Hei kaikille ja tervetuloa cosplay-harrastajan liiman ja lakan huuruiseen blogimaailmaan! Nimeni on Jani Laukkanen aka. Cidi Cosplay ja tämä henkilökohtainen blogini sisältää kirjoituksia cosplay-harrastuksestani, seikkailuista alan tapahtumissa sekä keskustelua skenessä ilmenevistä aiheista.

Sananlasku menee ''Kukaan ei ole seppä syntyessään!'' ja se pitää paikkansa. Minäkin aloitin täysin nollasta vuonna 2010 cosplayn harrastuksen ja pukuja tehdessäni olen yllättynyt miten paljon käden taidot ovat kehittyneet niin monella alalla, kuin missään muussa harrastuksessa. Jokaisesta voi tulla mestari kovalla työllä ja se on palkitseva tunne, kun saa aina uuden puvun valmiiksi ja pääsee sitä näyttämään muille ylpeänä.

Liittykää siis seuraani cosplayn maailmaan ja nouskaamme jokainen kohti taivasta tavoitteinemme tämän harrastuksen parissa! o/

lauantai 11. tammikuuta 2014

Karpolla on asiaa!

Haastateltavaksi valittavan leka osui jälleen kohdalleni ystäväni cosplayblogissa, jossa hän haastoi minut tähän haasteeseen, jossa minun pitää (taas) vastata 11 kysymykseen, jotka toinen on esittänyt minulle. Lisäksi minun pitäisi kertoa 11 asiaa itsestäni, keksiä 11 uutta kysymystä ja haastaa 11 uutta henkilöä tähän haasteeseen MUTTA koska minulla ei ole niin paljoa tuttuja, jotka tähän haasteeseen vastaisivat + olen tämän jo kerran tehnytkin niin tyydyn tällä kertaa vastaamaan minulle esitettyihin kysymyksiin.

Olisin tämän jättänyt normaalisti välistä mutta koska kysymykset sattuvat tällä kertaa liittymään cosplayhin, coneihin ja niiden ilmiöihin niin tästä voi tulla jopa mielenkiintoista tekstiä. :)

1. Onko sosiaalisen median (Twitter, blogit, Facebook, Tumblr...) hyödyntäminen tärkeää cosplayssa?

Mielestäni se on suositeltavaakin käyttää mediaa hyödyksi tässä harrastuksessa. Etenkin, kun cosplay ja conit eivät suuren ihmismassan tiedossa vielä ole kovin hyvin vaikka hyvään suuntaan ollaan koko ajan menossa niin sosiaalisen median kautta ihmiset pystyvät kommunikoimaan nykyaikana paljon paremmin, joissa mainostetaan coneista, harrastajat omista pukuprojekteistaan kertoen omista kokemuksistaan cosplayssa sekä auttaen muita opettaen tutoriaalinen muodossa joidenkin asioiden teossa jne.

2. Onko ihon maalaaminen cosplayn vuoksi sinusta rasistista?

Hmm... En oikeastaan ymmärrä tämän kysymyksen täyttä pointtia ehkäpä mutta vastaan yleispätevästi, että en näe ihon maalaamista eri väriseksi mitenkään rasistisena eleenä. Minä en tuomitse ketään ihon värin, seksuaalisuuden tai minkään muunkaan takia. Cosplay on kaikille!

3. Onko sinulla pukua, jonka olet halunnut tehdä jo pitkään mutta et ole saanut aikaiseksi tehdä?

Itse olen sellainen henkilö, joka valitsee cosplayprojektinsa sen hetkisen taitonsa mukaan, eli toisin sanoen minä en listaa itselleni isoa listaa hahmoista, jotka olisi JOSKUS mukava tehdä, kunhan taidot riittäisi. Omalle kohdalle ei ole sattunut yhtään sellaista hahmoa, joka ylitse kaikkien muiden haluisin välttämättä tehdä mutta jos tähän nyt jonkin mielenkiintoisista hahmoista laittaisin, jota joskus voisin tulevaisuudessa cossata Trunksia Dragonballista. 

Dragonball oli aikoinaan ensimmäinen tietoinen kosketukseni mangan/animen maailmaan ja sarjalla on aina erityinen paikka minun sydämessäni. Sarjasta on vuosien aikana tehnyt mieli cossata joitain hahmoja mutta, koska jollain oudon tapaa kaikilla hahmoilla meinaa iso kasa lihaksia pursuta kaikkialta ja heillä ei oikein vaatteitakaan meinaa löytyä päältänsä niin en nyt tällaisena ruipelona ala sellaisia cosseja vääntämään missä ruumiinrakenteeni ei sovellu kyseiselle hahmolle. Trunks Android-sagasta on kuitenkin sellainen hahmo, jolla on jopa REILUSTI vaatteita päällänsä ja lihakset ei näy ylenpalttisesti niin se on tietyllä tapaa jäänyt mieleeni hautumaan, että ehkäpä joskus kyseistä herraa voisi cossatakin.
4. Mikä Suomen anime-/cosplayskenessä on parasta?

Minulle se on harrastajayhteisön ystävällisyys toisia kohtaan. Toki yksittäisiä poikkeuksia löytyy mutta yleisesti ottaen Suomen coneissa harrastajat ovat miltei kaikki ystäviä toistensa kanssa ja vaikka olisikin uusi tuttavuus kyseessä niin saman harrastuksen ollessa yhdistävä tekijä on uuden ystävyyden alku tietyllä tapaa miltei väistämätöntä. 

