Hei kaikille ja tervetuloa cosplay-harrastajan liiman ja lakan huuruiseen blogimaailmaan! Nimeni on Jani Laukkanen aka. Cidi Cosplay ja tämä henkilökohtainen blogini sisältää kirjoituksia cosplay-harrastuksestani, seikkailuista alan tapahtumissa sekä keskustelua skenessä ilmenevistä aiheista.

Sananlasku menee ''Kukaan ei ole seppä syntyessään!'' ja se pitää paikkansa. Minäkin aloitin täysin nollasta vuonna 2010 cosplayn harrastuksen ja pukuja tehdessäni olen yllättynyt miten paljon käden taidot ovat kehittyneet niin monella alalla, kuin missään muussa harrastuksessa. Jokaisesta voi tulla mestari kovalla työllä ja se on palkitseva tunne, kun saa aina uuden puvun valmiiksi ja pääsee sitä näyttämään muille ylpeänä.

Liittykää siis seuraani cosplayn maailmaan ja nouskaamme jokainen kohti taivasta tavoitteinemme tämän harrastuksen parissa! o/

keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Pohjoismaiden coniseikkailut - Ulkomaan coneista kiinnostuneille.

Monien mielestä ulkomailla tapahtumissa käyminen ja reissun teettäminen lasketaan liian kalliiksi touhuksi mutta pitääkö tämä paikkansa sittenkään? Monia cosplayharrastajia kiinnostaa ulkomaan coniskenet sekä harrastajat ja kiehtoisi käydä vierailemassa muiden maiden isoissa tapahtumissa muttei oikein tiedä miten lähestyisi reissua tekemään.

Minä sekä muutama ystävistäni olemme viimeisen muutaman vuoden aikana ottaneet tavaksemme reissata yhteen ulkomaan tapahtumaan ja maahan joista viimeisenä parina vuotena olemme ottaneet uuden maan ja tapahtuman käydäksemme. Olen nyt reissannut kahdesti Ruotsin Närconissa ja kerran Norjan Desuconissa sekä Tanskan J-Popconissa. Haluan kertoa reissuistani tässä nyt kootusti antaen samalla matkavinkkejä ulkomaan reissuista kiinnostuville ja tarjota oletettua halvemman ja vaivattoman conimahdollisuuden näiden kokemuksieni pohjalta. :) Aloitetaan siis!


Ensimmäistä kertaa lentämään... Jännitti ihan hirveästi!><

Ensimmäinen ulkomaan conireissuni sijoittui vuonna 2014 Ruotsin Linköpingissä järjestettävään Närconiin missä myös pidetäään vuosittain Nordic Cosplay Championship-finaalit. Lähdin reissuun kannustamaan kisan voittanutta UruharaFC:n Päivi Asikaista hänen avustajansa/siskonsa Satun, KasakuxKosupuren ja Tiitin kanssa. Tälle reissulle oli helppoa suunnitella matkustaminen paikan päälle sillä lentomatka Helsinki/Vantaa-Tukholman jälkeen tapahtuma tarjosi Tukholman keskustasta lähteviä bussimatkoja suoraan tapahtumapaikalla Linköpingiin. Ei tarvinnut kuin ostaa tapahtumalippujen lisäksi paikat bussiin ja pääsimme vaivattomasti paikan päälle heti tapahtumaan. Hotellimme sijaitsi ydinkeskustassa mistä pääsi helposti kaikkialle syömään ja reissaamaan.
Tapahtuma on nelipäiväinen, joten aikaa riitti tapahtumassa viettämiseen vaikka kuinka. Koko reissun ajan sää suosi kävijöitä ja oli aurinkoinen helle +25 astetta vähintään joka päivä. Oli välillä kyllä ehkä liiankin tuskaista olla. Suomen tapahtumien ohjelmatarjonnasta poiketen Närcon on enemmän festaripohjainen missä ihmiset ulkona viettävät aikaa ruokakojujen ohessa. Mainittavia ohjelmia ei ollut kuin 3 eri cosplaykilpailua eri päivinä (Perjantai-illasta oli NCC-finaalit.) ja sitten kunniavieraiden nimmarijakotilaisuudet. Suhteessa hyvin vähän ohjelmaa neljälle tapahtumapäivälle, joten jossain vaiheessa meinasi tulla ehkä hiljaisia hetkiä omaan tottumukseen nähden.

