Hei kaikille ja tervetuloa cosplay-harrastajan liiman ja lakan huuruiseen blogimaailmaan! Nimeni on Jani Laukkanen aka. Cidi Cosplay ja tämä henkilökohtainen blogini sisältää kirjoituksia cosplay-harrastuksestani, seikkailuista alan tapahtumissa sekä keskustelua skenessä ilmenevistä aiheista.

Sananlasku menee ''Kukaan ei ole seppä syntyessään!'' ja se pitää paikkansa. Minäkin aloitin täysin nollasta vuonna 2010 cosplayn harrastuksen ja pukuja tehdessäni olen yllättynyt miten paljon käden taidot ovat kehittyneet niin monella alalla, kuin missään muussa harrastuksessa. Jokaisesta voi tulla mestari kovalla työllä ja se on palkitseva tunne, kun saa aina uuden puvun valmiiksi ja pääsee sitä näyttämään muille ylpeänä.

Liittykää siis seuraani cosplayn maailmaan ja nouskaamme jokainen kohti taivasta tavoitteinemme tämän harrastuksen parissa! o/

sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Mihin ihmisten käytöstavat ja kunnioitus ovat kadonneet coneista?

Tämän kirjoituksen aihe tulee olemaan aina coneissa jossain määrin ongelmana mutta tänä vuonna näkemäni on ollut pahinta mitä olen nähnyt näissä tapahtumissa käydessäni niin halusin siitä hieman aukaista sana-arkkuani.

Coneihin nuorten päästessään heillä meinaa hieman yleiset käytössäännöt ja tavat unohtua mikä voisi tehdä tapahtuman yleisilmeestä paljon paremmankin. Vaikka conit ovatkin suurelle osaa se ainoa paikka tavata samanhenkisiä ihmisiä keiden kanssa puhua yhteisistä kiinnostuksen aiheistaan animen, mangan ja cosplayn merkeissä niin antaako se vapauden tapahtumissa olla villi ja vapaa, jonka ansiosta tulee tehtyä asioita, joita ei muuten normaalisti tekisi? Kaikkia en ala tähän kirjoittamaan sillä tästä tulisi muuten romaani, joten esimerkkeinä otettakoon tähän kirjoitukseen 3 seikkaa, joiden uskon muidenkin silmään käyneen. (Pahimman jätän viimeiseksi.)

1. Ylenpalttinen roskaaminen ympäri tapahtuma-aluetta.
- Luulisi jokaisen tajuavan vievänsä omat jätteensä roskiin mitä tuo tapahtuma-alueelle mutta ei niin ei. Mikä tässä on? Onko jotkin niin laiskoja tai vastuuttomia ettei näin yksinkertaista elettä viitsi tehdä?
Itse olen aina omalta osaltani pitänyt siisteydestä huolta ja jos roskikset ovat täysiä paikan päällä niin säilytän roskia omissa laukuissani siihen saakka, kunnes löydän tyhjän roskiksen, jos en tapahtumassa niin sitten muualla.

2. Tuntemattomiin ihmisiin kajoaminen.
- Suomen cosplaykansa on yleisesti katsottuna kilttiä ja seurallista väkeä mutta vaikka onkin yhteiset kiinnostuksen aiheet niin oikeuttaako tämäkään jotakuta hyökkäämään itselleen tuntemattoman henkilön kimppuun ihastuksissaan, jos hänellä on cosplayna päällään hahmo jota hän ihannoi? EI! Osa suomalaisista ovat tavaltaan sellaisia, joille kuuluu se tietty henkilökohtainen *reviiri* ympärilleen, jolle ei halua ketään itselleen tuntematonta päästää lähelle äkisti. Tiedän myös eräitä tapauksia, joissa tämän fanihyökkäyksen uhrit ovat loukkaantuneet äkkinäisestä liikkeestä tai vamman takia, joka on pahentunut tästä tapauksesta johtuen.
Itse olen tällainen henkilö, joka ei halua tuntemattomien äkisti yllättävän nurkan takaa eikä lähestyä minua liikaa. Minä loukkaannun tällaisesta vaikka eihän se hyökkäyksen tekevä mitään sellaista ajattele. Lähestyvän henkilön pitää omistaa käytöstavat, jossa rauhallisesti tulee toiselle juttelemaan, kehumaan pukua ja sitten lupaa kysymällä halin saada. Älkää siis luulko, että olen epäsosiaalinen ja inhoan ihmisiä vaan päinvastoin. Olen erittäin sosiaalinen henkilö, joka rakastaa jutella ihmisten kanssa, olkoot se vanha tai uusi tuttavuus. Ensivaikutelma ratkaisee.

3. Cosplaykilpailuissa epämääräisten kommenttien huutaminen kisaajille/esiintyjille.
- Ystävilleen sekä muille upeille cossaajille on toki sallittua sekä suotavaakin kannustaa ja taputtaa kilpailuissa mutta entä sitten, kun siihen tulee muuta oheistoimintaa, joka ei todellakaan ole suotavaa ja pilaa yleisen mielialan kisasta? Kesän Desuconissa kuuntelin satunnaisia kommentteja Eurocosplay-karsintojen aikana mitä ihmiset huuteli esityksen aikana sekä sen jälkeenkin.(*Mene minun kanssa naimisiin!*). Luulin tämän jo olevan kamalaa, kunnes tulikin Tracon ja niiden cosplaykilpailut... En voi todellakaan antaa anteeksi henkilölle X yleisöstä joka kehtasi buuata kisaajalle. Muita tapauksia oli, että esimerkiksi esityskilpailuissa, kun jokin asia poikkesi käsikirjoituksesta, kuten lavaste tippui niin sillekin naurettiin ja onko se nyt joka kerta nauramisen arvoista, kun vänkärit käyvät siistimässä lavaa tai lavasteita siirtämässä?
Itsekin esityskilpailuun osallistuneena minulle jäi tunteet jälkeenpäin, ettei minua sekä muita kisaajia arvosteta ollenkaan. Miksi kysytte? Koska jokaiselle henkilölle, joka sinne lavalle uskaltautuu mennä esiintymään on iso henkinen ja fyysinen uskallus se tehdä ja kaiken tuon lisäksi on koonnut mahdollisesti esityksenkin, jota on harjoitellut hiki hatussa ja sitten esitykselle nauretaan asioista, jotka sattuvat menemään pieleen. Ollaanko me vain yleisölle viihdykettä, jota voidaan huonon shown vedettyä heittää tomaatilla ja nauraa? (Ääreistetty tunne arvostuksen vähyydestä.) Kuvitelkaa itsenne siinä roolissa, jos ette ole edes lavalle uskaltautuneet
mennä.

Jos minulle oltaisi Tracon VII:n esityskilpailussa naurettu miekkani katketessa poikki, niin silloisen henkisen fiilikseni tuntien en tiedä olisinko jopa lopettanut tämän harrastuksen kokonaan...

En todellakaan tiedä mikä ihmisten päissä liikkuu cosplaykilpailujen ja etenkin esityksen omaavien kisojen aikana. Jos todella cosplayaajaa haluatte arvostaa, seuratkaa esitys loppuun saakka hiljaa ja antakaa sivistyksen rajoissa raikeat suosionosoituksenne esityksen jälkeen. Näin esiintyjälle tulee hyvä fiilis ja kesken esityksen mikään yleisöstä satunnainen kommentti ei häiritse maksimaalisen suorituksen tekemistä.

No niin. Otin tässä esille muutaman pointin, joka on minua jäänyt häiritsemään näiden aktiivisen reilun 3,5 vuoden coneiluni aikana mutta itselleni tärkeimpänä on tuo viimeisin pointtini. Oli vain pakko saada tämä tekstimuotoon vihdoin ja sen näkee myöhemmin oliko se hyvä vai huono idea. Mitä mieltä itse olette? Onko muita seikkoja, jotka coneissa häiritsee teitä ihmisissä? Kommenttia saa heittää, jos näette avautumiseen syytä.

Until next time, Ciao!

18 kommenttia:

 1. Hyviä tärkeitä pointteja, jotka tulevat jatkuvasti esille ongelmina. Erityisesti tänä vuonna on munkin mielestäni pahimpana ollut turha huutelu esitysten ja ohjelmien aikana. Ohjelmaa seuraajana en tykännyt huuteluista ja koin ne täysin turhiksi ja häiritseviksikin. Ei voinut ku ihmetellä että miksi.

