Hei kaikille ja tervetuloa cosplay-harrastajan liiman ja lakan huuruiseen blogimaailmaan! Nimeni on Jani Laukkanen aka. Cidi Cosplay ja tämä henkilökohtainen blogini sisältää kirjoituksia cosplay-harrastuksestani, seikkailuista alan tapahtumissa sekä keskustelua skenessä ilmenevistä aiheista.

Sananlasku menee ''Kukaan ei ole seppä syntyessään!'' ja se pitää paikkansa. Minäkin aloitin täysin nollasta vuonna 2010 cosplayn harrastuksen ja pukuja tehdessäni olen yllättynyt miten paljon käden taidot ovat kehittyneet niin monella alalla, kuin missään muussa harrastuksessa. Jokaisesta voi tulla mestari kovalla työllä ja se on palkitseva tunne, kun saa aina uuden puvun valmiiksi ja pääsee sitä näyttämään muille ylpeänä.

Liittykää siis seuraani cosplayn maailmaan ja nouskaamme jokainen kohti taivasta tavoitteinemme tämän harrastuksen parissa! o/

keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Suunta kohti suurta World Cosplay Summit-karsintaa osa 1.

Desuconin päätyttyä annoin itselleni palautumisaikaa tapahtumista sekä kaikenlaisesta kisasuunnitteluista viikon verran, kunnes kävin Urhon kanssa pitkän puhelun, joka lyhennettynä voisi tiivistää seuraavasti. -->

*Minä: Hei kuules Urho... Viime vuodenvaihteessa mainitsin noista WCS-karsinnoista ja nyt, kun Desuconin esityskilpailu ei meitä enää stressaa niin olisitko kiinnostunut vielä kerran kisalavalle tänä vuonna hyppäämään Traconissa sitten?

Urho: Tottahan toki! Ei muuta kuin menoksi!*

Tästä innostuneena tähtäsin heti kangaskauppoihin ja palava tunne pukujen tekoon iski minuun liekin lailla. Viiden päivän juhannuslomatkin meni minulla täysin ompelukoneen äärellä askarrellessa ja puvut etenee hyvällä tahdilla ottaen huomioon, että Traconiin on melkein 3 kuukautta vielä.

Päättäessämme kisapukuja emme aivan heppoisilla päätöksillä ottaneet hahmoja itsellemme. Meille kelpaa vain hahmot, joihin on tietynlainen tunneside tullut pelaamisen tai sarjan seuraamisen ohella, eikä vain sen takia esim. *Puku näyttää kivalta.*. Kilpailun rajatessa länsimaiset sarjat pois piti keksiä Japanilaista lähdeperää omaavista teoksista sopiva pari, johon me tyytyisimme. Lopulta ajatuksemme eksyivät Soul Caliburiin ja sen II-osaan sekä hahmoihin nimeltään Raphael ja Yun-Seong.
Raphael on aatelistaustaa omaava muskettisoturi, joka käyttää aseenaan rapieria ja Urhon lempihahmona tämä tuntui luontevalta valinnalta hänelle. Oma hahmoni Yun-Seong on taas kiinalais-tyylistä miekkaa käyttävä nuori innokas poika, joka ylpeytensä ja kunnianhimonsa mukaisesti haluaa haastaa hänen taistelutyylinsä omaava mestari. Tykkään tästä kyseisestä hahmosta sekä hänen nuoresta palavasta innostaan, joka hieman muistuttaa aikaisempaa Soul Calibur-cossihahmoani Xibaa, joka on tietyllä tapaa hieman samanlainen kuin Yun-Seong muttei niin vakava. Hän on siis oma valintani kisapuvuksi!

Raphael Sorel.
 
Yun-Seong.

World Cosplay Summit-karsinnat on kilpailutyyliltään kisa, jossa arvioidaan puvut sekä kilpaparin tuottama esitys. Pelkällä yhdellä osa-alueen osaamisella ei siis ennakkotietojen mukaan tulisi pärjäämään. Kilpailijoilla ei kaikilla ole ammattiompelijan tutkintoa puvun teosta tai teatteritaustaa esityksiä ajatellen mutta kisaparit voivat täydentää toisiaan omilla vahvuusalueillaan, kuten minun ja Urhon kohdalla. Minä keskityn pukujen tekoon ja Urho keskittyy esityksen käsikirjoitukseen pääasiallisesti sekä proppeja teemme yhteisesti.


Vasemmalla värjätty ja oikealla alkuperäinen tekonahka-pala.

Raphaelin nahkahousuja varten jouduin tekonahkaa värjäämään ja yllätyksekseni totesin erään kenkävahan toimivan tähän aivan loistavasti ja täytyy sanoa, että olen tyytyväinen värjäykseen. Vielä vahvennan väriä toisella kerroksella että punertavuus katoaa ja sitten viimeistelen housut.


Hihojen kanssa taistelemista.

Raphaelilla on kaiken kaikkiaan 3 vaatekerrosta ylävartalossa. Alle jäävä poolopaita, punavaltainen alustakki tekonahkahihoineen sekä violetti lyhythihainen avonainen päällysliivi. Nahka aiheuttaa ongelman siinä, että Raphael on taisteluhahmo, joka liikkuu paljon, joten liikkuminen vaikeutuu paljon tämän takia mutta onneksemme viininpunainen trikoo, joka kuuluu alustakkiin niin sitä kulkee hihoissa sekä housuissa osittain niin tämän ansiosta liikkuminen on hyvin keppoista eikä tunnu jäykältä peläten samalla saumojen pettävän liiallisen venymisen ansiota.