Puitteet tapahtumalle olivat kyllä näyttävät ja viihdyin paljon tapahtumassa tutustuen uusiin paikallisiin harrastajiin, jonka takia jaksoin joka päivän tapahtumassa viettää. Siellä oli jopa uima-allas, jos halusi käydä viilentymässä. (Harmi, että jäi pöksyt kotia. ><)


Ensimmäiseksi ulkomaan reissuksi olin erittäin tyytyväinen ja jäi hyvä fiilis, josta kiitos kuuluu myös seurueelle, jonka kanssa sain reissun tehdä. :)

Reissussa minulla oli cosseista mukana MGS3:n Ocelot (Väärä valinta helteelle!!!) ja Tekken 3:n Bryan Fury.

Päivin historiallisen NCC-voiton jälkeen suuntasimme kohti Suomea hyvin mielin ja positiivisen kokemuksen innoittamana juttelin muutaman ystävän kanssa, jos seuraavana vuonna lähtisimme Närconiin uudestaan. Kaikki olimme innoissamme mutta se fiilis, joka vuoden 2014 uutuuden huumana oli upeaa oli 2015 täysin erilainen kokemus huonolla tapaa...

Missä vuosi 2014 Närcon oli säältään upea niin 2015 Närcon oli pelkkää sadetta 3/4 päivänä ja se näytti ongelmat tapahtuman järjestelyiden kohdalla.


2015 matkasin Närconiin mm. Hitsuwan kanssa. Tapahtumaan tuomani puku oli tällä kertaa Batman Foreverin Arvuuttaja. 

Tällä kertaa lähdimme matkaan muuten laivalla Tukholmaan ja sitten paikallisjunalla Tukholmasta kohti Linköpingiä. Suhteessa ei hinnoissa hävinnyt lainkaan lentomatkaan nähden mutta matkaaminen kesti hieman pidempään muttei se meidän fiilistä painanut sillä hauskaa oli karaoken ja hyvien juttujen kera.

Nyt tiesi mitä oli odotettavissa tapahtumalta ja Hitsuwakin oli vuonna 2013 ollut Närconissa, josta hänkin tykkäsi mutta nyt ensimmäisenä päästyämme ihmettelimme yhdessä miksi koko yliopiston kampus oli aidoitettu metalliaidoin. Aikaisemmin tapahtumaalueelle pääsi paljon vapaammin mutta nyt oli 2-3 sisäänpääsyä mistä kaikki yli 10 000 kävijää yrittivät ahtautua läpi ja sehän hidasti touhua paljon. Suuri miinus oli se, että tapahtumapaikan kampuksen yhteydessä oli paikallinen kioski mikä oli viime vuosina minun ja monen muun pelastus saada juomaa ja pientä naposteltavaa mutta tällä kertaa Närcon halusi kaikki provikat pitää itsellään ja ruokakojuilla aidoittamalla juuri kioskin sisäänkäynnin kohdalle metalliaidat, ettei kukaan sinne pääsisi. Eli jos halusi halvempaa pikkuruokaa ostaa muualta kuin tapahtuman ruokakojuista sai kävellä 1,5 km lähimpään mäkkäriin ja vielä enemmän ruokakauppaan.

Sitten se sää... Mainitsin tapahtuman olevan festarin tapainen ja sen mukaisesti miltei poikkeuksetta kaikki ohjelmanumerot olivat ulkolavoilla tapahtuvia ohjelmia. Välillä satoi niin paljon etteivät tapahtuman järjestävät nähneet muuta vaihtoehtoa kuin peruuttaa ohjelmiaan ja niitä oli paljon! Kaikki ihmiset yritti sateen aikana ahtautua rakennuksiin sisälle ja oli ahdas tunnelma välillä. Yksi cosplaykilpailukin muistaakseni peruutettiin sateen vuoksi mutta sentään NCC-finaalit saatiin järjestettyä juuri sateettomalla hetkellä, joka olikin se spektaakkeli minkä takia reissuun lähdimme kannustamaan Suomen edustajia.

