Hei kaikille ja tervetuloa cosplay-harrastajan liiman ja lakan huuruiseen blogimaailmaan! Nimeni on Jani Laukkanen aka. Cidi Cosplay ja tämä henkilökohtainen blogini sisältää kirjoituksia cosplay-harrastuksestani, seikkailuista alan tapahtumissa sekä keskustelua skenessä ilmenevistä aiheista.

Sananlasku menee ''Kukaan ei ole seppä syntyessään!'' ja se pitää paikkansa. Minäkin aloitin täysin nollasta vuonna 2010 cosplayn harrastuksen ja pukuja tehdessäni olen yllättynyt miten paljon käden taidot ovat kehittyneet niin monella alalla, kuin missään muussa harrastuksessa. Jokaisesta voi tulla mestari kovalla työllä ja se on palkitseva tunne, kun saa aina uuden puvun valmiiksi ja pääsee sitä näyttämään muille ylpeänä.

Liittykää siis seuraani cosplayn maailmaan ja nouskaamme jokainen kohti taivasta tavoitteinemme tämän harrastuksen parissa! o/

maanantai 9. syyskuuta 2013

Heroes of Cosplay - Laimeaa Amerikkalaista TV-draamaa vai asiallista cosplayohjelmaa?

Koska monella on mielipiteensä tähän asiaan liittyen niin minäkin aukaisen oman sana-arkkuni kyseisestä aiheesta. Aikoinaan nähdessäni kyseisen ohjelman trailerin olin jo heti enemmän negatiivisen kuin positiivisen puolella ohjelman suhteen, että miten cosplay ilmaistaan ihmisille ja ensimmäisen jakson nähtyäni arvaukseni kävi toteen... Nyt olen 3 jaksoa sarjasta katsonut ja mielipiteeni perustuu näkemääni.

*Heroes of Cosplay* on siis kuuden jakson pituinen dokumenttipohjainen TV-sarja, jossa seurataan yhdeksän eri cosplayaajan arkea sekä seikkailuja cosplaypukujen teon ohella heidän matkaansa eri con-tapahtumiin cosplaykilpailujen merkeissä. Alkuasetelma vaikuttaisi ihan hyvältä mutta mitä kaikkea siinä voidaan tehdä sitten väärin, että tulee negatiivisia puolia esiin muilta harrastajilta eli niiltä, jotka katsovat tämän sarjan ja huomaavat että ei cosplay ole pelkästään tätä?
Mitä tämä pointit sitten on? Tässä 2 omaani, jotka pistivät silmään päällimmäisinä. -->

1. Ensinnäkin nämä 9 cosplayaajaa keitä seurataan ohjelman aikana, niin heistä VAIN 1 on mies... Tässä tietenkin tulee mieleen, että onko tässä hieman sukupuolirasismia liikenteessä ja niinhän sitä eräät henkilöt tajusivat kysyä ohjelman tuottajalta. Hänen vastauksensa yllätti minut vielä pahemmin, että miksi tähän oltiin päädytty.
*Mieshahmot tuppaavat olemaan hieman yksinkertaisia. Paljon panssareita, aseita, spandexia sekä viittoja. Ne eivät yleensä ole niin mielenkiintoisia, viehättäviä, seksikkäitä tai cooleja kuin naisten pitämät vaatteet. Ymmärtäkää nyt, että naisen seksuaalisuus on iso osa sarjakuvia sekä con-tapahtumia.*
Ensinnäkään mikään noista aikaisemmin mainituista ei ole yhtään helppoja tehdä riippuen lähdemateriaalista niin tämä antoi minulle selkeän kuvan, että cosplayta esitetään tässä aivan vääristä syistä. Jaksoissa nähtyjen naiscossien mukaankin tämä antaa selvän kuvan, että vain SEKSI MYY. Tämä antaa uusille harrastajille väärän kuvan cosplaysta ja toivon mukaan ei tästä kovin moni saa vaikutteita omaan harrastukseensa.

2. Sitten tämä kilpaileminen. Toki Suomessakin pidetään kilpailuja ja niitä tuntuu uusien conien tullessa aina vain tulevan lisää ja lisää. Ei siinä ole mitään vikaa mutta, että ohjelma näyttää tämän kisaamisen juuri sinä asiana, että se olisi koko cosplayn tarkoitus. Yksi seurattavista cossaajista Yaya Han sanoo cosplayn eräiksi syiksi *Koska raha on osallisena ja maine.*. Ymmärrän kyllä, että rahapalkinnot ovat iso juttu sekä sijoituksien tuoma maine mutta itselleni sekä suurelle osaa Suomen cosplayväelle kisaaminen ja ensinnäkin cosplayaaminen on vielä ainakin tässä vaiheessa hauskanpitoa, kun ei ole vielä Suomen coneissa palkintoina näitä *massiivisia* rahapalkintoja. Ehkä amerikkalaisilla on erilaiset intressit cosplayn suhteen vai antaako ohjelma yleisesti väärän kuvan? Ken tietää.

Enpä ole oikein ikinä ottanut tosi TV-sarjoja todesta, kun nekin on niin käsikirjoitettuja tapauksia niin tämänkin voisi katsoa puolivitsillä eikä ottaa vakavasti mutta loppujen lopuksi TV:llä ja sarjoilla on aika paljon vaikutusvaltaa ihmisten mieliin ja mielipiteisiin. Heti, kun jotain uutta asiaa jollekulle kerrotaan niin ensivaikutelman on oltava tärkeä ja mielestäni *Heroes of Cosplay* ei anna sitä hyvää/oikeaa vaikutetta tästä harrastuksesta.
Mitä cosplay tarkoittaa sinulle? Kilpailemista? Toisena henkilönä näyttelemistä? Hauskanpitoa? Kommentoikaa ja kertokaa mielipiteenne sekä myös omia mietteitä tästä sarjasta, jos olette eksynyt seuraamaan jo tätä.

Nyt olen avautunut ja olen tyytyväinen itseeni, kun ei tarvitse tätä pitää enää sisälläni. Seuraavaa kirjoitusta tulee vasta Traconin jälkeen ensi viikolla niin nähkäämme sitten siellä ihmiset! Bryan Fury Tekken 3:sta on minulla siis koko viikonloppuna pukuna, jos löydätte minut.

Until next time, Ciao!

1 kommentti:

  1. Katsoin eilen kaikki neljä tähän asti ilmestynyttä jaksoa. Ohjelmasta on tehty viihdyttävä ja näyttävä oikein amerikan malliin, mutta mitä ihmettä? Siitä ei oikein välity, että seurattavilla harrastajilla olisi edes hauskaa cosplayn parissa. Suuri osa ajasta menee tuskasteluun, kun on kauhea kiire saada puku valmiiksi, kilpailupaineita ja pettymyksiä, kun on käyttänyt puvun valmistamiseen satoja dollareja, mutta sitten ei kilpailussa edes noteerattu.
    En tiedä, miten paljon tämä on käsikirjoitettu ja henkilöiden/hahmojen toimintoja ohjattu, mutta suurin osa heidän välisistään konflikteistaan tuntui todella teennäisiltä. En esim. usko, että Yaya Han on oikeasti yhtä ärsyttävä ihminen kuin sarja antaa olettaa. Hänet on vaan laitettu käyttäytymään tällä lailla, jotta saataisiin lisää draamaa. Kun hyvin sympaattiseksi cosplay-kilpailuun ensikertaa osaa ottanunut tyttö, Chloe, kertoi oman näkemyksensä, kuinka cosplay lähtee rakkaudesta hahmoon ja sen pitäisi olla hauska harrastus, jossa saa uusia samoista asioista kiinnostuneita ystäviä, hänelle suunnilleen naurettiin päin naamaa ja haukuttiin naiiviksi. Cosplayhan on vakavaa bisnestä. Nimen omaan BISNESTÄ dollarin kuvat silmissä. Tästä kertoo oman osansa myös kilpailujen rahapalkinnot ja se kuinka moni pitemmän aikaa harrastanut cosplaydaaja on sarjan mukaan kaupallistanut harrastuksensa.
    Olen itse cossannut vain vähän ja se miten tämä harrastus oli ohjelmassa kuvattu, tuntui todella luotaantyöntävältä. Ohjelma pelottaa enemmän uusia mahdollisisia harrastajia pois kuin innostaa ja inspiroi aloittamaan sen! Minuakin harmitti se, että seurattavissa harrastajissa on mukana vain yksi mies ja hän on "panssaripukujen tekijä", mikä tukee tosi hyvin klisettä, kuinka miehet cossaavat. Hienoja pukuja hän kyllä tekee ja huolellisesti, ei siinä mitään, mutta olisi ollut kiva saada vähän toisenlaistakin näkökulmaa. Mielestäni Hollyn ja Jessican seuraaminen on sarjassa kaikista mielenkiintoisinta.

    VastaaPoista