Hei kaikille ja tervetuloa cosplay-harrastajan liiman ja lakan huuruiseen blogimaailmaan! Nimeni on Jani Laukkanen aka. Cidi Cosplay ja tämä henkilökohtainen blogini sisältää kirjoituksia cosplay-harrastuksestani, seikkailuista alan tapahtumissa sekä keskustelua skenessä ilmenevistä aiheista.

Sananlasku menee ''Kukaan ei ole seppä syntyessään!'' ja se pitää paikkansa. Minäkin aloitin täysin nollasta vuonna 2010 cosplayn harrastuksen ja pukuja tehdessäni olen yllättynyt miten paljon käden taidot ovat kehittyneet niin monella alalla, kuin missään muussa harrastuksessa. Jokaisesta voi tulla mestari kovalla työllä ja se on palkitseva tunne, kun saa aina uuden puvun valmiiksi ja pääsee sitä näyttämään muille ylpeänä.

Liittykää siis seuraani cosplayn maailmaan ja nouskaamme jokainen kohti taivasta tavoitteinemme tämän harrastuksen parissa! o/

sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

The other side of ourselves - Katsokaa totuutta silmiin ihmiset!

Ennen kuin aloitan tämän kirjoituksen oleellisen osion selvennän alun epäselvää tarinaa ja ettei joku luulisi, että tämä on offtopic-kirjoitus niin tämän kirjoituksen aihe tulee liittymään henkilöiden hyväksymiseen omanlaisenaan, joka taas heijastuu myös meihin cosplayaajiin ihmisinä sekä sitä kautta koko Suomen cosplayskeneen. Viimeisten päivien aikana mieltäni on painanut tämä aihe niin paljon, etten voi olla tästä kirjoittamatta vaikka osittain tämä myös liittyy joihinkin aikaisempiin mielipidekirjoituksiini cossaajista mutta toivon mukaan en ala liikaa toistamaan itseäni teksteissäni.
Savonlinnassa 28.6. – 29.7.2014 välillä Taidelukion työpajalla on *The other side of Lordi - Toinen totuus-taidenäyttely*, jossa voi nähdä kyseisen bändin lavarekvisiittaa, esiintymispukuja sekä Mr.Lordin maalaamia taidemaalauksia. Itse kävin eilisissä avajaisissa pukeutuen teeman mukaisesti *The other side of...-teemalla*, jolla halusin tuoda esille toisen puolen itsestäni esille pukeutumisen ja pitämieni asioiden puolesta, jotka ei minusta normaalisti näy. Tapahtuman teema sopii niin täydellisesti tähän kirjoitukseni aiheeseen niin annan teille reissusta kuvia samalla, jotta näette mitä kaikkea voitte nähdä paikan päällä näyttelyssä.Euroviisu-vitriini oli oiva lisä näyttelyyn!


Jokaisella meistä löytyy sisältään sellainen puoli mitä ei aivan kaikille ihmisille halua näyttää, kuten omaa musiikki-/vaatetyyliään peläten muiden ihmisten väheksyvän niitä ja sitä kautta syrjäytymisen pelko kasvaa. (Ja kyllä ihmiset minä PIDÄN LORDISTA! Heidän musiikkityyli on lähimpänä minun mieltymyksiä ja cosplayharrastajana on ilo silmille nähdä mitä kaikkea he tuovat keikoillaan pukuina ja rekvisiittana esille. Moni voisi ottaa heistäkin oppia tietyllä tapaa.) Osa uskaltaa olla täysin oma itsensä ja näyttääkin sen rohkealla tavalla jokapäiväisessä elämässään ja ei anna muiden mielipiteiden vaikuttaa omiin päätöksiinsä. Muissa ihmisissä on silloin vika, jos ei osaa ottaa vastaan henkilöitä ilman ennakkoluuloja.

Cosplaypiirit ovat tästä vuoksi yhtenäistyneet aika lailla, kun monet eivät uskalla tuoda cosplayharrastustaan kaikille läheisilleen ja tutuille näytille ja yleisesti lämmin vastaanotto harrastajien kesken on toisiaan kohtaan mutta kuitenkin löytyy aina kolikon toinen puoli jokaisessa asiassa. Keväällä kirjoittamassani julkaisussa puhuin cosplaykilpailijoiden sisäisestä kilpahenkisyydestä ja mahdollisesta vihasta toisiaan kohtaan. Tätä näkee myös aivan normaalien conittajien/cosplayaajien keskuudessa toisia kohtaan mutta millä lailla sitten? Toisten henkilöiden mustamaalaamisena ja väheksymisenä levittäen valepuheita toisista henkilöistä saaden tietyt ennakkoluulot henkilöä X kohtaan, jota ei ehkä edes muuten tunne tai ole edes jutellut kasvotusten kyseisen henkilön kanssa väitettyyn asiaan liittyen. Ihmisten on kuitenkin helpompi tarttua siihen vaihtoehtoon mikä on helpoin eli kuulopuheisiin tässä tapauksessa, jonka kautta saadaan vääristynyt kuva toisesta.Lordikin on saanut kritiikkiä ulkoasujensa sekä musiikillisen tyylinsä puolesta mutta kaikesta huolimatta he ovat jatkaneet jo yli 20 vuotta samalla linjalla, koska he ovat ylpeitä siitä mitä tekevät.