Eturivissä on parasta olla! <3

Jonotimme muiden suomalaiskävijöiden kanssa pääsyä kisaan ja juoksimme lavan eteen saaden juuri tuomareiden takaa eturivin paikat. Parempaa paikkaa ei siis voinut saadakaan. (Ystävät lähettelivät viestiä, kun näkivät suorassa TV-kisalähetyksessä minua ja muita kavereita ja naureskelivat. :D). Jos jokin pelasti tämän reissun niin se oli NCC-finaalin näkeminen. Kisat eivät pettäneet viime vuoden tapaankaan tasoltaan ja ohjelmaltaan.

Tapahtumana Närcon on loistava, jos sää on suosiva. En tiedä miten tässä viimeisen 2 vuoden aikana tapahtuma on kehittynyt mutten luultavimmin kyseiseen tapahtumaan enää reissaa. Sade oli vain niin rajoittava tekijä tapahtumalle niin ei ollut mahdollisuuksia tehdä tapahtumassa paljoa mitään kuin jutella ystävien kanssa. Tapahtuman näki nyt pari kertaa ja se sai riittää.

Heti matkatessamme takaisin kohti Suomea kävimme läpi reissun monia huonoja puolia, jotka saivat siihen päätökseen, että nyt otamme uuden maan ja tapahtuman missä käymme. Seuraava kohde Norjan Oslo ja Desucon!


Matka kohti Norjaa alkakoon!

Lähdin 2015 Närconin reissun tapaan 2016 kesäkuussa Norjaan reissaamaan Monan ja Hitsuwan kanssa. Suhteessa Närconiin matkustamiseen Osloon paikan päälle oli jopa naurettavan helppoa matkustaa! Helsinki/Vantaa-Oslo puolentoista tunnin lentomatka, Oslon lentokentältä 15 min pikajuna keskustaan ja jääminen pysäkkiä ennen keskustan asemaa ja lopuksi muutama sata metri kävelyä hotellille. Reilussa 2 tunnissa olimme Suomesta lähtiessämme jo hotelliin kirjautuneena, joten tätä paljoa helpommaksi ei ulkomaan reissu voinut alkaakaan.


Aika iso messukeskus tuo Desuconin tapahtumapaikka!


Hotellimme sijaitsi kiireisellä kauppakadulla missä pystyimme rauhassa syömään ja ei tarvinnut tapahtumapaikallekaan paljoa kävellä. Desucon sijaitsi messukeskuksessa, joka ulkopuoliselta kooltaan ei vastannut ihan sisältä samaa. Tapahtuma-alue ei kattanut täysin koko rakennusta vaan enimmäkseen ensimmäisen puolikkaan ja loppurakennus oli varattu lattiamajoittuville kävijöille. Tapahtuma oli kolmipäiväinen, joka oli sijoitettu yhteen isoon messuhalliin.

Ohjelmaa riitti kaikille kävijöille ja kävimme Hitsuwan kanssa jopa lavalla lauantaina pyörähtämässä Cosplay Catwalkin merkeissä. Tähän ohjelmaan sai osallistua ihan vain ilmoittautumalla mukaan ja mehän näin teimme. Huomasimme paikallisharrastajien tavan catwalkissa häiritseväksi missä miltei poikkeuksetta kaikki kävelivät suoraan lavan poikki reunalta toiselle eivätkä poseeranneet lainkaan yleisölle tai korkeintaan vilkuttivat. Eihän tällainen ole katsojan näkökulmasta lainkaan viihdyttävää vaan pitää antaa aikaa ihmisten nähdä pukua ja poseerauksia! Me kuitenkin teimme poikkeuksellisesti niin, että otimme oman aikamme rauhassa lavalla pysähtyen vaihtaen eri poseerauksiin ja huomasi yleisön reaktiosta, että pitivät suhteessa tästä tavasta paljon enemmän kuin läpikävelystä.


I choose you, Kadabra!

Tutustuimme paikallisiin ja vastaanotto ulkomaisiin vierailijoihin oli hyvin positiivinen. Saimme uusia ystäviä ja koko reissusta jäi hyvä fiilis. Huvittavin ohjelmanumero oli huutokauppa missä ihmiset huusivat eri tavaroita itselleen MUTTA jos kukaan ei tavaraa ostanut niin lavalla teloittajan vaatteissa oleva miekkamies tuhosi kyseisen tavaran pölkkyä vasten yleisöä viihdyttääkseen. :D

Tapahtuma oli sellainen 2500-3000 ihmisen tapahtuma ja paikalliset harrastajat kertoivatkin, että jos haluaa tutustua paremmin Norjan coniskeneen niin kannattaa valita joku isompi tapahtuma kuin Desucon. Valitsimme Desuconin osittain sen takia, että paikan päälle matkustaminen oli hyvin helppoa ja halpaa ja suhteessa siihen mitä näillä puitteilla lähdimme hakemaan niin Desucon täytti odotuksemme. :) Suosittelen omasta puolestani tätä tapahtumaa muillekin.

Ainoa selkeä miinuspuoli reissusta on Norjan hinta. Jos luulit, että Suomessa on tuotteet kalliita niin Norjassa on astetta korkeammat hinnat vielä, joten kannattaa varautua siihen. Lennot, junat ja hotellimaksutkin huomioiden reissu oli suht halpa ja näihin pakollisiin kuluihin meni reissussa vain reilu 300 euroa. Jos kerran vuodessa tällaisen reissun tekee niin kuka tahansa tuollaisen summan saa helposti kasaan ja enemmänkin.

Norja oli nähty ja koettu. Seuraavaksi päätimme suunnata Tanskaan! Kohti J-Popconia. :)

Perjantai-päiväksi päätimme ryhmäcossata Pokemonista eri hahmoja. :)

Pari viikkoa sitten toteutimme viimeisimmän reissumme Tanskan J-Popconiin, joka sijaitsi Kööpenhaminassa. Samat matkustuspuitteet oli kuin Norjaan eli lyhyt lento pääkaupungin yhteydessä olevaan lentokenttään, pikajuna keskustaan ja hotellille lyhyt kävely. Tämäkin reissu on helppoa ja nopeaa matkaa haluaville hyvä vaihtoehto. :)


Hitsuwan ja Monan lisäksi matkaamme lähti mukaan yksi vakiokuvaajistani Nina.

Ennakkoon tiesimme tapahtumaan tulevan muitakin suomalaisia ja tapahtumassa järjestetään maansa cosplayn mestaruuskilpailut missä voittajat pääsevät edustamaan kansainvälisiin kilpailuihin (WCS, ECG, NCC jne.). Valitettavasti lauantai-illasta jolloin nämä kisat olisivat olleet niin olimme kaikki niin väsyneitä + emme halunneet jonottaa kisaa varten tuulessa ulkosalla paria tuntia niin päätimme mennä iltaa viettämään keskustaan.
Pukuni J-Popconiin oli uudestaan Kadabra Norjan reissun tapaan. Olisin halunnut muita pukujani reissuun viedä mutta lentäessä matkatavoiden laukkujen koko on rajattu ja proppini eivät mahdu mukaan ja en halua pukua pitää ellei minulla on kaikkia osia mukana, joten Kadabraan oli tyytyminen. :/ (Ei sillä, että kyllä Kadabra herätti paikallisissa paljon kiinnostusta.)

