Hei kaikille ja tervetuloa cosplay-harrastajan liiman ja lakan huuruiseen blogimaailmaan! Nimeni on Jani Laukkanen aka. Cidi Cosplay ja tämä henkilökohtainen blogini sisältää kirjoituksia cosplay-harrastuksestani, seikkailuista alan tapahtumissa sekä keskustelua skenessä ilmenevistä aiheista.

Sananlasku menee ''Kukaan ei ole seppä syntyessään!'' ja se pitää paikkansa. Minäkin aloitin täysin nollasta vuonna 2010 cosplayn harrastuksen ja pukuja tehdessäni olen yllättynyt miten paljon käden taidot ovat kehittyneet niin monella alalla, kuin missään muussa harrastuksessa. Jokaisesta voi tulla mestari kovalla työllä ja se on palkitseva tunne, kun saa aina uuden puvun valmiiksi ja pääsee sitä näyttämään muille ylpeänä.

Liittykää siis seuraani cosplayn maailmaan ja nouskaamme jokainen kohti taivasta tavoitteinemme tämän harrastuksen parissa! o/

torstai 27. lokakuuta 2016

Cosplaysta motivaatiota uuteen uraan!

Viime keväänä Cosvisionissa pidimme Hitsuwan kanssa tämän kirjoituksen otsikon nimeä kantavan luennon siitä miten cosplay on vaikuttanut meidän uravalintoihin koulutuksen ja töiden suhteen. Valitettavasti erään vänkärin kanssa tapahtuneen aikatauluvirheen vuoksi jouduimme lopettamaan 25 minuutin kohdalla jo ja luennosta jäi sisältöä kertomatta sekä emme saaneet koko aihettamme aukaistua täysin, jonka haluan nyt korjata tänne blogin puolelle kirjoittamalla samasta aiheesta hieman tiivistetysti.


Cidi the Kalamies & Hitsuwa the Sähkömies.

Ennen cosplayta olimme aivan eri koulutus-/ammattipiireissä kuin nykyään, joista ylläoleva kuva kertoo jonkin verran. Peruskoulusta päästyäni ensimmäinen ammattitutkintoni oli kalatalouden perustutkinto ja Hitsuwa opiskeli sähköasentajaksi. Kuitenkin cosplay tuli ajan kuluessa entistä isommaksi osaksi elämäämme, jolloin haaveet eri koulutuksista ja töistä ottivat vaikutteista cosplayn harrastuksestamme. Mutta miten cosplaylla voisi elättää itseään, jos sellaisesta haaveilee?

Kun joku kysyy, että voiko cosplaysta saada kokopäiväistä ammattia niin yleisin ja ehkäpä ainoa vastaus on luokkaa ''cosplay-julkkis'' mutta tällaiset henkilöt ovat hyvin harvassa, jotka voivat täysin elättää itsensä cosplayn harrastuksellaan ja oheistuotemyynnillään.




Yaya Han on yksi maailman tunnetuimmista cosplay-harrastajista ja myös harvoista esimerkkitapauksista, joka pystyy elättämään itsensä cossaten ja myymällä brändiään. Mm. Cosplaykuvien, kalenterien ja itse tehtyjen asusteiden myynnillä hän kiertää ympäri maailmaa tapahtumissa myös kunniavieraan roolissa luentoja pitäen ja kilpailuja tuomaroiden. Lähtökohtaisesti tällaiseen asemaan pääseminen ummikon asemasta on miltei mahdotonta vaikka säännöllisesti tekisi näyttäviä pukuja ja pärjäisi kansainvälisissä kilpailuissa. Mitenkä sitten cosplay voi vaikuttaa tulevaan koulutukseesi tai työhösi, jos ei siihen täysin panosta?


Teatterimyllyn Mylly Helismaassa-iltamat 2014 talvella.

Vaikkei cosplayta kokopäiväisesti tekisikään niin se voi olla koulutuksen ja työn ohessa vahva sivutekijä rakentaessasi omaa polkuasi elämässä. Minun kohdallani kalanjalostuksen työt, kun päättyivät 2013 syksyllä määräaikaisen sopimuksen päätteeksi halusin jotain uutta sisältöä elämääni ja serkkuni kokemuksia Savonlinnan harrastajateatteri Teatterimyllystä kuullessani päätin liittyä hänen ja toisen serkkuni kanssa heihin ja liittyä seuraavan talvinäytelmän castiin. Päiviin sain taas lisää sisältöä ja entistä enemmän kipinää esiintymiseen. Kyseinen talvinäytelmä oli koko Teatterimyllyn 20-vuotisen historian myydyin talvinäytelmä ja ihmismäärä oli valtaisa, joka kävi meitä katsomassa. Työrintamalla ei näyttänyt valitettavasti osaltani hyvältä ja talvinäytelmän kiireet alkoivat loppumaan keväällä, joten aloin miettimään opiskelumahdollisuutta. Kevään päätteeksi hain Savonlinnan ammatti- ja aikuisopistoon teatteritekniikan artesaanin opintoihin, jonne pääsinkin aloittamaan seuraavana syksynä. 