  VastaaPoista
 2. Huutelu ja vänkäreille nauraminen hyppäsivät silmilleni. Buuaaminen on tietysti erittäin sopimatonta, mutta entä muu huutelu? "mene kanssani naimisiin" "hyvä" "sä oot söpö" en näe tuossa mitään pahaa. En ymmärrä miksei vänkäreille saisi nauraa, jos nämä hyppivät lavasteena toimineen sängyn päälle tai muuten kipittävät taustalla. Cosplaykansa mieltää tämän hauskaksi ja myös vänkäreillä on kivaa. Itse jouduin ns. hyökkäyksen kohteeksi Traconissa, kun mulle tuntematon ihminen mutta cossin tunnistava rupesi hihkumaan pyytäessäni kuvaa ja halasi. Mikäs siinä, itse en ainakaan laita pahitteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki jos esitys on suunniteltu siten, että tietyissä kliimaksi-kohdissa yleisö tarkoituksenmukaisesti innostuu niin näissä kohtaa toki on hurraaminen sallittua, sitä en ole tuomitsemassa (Hieman epäselkeästi kerroin tekstissä sen.). Vänkäritoiminnasta taas se on tietyissä tapauksissa huvittavaa, jos tarkoituksella nämä huvittavasti lavalla askareensa tekee mutta jos vakavasti tekee henkilö töitä ja sille naurettaisi niin tästä en itse pitäisi, jos itse olisin kyseisessä hommassa.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Asiaa!
  Tai edes muutenkin kunnioittaa toista,eikä olla ihan kiinni -w-
  huhhuh..taisit juuri pukea ajatukseni sanoiksi

  VastaaPoista
 5. Nyt on täyttä asiaa. Olen aivan samaa mieltä näistä kolmesta kohdasta.
  Conista tulee paljon miellyttävämpi, jos ne roskat oikeasti laittaa sinne roskikseen, eikä heitä lojumaan nurkkiin tai jätä eväänroippeitaan pöydille.
  Samoin ylllättävä halaaminen voisi jättää vähemmälle. Itse suvaitsen sen vain jos kyseinen henkilö on oikeasti hyvä ystäväni. Täytyy kuitenkin muistaa, että jotkut ihmiset kokevat hyvin ahdistavana jos tuntematon henkilö yhtäkkiä kietoo kädet takaapäin ympäri. Itselläni ainakin iskee ahdistus siinä kohdin. + mahdollisuus on että cossi menee rikki.
  Eikä mitään hyväksyntää kisoissa buuaamiselle. Koettaisi kyseinen henkilö itse mennä lavalle arvioitavaksi ennen kuin alkaa buuaamaan. Todella asiatonta tuollainen, samaten ne muutkin kommentit.

  VastaaPoista
 6. Asia tekstiä, samaa mieltä, itsekkin olen tänä vuonna huomannut roskaamisen ja lavalle huutelun kasvaneen radikaalisti, esim. anime seminaarissa oulussa joku oli ketsupilla piirtänyt ison kuvan maahan...käsittämätöntä.. ja lavalle huutelu on sinänsä ok, kunhan se ei mene yli, niinkuin se nyt on ruvennut menemään...harmillista sinänsä..halaaminen on ok, kunhan kysytään ^^''

  VastaaPoista
 7. Samaa mieltä kahden ekan kohdan kanssa, mutta kolmas on vähän niin ja näin... toki se riippuu ihmisestä minkä kokee häiritsevänä, mutta jos esiintyjältä putoaa esim. hattu tai proppi tarkoituksetta ja yleisö nauraa, niin onko se niin paha asia? Ymmärrän kyllä, että herkimmät saattavat loukkaantua, mutta vain ihmisiä ne katsojatkin ovat. Kun ihminen näkee jotain mikä on hänestä hauskaa, ensimmäinen reaktio on yleensä nauru eikä sitä heti tule ajatelleeksikaan, että esiintyjä saattaa loukkaantua. Ja tuosta buuaamisesta... ikävää, mutta onko se loppujenlopuksi paha asia? Sehän on sama kuin aplodit, mutta kielteisessä muodossa. Mites sitä muuten kritiikkiä antaisi? Vai eikö sitä mielestäsi saa antaa ollenkaan?

  VastaaPoista
 8. Edelliseen kommenttiin; Jos joku koulussasi/luokallasi pitää esitelmää, buuaatko hänelle, sillä palautetta se negatiivinenkin palaute? Vaatii suunnatonta rohkeutta mennä satapäisen yleisön eteen vetämään itsesuunnittelemaansa ja toeuttamaansa esitystä, ja on todella törkeää buuata, vaikkei esityksestä pitäisi. Hieman käytöstapoja ja mietitään että miltä itse tuntuisi olla lavalla buuattavana.

  Et ole katsomassa kisoja tuomarina, vaan katsojana, joten kritiikinanto ei ole sinun tehtäväsi. jos olet tulossa arvostelemaan, hankkiudu tuomariksi ja jätä lippu jollekin joka on tulossa nauttimaan esityksestä.