Ja eihän toki voisi mennä itse henkilön X:n luokse juttelemaan ja selvittämään asia? No EI! (Koska suomalaisuus...) Näiden kaikkien yhteenlaskettu vahingon määrä henkisesti henkilöä X:ää kohtaan voi olla vakavatkin etenkin kun jälkeenpäin niitä väitteitä kuulee toisten henkilöiden kautta. Jos cosplay-harrastuksen näkee itselleen eräänä elämälleen tärkeimmistä harrastuksista niin haluaako olla osana sitä, jos vastaanotto on suoraan sanoen luotaan pois työntävänlainen missä ei saa kannatusta eikä arvostusta tekemilleen asioilleen? Olen kasvotusten tätä nähnyt eräille läheisille cosplay-ystävillenikin tapahtuneen ja hyvän kaverin leiman omaavana kaverina itsellenikin on alkanut tulla vihapostia sivuteitse epäsuoraa tietä pitkin tietooni viimeisen vuoden aikana suorituksistani cosplayskenessä.


Uskaltakaa olla erilaisia!


Erittäin outona asiana tuntuu, että heti kun alkaa sijoituksia enemmän tulemaan cosplaykilpailuista niin aletaan väheksymään näitä kisaajia oudoilla tapaa ja keksimään valheellisia tietoja heistä samalla niiden levittyessä conipiirissä sanomalehden lailla. Suora kommentti minkä olen viimeksi saanut itselleni on ollut seuraavanlainen. --> *Miksi yrität antaa itsestäsi hymypoika-kuvan vaikket ole sellainen? Kisaat hirveän monta kertaa vain palkintojen perässä ja yrität pönkittää egoasi vain sillä.* Kyseiselle nuorelle henkilölle mainitsin samat asiat mitä olen aina painottanut täällä bloginikin puolella eli asioista mistä nautin, joiden tarkoitusperä ei ole vain itsensä tuominen esille vaan yleisön viihdyttäminen esimerkiksi. Nämäkin luulot tällä henkilöllä on tullut minusta kuulopuheiden puolesta mitä todennäköisimmin ja saanut minusta erilaisen kuvan kuin oikeasti olen.


Avajaisten lopuksi tapasin laulajan Mr.Lordin sekä kitaristin Amenin.

Hyvät rakkaat ihmiset siis minä suoraan sanoen rukoilen ja pyydän teitä! o/ Älkää uskoko kaikkea mitä teille toisista henkilöistä tässä pienessä cosplay-yhteisössämme sanotaan vaan ottakaa itse asiasta selvää ja jutelkaa kyseisen henkilön kanssa. Jos hän on saavuttanut cosplayaajana jotain suurta Suomen sisäisesti niin kannustakaa häntä älkääkä väheksykö sitä saavutusta tai ignooratko leimaten toista elitistiksi ilman mitään taustatuntemusta sekä olkaa ennakkoluulottomia toista kohtaan, kunnes oleellisesti tunnette hänet. Pienikin positiivinen kommentti auttaa jaksamaan elämässä ja tämänkin harrastuksen parissa, kun on tukevia ihmisiä sinulla vieressäsi. Itse haluan vain tuoda iloa itselleni sekä muille cosplayni kautta ja en halua vihata ketään. Jakakaa rakkautta toisillenne ennemmin kuin vihaisitte niitä itsellesi puolituntemattomia henkilöitä.

Onko sinulle tai jollekulle cosplaytutullesi tällaista käynyt? Voi avautua vapaasti, jos mielesi tekee niin. Uskaltakaa tuoda omat intressinne esille ja olkaa ylpeitä niistä sekä saavutuksistanne vaikka mitä muut henkilöt sanoisivat.

Monet ovat jostain syystä pelänneet lähestyä minua mutta hyvät ihmiset sanon vielä kerran tämän, että minulle saa tulla aina juttelemaan olisi asiasi mikä tahansa. :) Nyt olen taas lepyyttänyt mieleni hetkeksi ja ehkäpä joillekin teistä tämä toi jotain uutta keskusteltavaa omaan päiväänsä.