Tapahtumapaikka oli hyvin tiivis konferenssirakennus missä riitti luentosaleja ja halleja täyttämään pelinurkkauksia, karaokea, myyntipöydät ja taidekujan. Tarjontaa riitti mihin osallistua mutta olisikohan omalla kohdalla liikaa työväsymystä reissuhetkellä niin keskityin vain kiertelyyn ja ihmisten kanssa hengailuun enimmäkseen. Tämä ei kuitenkaan vähentänyt reissun mielenkiintoa vaan minulla oli hauskaa ystävien kanssa tehdä taas reissu. Reissu oli kolmipäiväinen ja lähtöpäivänä ehkä vanhuuttani tuntui ettei vaan jaksa temmeltää useaa päivää putkeen kuin harrastuksen alkuaikoina. Tapahtuma oli ymmärtääkseni n. 4000 ihmisen kokoinen

Upeita nähtävyyksiä kyllä riitti keskustaa kävellessä ja suurta ihastusta herätti rautatieaseman vieressä aivan ydinkeskustassa sijaitseva huvipuisto Tivoli. Jos olisi ajoittanut enemmän rahaa ja aikaa reissuun niin olisimme heti käyneet Tivolissa mutta se jääkööt nyt seuraavaan kertaan. Suosittelen kiertämään ja varaamaan aikaa keskustaa varten sillä löytyy paljon upeita ruokapaikkoja ja nähtävyyksiä missä käydä. :)

Sunnuntaina oli esityskilpailukin minkä olisimme halunneet nähdä mutta aloitushetkellä meidän piti lähteä jo matkaan, jotta kerkesimme paluulennollemme. Paikalliset olivat hyvin ystävällisiä ja tämä olikin yksi reissun kohokohtia taas missä pääsi tutustumaan paikallisiin harrastajiin.

Matkakustannukset olivat samalla tasolla Norjan reissun kanssa eli muutamalla sadalla eurolla sai hyvän reissun toteutettua helposti. Reissujen paras puoli on ollut ehdottomasti paikan päälle matkustamisen helppous, joka on alentanut kynnystä lähteä reissuun.
Kolme maata takana mutta minne seuraavaksi? Olemme miettineet yhdeksi vaihtoehdoksi Puolaa, joka on yksi Euroopan halvimpia maita hintatasoltaan ja olen kuullut ystäviltäni paikallisten tapahtumista vain hyvää. :)

Mitä kaikilla näillä Pohjoismaiden tapahtumilla on siis yhteistä? Suhteellisen helppoa ja nopeaa matkustaa paikan päälle, hintataso ei ole korkea, kun lähimaihin tekee ulkomaan reissun, hyvin pärjää näissä maissa perus englannin kielen taidolla ja ihmiset ottavat hyvin vastaan ulkomaalaiset kävijätkin. Jos yksin pelottaa reissua tehdä niin ota ystäviä mukaan ja tehkää reissu yhdessä niin on vielä hauskempaa. Lisäksi hotellissa yleensä pääsee halvemmalla, kun useampi majoittuu samassa huoneessa.

Ensimmäisiksi ulkomaan conireissuiksi nämä olivat helposti lähestyttäviä sekä hyviä kokemuksia ja näiden pohjalta minun on helpompi tulevina vuosina matkustaa kauemmas muihn maihin ja isompiin tapahtumiin.

Toivottavasti tämä vähän auttoi omaan nälkääsi ulkomaan tapahtumia kohtaan ja uskaltaudut reissaamaan vaikkapa näissä tapahtumissa missä itse olen käynyt. Jos jäi jokin mietityttämään tai en kertonut tässä julkaisussa jotain niin laita kommenttia ja kysy niin vastaan parhaan kykyni mukaan. :)

Until next time, Ciao! o/

2 kommenttia:

  1. Kiinostava postaus, kiitos tästä!
    J-popcon on ollut kiikarissa jo monta vuotta, pitäis käydä siellä joskus... ja sama pätee myös Norjan coneihin. Ruotsia on tullut koluttua jo miltei yhtä paljon ku Suomeakin joten muut maat kiinostaa kieltämättä enemmän, varsinki Saksan conit ois pop! :D

    VastaaPoista
  2. Olipa kiva lukea kommentteja muiden maiden coneista, oon nimittäin ite lähössä parin viikon päästä Saksaan dokomiin, baby's first ulkomaanconi! : D

    VastaaPoista