5. Entä pahinta?

Tietyllä tapaa tämä liittyy äskeiseen ja sen kautta ilmenneeseen sivuilmiöön, joka heijastuu tapahtumissa. Koska ihmiset tapaavat samankaltaisia ihmisiä tapahtumassa, kaikki ovat ystäviä keskenään, kukaan ei tuomitse sinun 'outoa' harrastustasi (anime/manga, cosplay, larppaus, boffaus...) niin se on antanut joillekin vapauden suoraan sanoen sekoilla tapahtumassa välittämättä siitä häiritseekö se muita kanssakävijöitä.

Tämä voi ilmetä:
- Liikkumisen muodossa tapahtuma-alueella, jolloin henkilö X juostessaan toista henkilöä kiinni voi törmätessään cossaajaan Y rikkoa hänen pukuaan siitä sitten pahemmin mitään jälkeenpäin satikutia saaneena vaikka pyytelee anteeksi.
- Yksityisyyden häiritsemisellä, jolloin henkilö X näkee cossaajan Y cossaamassa X:n lempihahmoa jostain sarjasta ja hyökkää toisen kimppuun 'pyytämään' halia odottamatta vastausta itse cossaajalta. Mikään ei anna oikeutta kajota toiseen ilman toisen lupaa.

Muitakin pointteja kertoisin mutta toistaisin silloin liikaa itseäni mistä kirjoitinkin jo aikaisemmin blogissani viime vuoden loppupuolella mutta yhteenvetona sanottakoon, että ongelma on ihmisten käytöstavoissa tapahtumissa ollessaan sekä myös siitä, että ihmiset eivät osaa sanoa näille pienen pahan tekijöille mitään, koska kaikki ovat niin suvaitsevia/kilttejä toisiaan kohtaan, jonka johdosta tämä vain jatkuu ja jatkuu tapahtumissa.

Mikä neuvoksi? Valitukseksi ei kelpaa, että tällaisia juttuja aina löytyy tapahtumista ja sille ei voi mitään vaan KYLLÄPÄ VOI, jos aukaisee suunsa. Yhdenkin henkilön kommentit voivat vaikuttaa hyvinkin moneen asiaan, joten miksei näihinkin asioihin?

6. Oletko koskaan lakannut pitämästä sarjasta sen fandomin takia?

Fandom ei ole vaikuttanut minun kiinnostuksen kohteisiin sarjojen kohdalla vaan ainoastaan kiinnostukseni sarjaan on voinut vähentyä/lakata sen juonen kehittymisestä eli toisin sanoen näenkö sen kiintoisana vai en sarjan edetessä.

7. K18-conit Suomessa, onko niillä tulevaisuutta?

Aah tämä ikuinen mielipidesota... Omalta kohdaltani sanon vain sen verran, että näen tämän konseptin erittäin mielenkiintoisena kokeiluna, joka toteutetaan ensi kuussa Desucon Frostbitessa. Konseptin tulevaisuudesta toisaalta ei voi sanoa vielä mitään, kun edes ensimmäistä laatuaan oleva tapahtuma Suomessa ei ole vielä edes ohitse ja, koska en ole itse edes pääsemässä tapahtumaan osalliseksi niin en voi antaa edes arvostelua aiheeseen liittyen ennen kuin olen kokenut kyseisen kaltaisen tapahtuman.

PS: Ja en halua edes kuulla sitä nuorilta harrastajilta, että tapahtuma ei ole onnistunut, koska se ei ole loppuunmyyty tapahtuma (Ainakaan tässä vaiheessa.), sillä kävijämäärä ei sitä kerro vaan se mitä siellä sisäpuolella tapahtuu. (Ja rajaamalla iän mukaan harrastajamäärää onhan se selvää, että kävijöitäkin olisi prosentuaalisesti vähemmän ostamassa lippuja tapahtumaan.)

8. Tämän hetken suosikkianimehahmosi?

Niin harvoin seuraan nykyään edes animea, etten sano tähän mitään. Lempihahmoja minulla ei yksinkertaisesti vain ole.

9. Katsotko englanniksi dubattua animea? Miksi, miksi et?

Vähäinen määrä animea mitä on tullut seurattua on ollut pääasiallisesti japaniksi, joten en seuraa enkkudubeilla esiintyviä animeita, koska en näe englannin kielisissä dubbauksissa sitä potentiaalia, joka japanin kielessä näkyy. Tunnetilat, efektit, puhe... Kaikki nämä tuodaan esille paremmin kuin englanniksi dubatuissa animeissa.

10. FFFightit, cosplaydeitit ja muut huumoriohjelmat coneissa, hitti vai huti?

Perinteiset ohjelmat, kuten mitkä mainittiin kysymyksessäkin ovat pitäneet pintansa sen takia, että niissä joka kerralla on jotain uutta tarjottavaa vaikka kaava pysyy samana. Käsikirjoitusta ei ole pääasiallisesti, jonka takia yllätys-efekti on jokaisella ohjelmakerralla taattu. Monet vuodet ovat pysyneet pinnalla, joten en näe syytä mikseivät pysyisikin siellä tulevina vuosinakin.

11. Mitä conia odotat tällä hetkellä eniten?

Jokainen coni missä käyn tarjoaa minulle ainutlaatuisia elämyksiä, jonka takia en osaa laittaa niitä paremmuusjärjestykseen, kun jokaisessa on hyvät ja huonot puolensa, joita ei kaikista löydy yhteisesti. Kaikkia tapahtumia odotan tasapuolisesti innolla siis, joista ensimmäisenä koittaa viikon päästä oleva Yukicon.


Ottakaa loppuviihdykkeeksi random-kuva Dragunov-photoshootistani viime kuulta. :D
Tässä olivat kaikki tältä erää, Karpo kiittää ja kuittaa haastattelusta ja painuu nyt nukkumaan.

Until next time, Ciao!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti