Hei kaikille ja tervetuloa cosplay-harrastajan liiman ja lakan huuruiseen blogimaailmaan! Nimeni on Jani Laukkanen aka. Cidi Cosplay ja tämä henkilökohtainen blogini sisältää kirjoituksia cosplay-harrastuksestani, seikkailuista alan tapahtumissa sekä keskustelua skenessä ilmenevistä aiheista.

Sananlasku menee ''Kukaan ei ole seppä syntyessään!'' ja se pitää paikkansa. Minäkin aloitin täysin nollasta vuonna 2010 cosplayn harrastuksen ja pukuja tehdessäni olen yllättynyt miten paljon käden taidot ovat kehittyneet niin monella alalla, kuin missään muussa harrastuksessa. Jokaisesta voi tulla mestari kovalla työllä ja se on palkitseva tunne, kun saa aina uuden puvun valmiiksi ja pääsee sitä näyttämään muille ylpeänä.

Liittykää siis seuraani cosplayn maailmaan ja nouskaamme jokainen kohti taivasta tavoitteinemme tämän harrastuksen parissa! o/

sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Mennyt vuosi sekä tulevat haasteet.

Vuoden 2013 nyt taaksemme jääneenä alkaa uusi vuosi cosplayn merkeissä uusine kujeineen ja haasteineen, jotenpa tähän kirjoitukseen laitan kootusti kuvien ja tekstin kera mitä kaikkea vuosi 2013 piti sisällään omalta osaltani ja mitä alustavia suunnitelmia on vuodelle 2014 ajateltuna.

2013

Kokonaisuudessaan 4 pukua sain viime vuonna valmiiksi ja aloitettua pari siihen päälle, jotka saavat debyyttinsä myöhemmin tänä vuonna. Valmiit cossit olivat Ocelot pelistä Metal Gear Solid 3: Snake Eater, Dragunov pelistä Tekken 6, Vergil pelistä Devil May Cry 3 sekä Bryan Fury pelistä Tekken 3. 

Ocelot-cossini oli eniten ollut käytössä vuonna 2013 ja tulen varmasti sitä uudestaankin cossaamaan tulevaisuudessa sen mukavuutensa takia. Desucon Frostbitessa, Kawaconissa sekä Animeconissa tällä puvulla olin, joista viimeisimmässä olin pitämässä FFFightia sekä ystäväni paneelissa *Otakuna intissä* kertomassa omista kokemuksistani varusmiespalveluksestani huumorin merkeissä. (Olenko jo maininnut miten paljon armeija minulle merkitsee ja se on välittynyt cosseihinikin? :D )

Dragunov on sitten uusin puku minkä olen saanut valmiiksi ja on näkynyt vasta ennen joulua järjestetyissä Cosplaytanssiaisissa mutta parin viikon päästä Yukiconissa tämäkin löytää tiensä coneihin päälläni.

Vergil-cossini ei ole vielä coneissa ehtinyt pyörähtää ja luultavasti ei tulekaan missään vaiheessa ellen saa inspiraatiota tehdä pukua miltei täysin uusiksi, kun siinä on niin paljon huonosti tehtyjä asioita, jotka kaipaisi työstämistä ennen kuin olen tyytyväinen siihen näyttääkseni sitä coneissa muille ihmisille.

Lempicossikseni myönnän näistä Bryan Furyn, koska kyseessä on oma lempihahmo kyseisestä pelisarjasta missä tämä hahmo esiintyy sekä jälkeenpäin kuvia katsellessa olen onnellinen miten hahmouskottavuus on onnistunut välittymään niihin. (Poislukien toki puuttuvat +10 kg teräslihasta mutta en ala vetämään proteiinimömmöjä sellaisia saadakseni.)  Tosiaan Traconissa olin tällä cossilla ja osallistuin esityskilpailuun ystäväni Urhon kanssa ja saimme 2. sijan kisassa Tekken 3-esityksellämme. Kyseinen kerta oli tietyllä tapaa kokeilu, jolla katsoimme, että onnistuuko yhteistyömme kilpailumielessä ja meillä oli niin mahtavaa koko kisaprojektimme aikana harjoittelusta lavalle pääsyyn saakka niin varmasti tulevaisuudessa kisaamme yhdessä vielä parina. (Josta mainitsen myöhemmin tässä tekstissä lisää.)


Vuoden 2013 pukuni edellä mainitussa järjestyksessä.

Ai niin olihan sitten nuo pari satunnaista pukua, jotka tein Halloweeniin sekä 30 minuutin cosplayhaastetta varten. Halloweeniksi pukeuduin viktoriaanisen (?) ajan aateliseksi ja sitten cosplayhaasteeseen pukeuduin Phoenix Wrightiksi Ace Attorney-peleistä.


Noble Zombie


Phoenix Wright

Mitä muuta sitten tuli tehtyä vuoden aikana? Kaiken muun sivussa tuli tilaustyönä tehtyä poikien kanssa kymmenkunta (En edes muista tarkkaa lukumäärää.) proppia muille cossaajille ympäri Suomea. Osittain tämä on vienyt intoa cosplaysta, kun taas välillä se on nostanut sitä. Ainakin nyt toistaiseksi jatketaan tilausproppien tekoa mutta tulevaisuus näkee mitä tehdään tämän toiminnan kanssa.

Vuonna 2013 ei tullut tehtyä mitään päätä huimaavia cosseja, joilla olisi voinut isoihin kisoihin osallistua mutta kokemusta puvun teosta on tullut lisää jo ennalta tutuista sekä uusista tekniikoista, joten ei muuta kuin kohti uusia korkeuksia cosplayn merkeissä. En ala sen enempää aukaisemaan kaikkia kokemuksiani vuodelta 2013, kun niistä voi lukea tarkemmin muista kirjoituksistani koko vuoden ajalta.

2014

Mutta mitä sitten vuodelle 2014 osataan ennustaa? Hieman ajatuksia voin kertoa päätettyjen pukujen ja ohjelmanpidon kohdalla. 

2 pukua ehdin aloittaa jo pitkälti viime vuoden puolella, jotka ovat olleet Xiba pelistä Soul Calibur V ja Black Ranger TV-sarjasta Mighty Morphin Power Rangers. Xiban oli tarkoitus jo viime kesälle valmistua ja olinkin jo osallistumalla sillä Animeconin esityskilpailuun soolona mutta täysin minusta johtumattomista syistä en saanut tapahtuma-viikonloppuna viimeisiä materiaaleja itselleni, jotka olin tilannut eräältä tutulta niin jouduin kisapäivänä perumaan osallistumiseni. (Enkä niitä häneltä saanutkaan jälkeenpäin yrityksistäni huolimatta...) Nyt lopulta ystävieni avustuksella olen saamassa viimeiset puuttuvat palaset pukua varten ja puku valmistuu tämän kevään aikana, kun taas toinen asia on missä tapahtumassa tulen sillä olemaan. Black Ranger on tasaista vauhtia valmistunut mutta tällekään en ole aikataulua määrittänyt, joten luultavasti ensi kesälle menee vasta tämän ilmestyminen coneihin. Molempien pukujen valmistumisesta kirjoittelen tänne sitten lisää niiden edistyessä.


Soul Calibur V - Xiba
Mighty Morphin Power Rangers - Black Ranger

Tapahtumien puolesta en voi sanoa varmaksi tällä hetkellä kuin Yukiconin, joka onkin jo vajaan kahden viikon päästä. Siellä olen FFFollowersin kanssa pitämässä FFFightia sekä olen tuomaroimassa cosplay-esityskilpailua.
Toukokuussa Turussa järjestetään ensi kertaa Cosvision-tapahtuma, joka keskittyy cosplayhin. Minua on pyydetty tapahtumaan pitämään luentoa proppien tekoon liittyen ja olen lupautunut sen pitämäänkin. Ystäväni Urhon pyrin ottamaan mukaani luennoimaan proppien teosta, niiden kanssa esiintymisestä ja käytöstä mutta hänen pääsynsä ei ole vielä täysin varmaa. Ne, jotka eivät tapahtumasta ole vielä kuulleetkaan niin kiinnostus kohti tätä linkkiä --> Cosvision
Traconissa olen käynyt joka vuosi aloitettuani cosplayn vuonna 2010 ja en tule sitä jättämään tänäkään vuonna väliin, koska sinne on alustavasti isoja suunnitelmia tehtynä jo nimittäin World Cosplay Summit-karsintoihin. Urhon kanssa vuoden vaihteessa keskustellessa rohkaistuin kysymään häneltä, jotta olisiko hänellä kiinnostusta kokeilla kyseistä kilpailua ja ehdotinkin paricossia karsintoja varten. Ainakin tällä hetkellä molemmat ovat innoissaan projektista ja aikomus on pyrkiä WCS-karsintoihin tänä vuonna. Parini pukua en todellakaan kerro, kunnes hän itse mainitsee sen julkisesti ihmisille mutta oman pukuni uskallan jo kertoa. Hahmo on Yun-Seong pelistä Soul Calibur II. En isommalti ala nyt kertomaan tähän liittyen, kun kisa on niin pitkän ajan päässä vielä, joten seuratkaapa blogia aiheeseen liittyen sitten karsintojen lähestyessä.


Soul Calibur II - Yun-Seong

Onko teillä muillakin jo cosplaysuunnitelmia tälle vuodelle? Odotan innolla mitä tämä vuosi tuo tullessaan.^^

Until next time, Ciao!

2 kommenttia:

 1. Toivottavasti näkisin Black Ranger cossisi IRL; jotenki mua inspaa nähdä se yllättävän paljon ku en ole nähnyt Power Rangers cosseja livenä ikinä. :)

  Ja cossisuunitelmista sen verran että itsellä ainaki jonkun sortin suunitelmat jo on. Tein deviantArtissa tän yhen cossi-memen jonka olen nyt ottanut perinteeksi (tai jotain..) ja se löytyy täältä jos kiinostaa: http://chigami.deviantart.com/art/New-Years-Cosplay-Meme-2014-423535502 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmoittelen kyllä mihin tapahtumiin olen Rangerina tulossa, joten ei muuta kuin etsimään sitten. : ) Monia muita ihmisiä olen saanut inspiroitua Ranger-cossien tekoon ja yksi pitkäaikainen haaveeni onkin, että jossain conissa näkisin Mighty Morphin Rangerit kokoontuneena yhdessä joskus.^^

   Poista