerkkinä suurin osa meidän FFFollowersin jäsenistä ollaan tavattu toisemme ensi kertaa juuri lavalla toistemme seurassa, josta olemme siirtyneet yhdessä esiintymiseen.

Itse pääasiallisesti henkilönä, joka osallistuu esityspainotteisiin kilpailuihin minulle tärkeimpänä asiana kilpailuissa ei ole palkintojen saaminen vaan yleisön viihdyttäminen ja lavalla esiintymisen nauttiminen. Lavalla saan itsestäni parhaiten irti, kun esiinnyn ihmisille ja paras nautinto itselleni on se, että kuulen yleisön hurrauksen omalle esitykselleni. Parempaa palkkiota en voi saada itselleni kuin tämän. Tämän takia aion jatkaa kilpailuissa käymistä ja nautin esitysten pidosta yleisölle.
Suomen cosplay-kilpailut ovat tunnelmaltaan erittäin mukavia, joista saa huikeita kokemuksia itsellensä ja kisaajat tulevat toimeen toistensa kanssa. Ehkäpä kilpailijoiden välistä kisaviettiä tai vihaa ei vielä niin pahasti näy bäkkärin puolella kisaajien kesken, koska kisoja ei vielä ole palkintojen puolesta viety niin rahalliseen suuntaan. (Vertailuna USA:ssa järjestettyihin kilpailuihin missä voittorahat liikkuvat jopa tonneissa.) Esimerkkinä viime vuoden Traconin esityskilpailu missä minä olin ystäväni Urhon kanssa kilpailemassa Tekken 3-esityksellämme missä saimme 2. sijan ja palkinnoksi mitalit ja pokaalin vain eli ei edes mitään tuotepalkintoja.

Kuitenkin jos ei bäkkärillä vihapuhetta eri cossaajista kuule niin ainakin niiden ulkopuolella. Olen huomannut sellaisen seikan, että jotkin henkilöt mustamaalaavat eräitä tunnettuja suomalaisia cossaajia sen takia, että he osallistuvat cosplay-kilpailuihin vuodesta toiseen vaikka palkintopystejä riittää vaikka muille jaettavaksi. Taka-ajatuksena näillä henkilöillä on se, että pitäisi kuulemma antaa mahdollisuus muillekin cossaajille voittaa. (Eli siis halutaan mahdollisimman huono olevan kisan taso, jotta itsellä olisi mahdollisuus sijoitukseen?..) Ei näin todellakaan asian pidä olla.

Tarpeeksi rajaava tekijä kilpailuissa erottaa aloittelevat ja ammattimaiset kisaajat ovat juurikin aloittelijat-/pro-sarja, jotka ovatkin käytössä olleet jo usean vuoden. Mielestäni on aivan mahtavaa, jos vain toinen toistaan upeampia cossaajia pukujensa kanssa osallistuu kilpailuihin kokemustasostaan riippumatta. Loppujen lopuksi kilpailun voittaa henkilö, jolla on tuomarointikriteerit parhaiten täyttävä puku ja/tai esitys. Ei voi itse kehittyä puvuntekijänä/cosplay-kisaajana, jos ei aseta itsellensä tavoitteita ja jos asenne on kilpailuja kohtaan juuri tällainen negatiivinen asenne niin ehkäpä pitää miettiä ajattelutapaansa uusiksi.


Tracon VIII esityskilpailun top-3


Kun minä menen kilpailuun omalla puvulla/esityksellä niin teen parhaani mitään mutisematta muita cosplay-kisaajia kohtaan. Jos voitan, olen onnellinen mutten anna asian nousta päähäni vaan kehitän itseäni eteenpäin kisaajana. Jos häviän, voin vain todeta itselleni, että tein parhaani ja enempää en voi pyytää. --> Kehitän itseäni siis lisää tulevaisuutta varten.

En haluaisi kuvitella omalle kohdalleni tällaista kohtelua tulevaisuudessa, jossa minulle tulisi vihapostia sen takia, että olen liian monta kertaa sijoittunut kilpailuissa ja minun pitäisi antaa muiden vain kisata. Itsellänihän on vain tuosta Traconista 2. sija kilpailuista saatuna, joten ei ainakaan tässä vaiheessa tällaista puhetta kohdalleni ole vielä sattunut. Näillä näkymin olen osallistumassa tänä vuonna vähintään 3 puku-/esityskilpailuun, joten katsotaan myöhemmin tänä vuonna mitä sitä kohdallensa sattuu pärjäämisestä riippuen. Miltäköhän näistä *valittajista* tuntuisi, jos kaikkien tuntema Suomen cosplayidoli Elffi palaisi kisarintamalle Suomen sisällä? Minua suuret cosplaynimet inspiroivat kehittymään, jos samaan kisaan pääsen heidän kanssaan sillä siinä näkee kasvokkain mihin voi pyrkiä.

Mikä on oma mielipiteenne asiaan liittyen? Onko omia kokemuksia? Avautuminen on sallittua. Pyrin omat haluni kisaamiseen liittyen aina viitoittaa ihmisille, jotka kyseenalaistaa jatkuvia osallistumisiani kilpailuihin, jotka eivät ole itsekkäät missään tapauksessa mutta jos se ei mene kuitenkaan muiden pääkalloon niin en mahda sille mitään.

Until next time, Ciao!

4 kommenttia:

 1. Tämä sun postaus saa mut jotenkin kihelmöimään onnesta ja tekee tosi levottomaksi. Haluan vain päästä ompelemaan jotain pukua tai pyörähtämään taas lavalla. En tiedä miksi innostuin tällä tavalla.