  (tästä tulee niin haukut.)

  VastaaPoista
 9. Ei tule haukkuja, ainakaan siis minulta jos sitä tarkoitit. Arvostan sitä että osaat kommentoida kirjoitusta, joka sinua ei miellytä, asiallisesti. Se kun tuntuu onnistuvan nykyään yhä harvemmalta.

  Ja en tarkoittanut, että itse olisin buuaamassa (välillä on kyllä mieli tehnyt, sen tunnustan) vaan että se ei mielestäni ole erityisen paha asia. Mielipiteensä toki kullakin, juuri siksi pidättäydyn buuamasta silloinkin kun mieli tekisi, koska tiedän joidenkin kokevan sen loukkaavana.

  Ja mitä kritiikin antoon yleensäkkin tulee, niin minusta kaikilla on siihen oikeus olivat he sitten tuomareita tai katsojia. Asiallisuus täytyy toki muistaa, mutta sekin on hankalaa kun jotkut kokevat negatiivisen palautteen automaattisesti asiattomana. Sehän se ongelma onkin kun asiat voi nähdä niin eri tavalla. Mutta ei kaunoja, kuten sanoin niin mielipiteensä kullakin :)

  VastaaPoista
 10. On eri asia haukkua paskaksi (buuaamalla) kuin antaa kritiikkiä. Tämmöinen buuaamalla tapahtuva 'kritiikki' ei auta ketään eikä kerro, mikä esityksessä mättää ja miten sitä voisi parantaa. Kritiikki on sitä, että kerrotaan sanoin (eikä minään epämääräisin huudahduksin) mitä parannettavaa esityksessä olisi. Ja mielummin sen kritiikin ottaa myöhemmin vastaan, kuin juuri sillä hetkellä kun puurtaa lavalla ._.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta eikö aplodit ole sama asia, mutta vaan myönteisellä tavalla? Tai siis eihän aploditkaan kerro mikä oli hyvää ja miksi. Eikä buuaminen minusta automaattisesti tarkoita, että haukkuu paskaksi. Minusta se tarkoittaa, ettei pitänyt. Sieltä yleisöstä vaan on vaikeaa huutaa kunnon kritiikkiä. Parempi tosiaan olla hiljaa kuin buuata, siitä olen samaa mieltä, mutta lähinnä siksi että monet kokevat sen automaattisesti pelkkänä loukkauksena, mitä se ei aina ole. Itselläni on nykyään linja, että jos en pidä esityksestä niin jätän taputtamatta. Kannanotto sekin eikä sitä ainakaan voi (mielestäni) sanoa töykeäksi.

   Poista
  2. Positiivinen ja negatiivinen palaute on eri asioita eikä niihin oikein voi suhtautua samalla tavalla jos haluaa pysytellä kohteliaisuusnormien sisäpuolella. Just se että kritiikistä otetaan niin paljon itteensä jo kertoo että sitä antaessa pitää olla vähän varovaisempi, ja mun mielestä on vähän epäkohteliasta kritisoida ellei erikseen oo sitä pyydetty. Totta kai se että astellaan lavalle tarkoittaa jo että kisaaja on valmistautunut kritiikkiin kun tuo itsensä ja pukunsa julki, mutta buuaaminen ei vaan oo millään perusteella asiallista palautetta, koska siinä ei millään kerkeä sanomaan niitä perusteita. Musta voi sit vaikka just jättää taputtamatta jos ei pitäny mutta imho ihan turhaa ruveta huutelemaan, jos ei oo asiallista sanottavaa niin mieluummin on sitte ihan hiljaa.

   Poista
 11. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kypsä ihminen ei ota nokkiinsa perustellusta ja asiallisesti esitetystä kritiikistä... tosin buuamista ei tietenkään tähän voi laskea, koska sitähän ei voi siinä samassa perustella, joten kai se sitten on hieman tahditonta (mutta siitäkin tehdään mielestäni usein turhan iso numero.) Ja kritisointi jos sitä ei ole erikseen pyydetty... no, riippuu hiukan tilanteesta. Minusta lavalle menijän on oltava valmis vastaanottamaan myös negatiivista palautetta, kunhan se on asiallista, mutta ns. normicossaajille sitä ei tarvitse antaa... mutta olemmeko yhtä mieltä siitä, että jos joku kysyy "Mitäs pidät?" niin silloin on täysin suotavaa kritisoida jos näkee jotain kritisoitavaa? Siis siinähän nimenomaan kysytään mielipidettä. Niin ja muuten, ei aplodeita antaessakaan kerkiä sanomaan perusteluja, joten siinä mielessä se on verrattavissa buuaamiseen.

  VastaaPoista
 12. Onneksi olkoon Jani, olet onnistunut osumaan aiheeseen josta riittää mielipidettä :D Olen samaa mieltä kanssasi ongelmakohdista, varsinkin asiaton käytös conissa (toisten niskaan hyppiminen ja buuaus. Tuntuu etteivät ihmiset tunnu ajattelevan MYÖS MUIDEN kohdalla, että miltä tämä tuntuu).

  Aplodien ja buuaksen eroavaisuuksia ja miksi toinen on kohteliasta ja toinen ei:

  Aplodit ovat yleisön tapa kertoa, että esityksestä tykättiin = cossaaja saa tietoonsa ettei ihan metsään mennyt, tulee hyvä mieli ja ehkä cossaaja voi ajatella, että eihän tämä ihan kamala kokemus olekaan.

  Kun taas buuaus. Buuausta ei ikinä ole pidetty kohteliaana, eikä se myöskään palautteen antajana palvele tarkoitustaan. Minusta se on suoraan sanottuna vähän sama, kuin joku huutaisi "oot muuten ihan paska!", sekään ei perustele millään että miksi ei tykännyt. Buuausta ei voi pitää palautteena, koska se ei kerro yhtään mitään, mikä voisi parantaa esitystä. Kritiikki onkin sitten ihan eri asia. Sitäkin voi antaa myös positiivisessa mielessä, vaikka kritiikin kohde olisi negatiivinen. Mielestäni ylipäätään jos on tullut katsomaan esitystä, pitäisi osata käyttäytyä, eikä buuaminen mielestäni ole sopivaa käytöstä. Esityksiä ei ole tehty yleisön kritisointia varten, vaan se on heille tehty kokemus jota tullaan katsomaan. Buuaaminen ei tuota kuin pahaa mieltä, ja minusta on aivan käsittämättömän typerää, miksi tuottaa toiselle pahamieli kun tämä kuitenkin on uurastanut pukunsa ja esityksensä kanssa?

  Jos joku kysyy, että "Mitäs pidät asustani?" ei välttämättä ole pyyntö kritiikistä, vaan voi olla vain naamioitu kysymys, että tykkäätkö sinäkin. Yleensä jos kritiikkiä pyydetään se muotoillaan yleensä suoremmin, kuten "Mitä sä muuttaisit tai korjaisit tässä mun asussa?".

  Olen samaa mieltä siitä asiasta, että jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, niin tarvitseeko sitä sitten sanoakkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen edelleen sitä mieltä, että buuaminen ei ole mitenkään erityisen hirveätä, mutta turha kai siitä on jankata, mielipiteensä kullakin. Mutta tuosta jos joku kysyy "Mitäs pidät asustani?" niin miksei voisi rehellisesti sanoa ettei pidä jos ei kerran pidä? Mielestäni on pelkkää kysyjän lapsellisuutta jos hän loukkaantuu, sillä kyllä kypsä ihminen tietää, että kun kysyy toisen mielipidettä jostain niin on varauduttava siihen, ettei toisen mielipide miellytä. Toki mielipiteensä on hyvä myös perustella, ainakin jos niitä perusteluja kysytään.

   Poista
 13. Joudun postaamaan taman kahdessa osassa koska blogger vattuilee!