Until next time, Ciao!


4 kommenttia:

 1. Yes, yes ja yes! Asiaa jälleen kerran! <3
  Never believe anything bad you hear about someone else until you have talked to them and been proven right. Ennakkoluulot ja valheet toisista helvettiin; annetaan jokaiselle ihmisille mahdollisuuden näyttää ketä ovat ennenku mennään itse kirjoittamaan ja päättämään että tommoinen tuo ja tuo on..

  VastaaPoista
 2. Hei! Itselläni on paljon kokemusta syrjinnästä cosplay scenessä. Seurustelin kerran hetken aikaa erään cosplay skenessä aika suositun miehen kanssa. Todella riitaisan eromme jälkeen ilmeisesti hän on levittnyt minusta todella paljon paskaa kaikille joille vain kerkeää. Myös joitain omia salaisuuksiani ja noloja nuoruus ajan virheitä, joita olen kertonut vain hänelle, liikkuu coneissa. Saan omilta kavereiltani kuulla mitä kaikkea paskaa minusta liikkuu. On turhauttavaa katsella nyrpistyneitä neniä ja pitkiä katseita kun liikkuu conissa, ja ei oikein voi tehdä asialle mitään. Sairastan muutenkin vakavaa masennusta ja pitkään cosplay ja conit oli henki reikäni, turvapaikkani jossa pystyin olemaan vapaa pahasta olosta ja onnellinen. Nyt sekin on muuttunut, en enää usein jaksa edes mennä kaikkiin coneihin mihin tiedän exäni menevän, koska en jaksa sitä supattelua ja vihanpitoa. Perseestä tämmöinen, ja sitä on jatkunut jo useampi vuosi... :/

  VastaaPoista
 3. Ihmiset ovat typeriä ja rakastavat draamaa, kuten totesin tuohon linkkaamasi edelliseen aiheeseen joskus aikaa sitten :). Cosplaypiirissä omiin korviini on vähemmän kantautunut asiattomuuksia, lähinnä varmaan sen takia, etten ole tietynlaisissa medioissa hengaamassa. Toisassa harrastuksessa tosin on tullut vastaan sitä, että minulle on yritetty monet kerrat mustamaalata ihmisiä. En usko huhuja, vaan jos mahdollista, otan itse selvää asian todenmukaisuudesta jos vain voi (vaikka siitä, että Cosvision oltaisiin aiottu peruuttaa, vaikka eihän se ihmisiin liity). Jos ei ole mahdollista, niin jätän asian sikseen. Jos minulle yritetään kertoa sontaa jostakin ihmisestä, kysyn ensiksi, että ai, mistäs tämän kuulit? Onko tuo ja se sitten tuntenut toisensa? Yleensä tulee, "Ei en tiedä, mutta kuulin sen tuolta ja tuolta". Jos tapaan huhujen kohteena olleen henkilön, lähestyn häntä ennakkoluulottomasti ja yleensä selviääkin, että koko huhu oli täyttä sontaa ja pikemminkin kateellisen panettelua (tätä on yllättävän monissa harrastuksissa! Kateus) tai draaman hakuisuutta. Ehkä tässäkin aiheessa ihmisiä voi kehoittaa ajattelemaan omilla aivoillaan, eikä seurata muiden typerää esimerkkiä ja jatkaa panettelua ja perättömien huhujen levittelyä.

  VastaaPoista
 4. Pakko sanoa, että asia puhetta!

  Valitettava tosi asiahan on, että ihminen on kateellinen, eikä hyväksy koskaan toisen parempaa osaamista tms. Vaikka sitä kehutaan ja ylistetään jotain henkilöä, joka on onnistunut jossain cossissa todella hyvin, sitä jää katkerana ajattelemaan ''miksen minäkin osaa?'' Monet osaavat kyllä pitää päänsä kiinni ja iloita muiden onnistumisesta, mutta 5,4 miljoonaan mahtuu liian monta niitäkin, jotka kateellisina haluavat onnistujan huonoon valoon -> levittää huhuja -> syntyy ennakkoluuloja -> kellään ei oo kivaa.

  Tiedän sen itsekin. Myönnän usein ajattelevani ''miksen minäkin osaa'', kun näen todella hyvin onnistuneen cossin. Mutta iloitsen silti toisen onnistumisesta, enkä näe syytä asettaa häntä huonoon valoon.

  Komppaan paljon edellisiä! Ennakkoluulot ja huhu puheet suohon!

  Tässä kommentissa ei oikeen ole pointtia, kun unohin kesken kaiken mitä yritin sanoa :D Mutta ehkä tässä nyt on joku mielipide :)

  VastaaPoista