  Mutta itse olin myös viime Traconissa kisaamassa, ja täytyy sanoa, että mulla oli todella kodikas olo takahuoneen puolella. Juttelin muutamien kanssakisaajien kanssa, vitsailtiin ja cosplay-mamat piti hyvää huolta. Täytyy myöntää että se on ollut koko mun cosplay harrastuksen paras päivä. Haluan ehdottomasti päästä kisaamaan taas muutenkin, vaikka välillä tuntuu etten ole tarpeeksi tasokas kilpailijaksi.

  Musta ei ole siis mitenkään väärin, että samoja kasvoja näkyy lavalla kisaamassa. Eikä mua hirveästi haittaa jos samat henkilöt saa palkintoja. Eikö se silloin tarkoita, että kyseinen henkilö on onnistunut hyvin cossissaan? Valittamisen voi siis pistää kateellisuuden piikkiin. (Katson siinä vaiheessa pahalla kun tuomaristossa on kisaajan kavereita ja tuomarointi menee sillä tavalla että kaveri voittaa ilman sen suurempia perusteita) Tälläiset niin sanotut menestyvät cossaajat, kilpailussa pärjäävät tai muuten vain erityisen lahjakkaat pukuilijat innostavat minua ainakin yrittämään enemmän.

  Olen sanonut tämänkin varmaan monta kertaa jo, mutta sä olet yksi niistä henkilöistä jotka inspiroi mua. Koska.. en mä vaan tiedä. Oot niin positiivinen, yrität parhaasi ja musta tuntuu ettet ota tätä harrastusta liian vakavasti. (jos tiedät mitä tarkoitan) Onnea myös tulevissa kisoissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi... Kiitos... Sanattomaksi vetää minut kuulla, että joku näkee minut tällaisessa valossa kuten sinä minut. Kiitokset piristävistä sanoistasi ja toivottavasti tapaamme tapahtumissa kasvotusten välillä joskus. <3

   Tietyllä tapaa meinaa vanhaksi syyttelyksi mennä, että sijoitus tulee syystä, että tuomariston jäsenet ja kisaaja tuntee toisensa, kun vielä aika pieni Suomen harrastajakunta on, jonka johdosta miltei pakosta tuntee jokainen jollain tapaa toisensa vaikka nousukiidossa olemme harrastajien määrässä. Tapauskohtaista on toki sitten, jos selkeää suosimista näkyy mutta se on jokaisen henkilön tuomittavissa omilla silmillään.

   Poista
 2. Tämä on nyt sitten aika kärjistynyt mielipide että varokaahan.

  Itse kun päätin että osallistun arvokisojen karsintoihin ja sitten tuli se viimeinen päivä ennen kisoihin lähtöä, totesin itselleni suoraan että "ei tällä puvulla ja esityksellä sijoituta mutta mitäs siitä, kokemus ainakin on ainutlaatuinen" ja suosittelen lämpimästi tämän ajattelun harjoittamista sinne kisaan mentäessä. Minä ainakaan en tule ikinä unohtamaan niitä muutamaa tuntia jotka vietin siellä bäkkärillä, osittain helpottaen kaverien ja tuntemattomien stressiä puvuistaan, osittain stressaten omaa esitystäni ja tuomarointineitsyyteni (se on nyt termi, okei) menettämistä.

  Mikäli on silmät päässä ja hiukan järkeä siellä aivonystyröissä osaa kyllä katsoa peiliin ja olla itselleen rehellinen: onko tämä puku oikeasti voiton arvoinen? Jos ei, niin siitä ei tarvitse masentua - parantele ajan kanssa asuasi ja osallistu joihinkin toisiin kisoihin jos siltä tuntuu, sillä se ei ole mikään häpeämisen aihe jos et ole 100% ylpeä asuusi vaikka voittaisit sillä ensimmäisen sijan ties missä kisoissa. Sinustahan ja sinun tunteistasihan tässä on kyse, ei niiden muiden jotka sieltä takapenkiltä huutelevat.

  Realistisesti ajatellen ei ole mitenkään ihmeellistä että samat ihmiset voittavat kisoissa. Kisoihin osallistuu niin pieni määrä ihmisiä, ja usein vielä samat tyypit, joten on ihan turha vinkua siellä takapenkillä että "taas se sama voitti". Jos asia ärsyttää niin paljon, että sen takia pitää puukottaa selkään ja puhua paskaa, niin mene itse kisaamaan ja voita, niin ainakaan ei olisi sitten sama heebo palkintojenjaossa - taas kerran.

  VastaaPoista
 3. Hyviä pointteja tekstissäsi!
  Liekö tyypillinen kateus vai draama hakuisuus syynä, näitä ihmisiä löytyy jokaisesta harrastuksesta. Joillakin ihmisillä on se vain tapana, että etsivät joka asiasta jotain valitettavaa, ja tässä se näkyy sitten elitistinä haukkumisena tai mustamaalaamisena. Luulisi tosiaan, että nämä Suomen cosplayn tunnetuksi tulleet henkilöt toisivat inspiraatiota taidoillaan ja pyrkimystä päästä samaan tilanteeseen ja jopa pidemmälle. Henkilökohtaisesti, itseäni vain innostaisi kisata samassa kisassa tunnetun cossaajan kanssa. Tälle henkilölle pääsisi ehkä bäkkärillä puhumaan ja jopa saamaan vinkkejä. Saada lisää ehkäpä kontakteja ja katsomaan miten itse pärjää tätä henkilöä vastaan. Cosplay kisoissa kun oikeasti on kyse vain taidoista eikä siitä kuka on, joten ei pitäisi olla mitään nurinaa samoista voittajista; he ovat palkintonsa ansainneet. Jos ei pääse itse palkintosijalle (henkilökohtaisesti, kisaaminen on minulle enemmänkin kokemus kuin itse palkinnon tavoittelu) niin tsemppaa lisää ja kehittää itseään.

  VastaaPoista