Esiintymis-intoumuksen iskiessä oli vuosi 2014 myös kiireisin cosplaykilpailuvuosi itsellä. Mimiconin esityskilpailussa 2. sija, Desuconin esityskilpailussa 1. sija ja vuosi päättyi Traconin WCS-karsintoihin.


Valitsen sinut! -musikaali 2016.

Teatterimyllyn näytelmissä seuraavan vuoden ajan pysyin vielä toiminnassa mukana yleishommia tehden mutten enää näytellen, kun aika ei riittänyt enää liittyessäni Valitsen sinut! -musikaalin castiin, jossa olin näyttelijätyön lisäksi lavastaja. Tarkoitus tällä tarinalla on siis kertoa se, että kaikki nämä mainitsemani asiat eivät olisi käynyt ellen harrastaisi cosplayta.

Hitsuwan tapauksessa hän opiskeli vaatetusalan artesaaniksi ja nykyään opiskelee AMK:ssa artenomiksi. Cosplay innoitti häntäkin näihin uusiin ammatteihin opiskelemaan. Kun ajattelee kokonaisuutena mitä kaikkea cossaaja harrastuksensa sisällä voi tehdä niin osaamisalueiden lista on huikea. Suunnittelua, kaavoittamista, ompelua, rakentamista, maskeerausta, materiaalituntemuksen osaamista, näyttelemistä jne. Näillä meriiteillä pystyy hyvin moneen eri ammattiin hakemaan, jos vain haluaa.


Kalle Aaltosen morsian oli yksi näytelmistä missä olin taustajoukoissa auttamassa.

Harvinaisempia työmahdollisuuksia mitä jotkut cossaajat ovat päässeet tekemään on eri tahoille promootio-mallin työt, kuten pelifirmoille tai päässeet suunnittelemaan jopa pukuja sarjakuvahahmoille. Kuitenkin lähempänä minun kaltaista ummikkoa on muut työmahdollisuudet, kuten teatterissa näytteleminen, lavastus, maskeeraus ja tilaustyöt. 

Omana henkilökohtaisena kokemuksena voin sanoa, että pari viikkoa taaksepäin lähetin Lahden kaupunginteatteria varten CV:n lisäksi teatteritekniikan opinnäytetyöni, joka sisälsi Valitsen sinut! -musikaalin lavasteita sekä cosplay-kuvakansioni ja nyt minulle on varattu haastattelu ensi viikolle, jota odotan tosi innolla. Cosplayn ansiosta tämäkin mahdollisuus on minulle tarjoutunut. Lisäksi menneinä vuosina olen ystävieni kanssa tehnyt tilaustöinä erilaisia asereplikoita cosseja varten, josta olen saanut lisäkokemusta tekemiseeni mutta nykyään on työtilat ja aika niin vähissä etten kyseistä hommaa paljoa enää tee.

Tulevaisuudessa cosplay ja teatteri tulevat olemaan tärkeässä osassa elämääni ja molemmat vahvistavat toisiaan ajan mittaan. Ei tiedä vielä tulenko olemaan säännöllinen teatterityöntekijä tai cosplayn saralla jatkanko aktiivista tekemistä ja esiinnyn kilpailulavoilla mutta tätä toivon kuitenkin ja pyrin siihen, koska se on tällä hetkellä sitä mitä haluan tehdä. :)


Tehkää asiat ennemmin nyt kuin myöhemmin, ettette kadu päätöksiänne ja aikaa ei enää ole.

Jos teillä on haaveena ja halua pitää cosplay jollain tapaa osallisena työelämäänne niin tavoitelkaa ihmeessä sitä. Cosplay saa entistä enemmän jalansijaa Suomessa ja siitä voi olla isokin apu tulevaisuudessa sinulle monella tapaa työrintamalla.^^

Onko sinulla työkokemusta, johon cosplayn harrastuksesi on ollut osallisena suuresti? Kertokaa kommenteissa. :)

Until next time, Ciao! o/

1 kommentti:

  1. Oi, kiitos tästä postauksesta! Olin silloin siinä luennossa ja jäi kyllä harmittamaan ku loppui niin äkkiä sen virheen takia joten joo, tosi kiva että täydensit sitä nyt näin blogin puolella!

    Noh, työ ja työ mutta siis koska työskentelen vapaaehtoisesti kaupunkini elokuvateatterissa niin cosplaysta on ollut hyötyä silloin kuin työntekijöitä on kannustettu pukeutumaan johonki tiettyyn leffa-iltaan (esim. Star Wars, kauhuleffat jne). Olen saanut asiakkailta positiivista feedbackiä siitä miten pukeutuneet työntekijät tuovat sen "oikean fiiliksen" leffaan ja se on tosi mukavaa. Muistan varsinki hyvin lasten/nuorten innokkaat reaktiot kuin olin pukeutunut jediritariksi The Force Awakens ensi-iltana.

    VastaaPoista