  1. ja 2 samaa mielta .... ja 3. asia. Niin noh. 2007 asti seuranneena coneja ja ihmisia (nyt viimeisina vuosina vana vanhemman ja vahemman oman elaman takia ja se et tunnen itseni vaan oikeesti liian vanhaksi!) Tama on vuorovaikutteinen asia molemmin puolin. Jos lavalla sattuu jotain odottamatonta esim proppi hajoo, lavasteet tippuilee yms niin minusta Cossaajan pitaisi ehka kayttaa se tilanne hyodyksi ja joko ottaa se mukaan extemporee esitykseensa ja jatkaa paa pystyssa omia juttujaan. Tai kuten yleensa vaan ignoorata tilanne kokonaan. Niita sattuu eika niille voi mitaan. Yleiso reagoi samalla tavalla kuin teatterissakin: eivat he tieda kuuluuko se esitykseen vai ei ja naytteilijalla on valta silloin aka cossaajalla kayttaa tilanne edukseen tahi ei. Mita siita loukkaantumaan tai vastaavaa, jos kaikki ei mene suunnitellusti? Kun sinne lavalle menee niin itsekkin jo tietaa, etta se vaatii pokkaa aika helvetisti ja jos sinne asti paasee, niin voi sitten menna syteen tai saveen asiat ja hoitaa omalta osaltaan kunniallisesti loppuun. En oleta tietenkaan etta KAIKKI cossaajat ovat tarpeeksi edistyneita tehdakseen ylla mainitun asioiden mennessa pieleen mutta siihen pitaa osata varautua. Kuten myos pitaa varautua siihen, etta yleiso ei valttamatta aina reagoi asioihin toivotulla tavalla: niinkuin ei myoskaan teatterissa tiedeta. Yleisohan naissa on se "sokea" osa esitysta johon pitaa pystya varautumaan niin henkisesti kuin fyysisestikkin. Eikun Improo vaan kehiin! Minusta ei ole vaarin ottaa tata asiaa puheeksi ollenkaan: hyva jos joku tasta tekstista jotain Oppii ja olisi syytakin ehka joissain tapauksissa. Yksi pointti on kanssa kun miettii Conien ikaluokkaa ja ika haarukkaa ylipaataan niin suurin osa vaesta on edelleen vissiin alle 20 porukkaa (mika ei ole tekosyy huonoon kaytokseen ei helvetissa siis oikeasti huonoon kaytokseen ja miusta nuo "mun kans naimisiin" yms jutut on nyt aika lame ja kliseita nahty nais piireis iat ja ajat ja ovat lahes vakio ;D) mutta se vaikuttaa myos siihen kaytokseen se ika.

  VastaaPoista
 14. ja tassa loppu osa:

  Emme ole muotista tehtyja, osalle tallaset lavalla nahtavat esitykset ovat eka kokemus "teatterista" niin sanotusti ja kun he tietavat ja nakevat etta muu yleiso reagoi tietyin tavoin tietyissa tilanteissa, totta kai he mallintavat ymparilla olevia ihmisia. FFFightit ovat aina olleet yleiso aktiivisia alusta asti huutelu, kommentointi yms on ollut sallittua. Ei ole ollut mitaan saantoja miten siina tulisi kayttaytya, toisin kun esim teatterissa ihmiset vain katsovat mutta harvoinpa teatteri on yleiso aktiivista ja interaktiivista (Jotkut tuntemani harrastajat saattavat olla eri mielta kanssani mutta tama on oma kokemukseni tasta). FFFightit ovat aina olleet yleiso interaktiivisia ja koska yleiso on huomannut vuosien saatossa, ettei se etta huudellaan ties mita, haittaa mitaan ja saattaa saada aikaan jotain lavallakin niin mikas siina. Viittaan taas teatteriin (koska se nyt on lahinna nykyisia Fightti mallejanne, ja mukananne on myos teatteriin perehtyneita henkiloita, ainakin yksi.) mutta esiintyjilla on mahdollisuus vaikuttaa yleisoonsa, nauravatko he vai buuavatko he vai huuteleeko ties mita sattuu. Kaikkeen Ei Voi Vaikuttaa mutta joihinkin asioihin voi itse fighttaajakin vaikuttaa. Esim olin Itse katsomassa ko probin hajoomista ja mietin etta kayttaako hahmo nyt hyvakseen sen vaiko ei ja ottaako yleison siihen mukaan vaiko ei ja se etta yleiso Nauroi ei ollut itsesta huono juttu: toivottavasti cossaaja itse ymmarsi sen myos olisi traagisesti lahtenyt mukaan siihen! ... Toivottavasti sina, jos sinulle kay nain lavalla, et loukkaannu siita mita yeliso sanoo tai tekee, vaan kaannat tilanteen eduksesi ja otat lavan takas hallintaan. Tietenkaan kaikki eivat nain pro ole eika se ole odotuskaan, etta tahan pystyy mutta ajattelen, etta se on jokaisen cossajankin velvollisuus ottaa huomioon ylla mainittuja asioita kun astelevat lavalle. Yleiso kun on se X factor naissa jota kukaan ei ole ohjeistanut miten siella tulisi kayttaytya "oikein". Yleiset" hyvat" kaytostavat tietenkin pitaisi olla kaikilla hallussa aina kaikkialla tietenkin mutta me tiedamme ettei se ole niin. Auttakoon tama sinun tekstisi heita nakemaan asiat uudessa valossa.

  VastaaPoista