Pukujen tekoa helpottaa paljon, että Urho ja minä olemme pituudeltaan ja painoltaan miltei identtisiä ja vaikka jotkin ruumiinpiirteet on meillä erilaiset niin pystyn itseni päällä mitoittamaan puvun vaikkei toinen henkilö ole edes paikalla. (Toki kasvuvaraa jätän aina ettei liian tiukaksi vaatteet mene.)


Tehtävää riittää ja paljon...
Muutaman päivän ajan keskityin Raphaelin pukuun mutta viimeiset pari päivää olen pyhittänyt Yun-Seongille. Miekka odottaa verstaalla jatkokäsittelyä, kun leikkasin sen pohjan irti. Housut valmistuvat hiljaa mutta varmasti ja joitain asusteita olen saanut askarreltua valmiiksi softiksesta ja massasta.
Ehkäpä Yun-Seongin kenkiin olen tähän asti tyytyväisin puvussani. Mukavat pitää jalassa, joissa on hyvä liikkumavara, kun toiminnallisen esityksen tekee Yun-Seongin taistelityyliä ajatellen. :)
Käsipanssareista vasta ensimmäisen koeversion sain valmiiksi softiksesta ja massasta tehtyä ja todettuani tekomenetelmän toimivan voin toisen tehdä myöhemmin, kunhan lisää materiaaleja saan hankittua.


Ensimmäinen versio.

Tracon julkaisi cosplay-kilpailunsa tälle vuodelle ja monen pettymykseksi yksilökilpailuihin kuuluvat aloittelijat-/pro-sarjat eivät ole tänä vuonna osallisena kilpailuja. Monia tämä uudistus varmasti harmittaa (Etenkin niitä, jotka olivat noita kilpailuja ajatellen jo monta kuukautta pukujansa tehneet.) mutta ilman pitkää pohdintaa tähän päätökseen ei olla varmasti päädytty ja ei tuomita tapahtumaa ennen kuin edes koko tapahtuma on ohi ja nähdään toimiko tämä miten kokonaisuudessaan. Jokaista Suomen con-skenen selkeää uudistusta on tuomittu ennakkoon hirveästi mutta jälkeenpäin todettu toimivaksi konseptiksi (Kuten Desucon Frostbiten K-18 sotku.). Ei voi jäädä aina tuttuun ja turvalliseen formaattiin sillä muuten mikään tapahtuma ei kehity ja, jos tämä on sellainen päätös, joka edesauttaa Traconia niin olen sen puolella. Ennakkoon en sano mitään vaan käyn tapahtuman läpi ja katson miten se jälkeenpäin toteutui.

WCS-karsinnat ovat kuitenkin oma tähtäimeni tällä kertaa. Toivon mukaan pääsemme kuitenkin ilmoittautumisen auetessa kilpailuun mukaan eikä jäädä pois näistä leikeistä. Toivotan onnea kaikille WCS-karsintoihin haluaville (Joita ennakkotietojeni mukaan on aika paljon.) ja nähdään toivottavasti karsinnoissa paikan päällä sitten!

Until next time, Ciao!

5 kommenttia:

 1. Saanko noista käsipanssareista sen verran udella, että teitkö niihin jonkun kiinnitys tsydeemin vai onko softispalat vaan kiinnitetty toisiinsa? :> meinaan pitäis omaan traconin cossiin vääntää kans softiksesta ranneasiat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päällä olevat mustat softispalat on liimattu päälle ja sauma on piilossa käsivarren alla, jossa on tarrakiinnitys, jolla se pysyy kädessä kiinni.

   En sano, että paras mahdollinen tekotapa olisi mutta näin tein. Paras mahdollinen olisi, jos tekisin umpinaisen käsipanssarin ilman saumoja, josta käden pystyy sujauttamaan läpi mutta nämä on niin ihomyötäiset, etten voi sujauttaa kämmentä panssarin läpi, joten joudun tyytymään *rumaan* aukinaiseen saumalliseen versioon. :P

   Poista
  2. Siks mietinki just ko vähä pelkään etten tuu saamaa kättä siitä vaan läpi l'D tätä konstia en ihan pysty hyödyntää tälläsenään, koska tossa ei oo mitään millä piilottaa tarroja. Mutta kiitos!

   Poista
 2. Saanko sanoa, että mä olen todella kateellinen siitä, että saat todella paljon aikaan lyhyessä ajassa ja pystyt aloittamaan kaiken hyvissä ajoin. Itselläni on aina pitkä pohtiminen ja vääntäminen ja en mahda saada mitään valmiiksi kun aloittamiseen menee turhan kauan aikaa. Kyllä munkin silmään alkaa näyttää jo tämän postauksen perusteella todella hyvältä, onhan Traconiin vielä jonkin verran aikaan. Tsemppiä, seuraan kyllä aktiivisesti tätä projektia! 8---D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.^^ Katsotaan miten tämä projekti etenee mutta uskon jossain vaiheessa seinän iskevän eteen ja tulee vaikeuksia olemaan varmasti näiden kanssa.

   Poista