Hei kaikille ja tervetuloa cosplay-harrastajan liiman ja lakan huuruiseen blogimaailmaan! Nimeni on Jani Laukkanen aka. Cidi Cosplay ja tämä henkilökohtainen blogini sisältää kirjoituksia cosplay-harrastuksestani, seikkailuista alan tapahtumissa sekä keskustelua skenessä ilmenevistä aiheista.

Sananlasku menee ''Kukaan ei ole seppä syntyessään!'' ja se pitää paikkansa. Minäkin aloitin täysin nollasta vuonna 2010 cosplayn harrastuksen ja pukuja tehdessäni olen yllättynyt miten paljon käden taidot ovat kehittyneet niin monella alalla, kuin missään muussa harrastuksessa. Jokaisesta voi tulla mestari kovalla työllä ja se on palkitseva tunne, kun saa aina uuden puvun valmiiksi ja pääsee sitä näyttämään muille ylpeänä.

Liittykää siis seuraani cosplayn maailmaan ja nouskaamme jokainen kohti taivasta tavoitteinemme tämän harrastuksen parissa! o/

sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Hoi cosplaykilpailijat! Minne olette kadonneet!!!???

Desuconin kirjoituksessani avasin hieman omia mietteitä esityskilpailun osanottajien vähyydestä samalla valittaen, että mikä Suomen kisaskeneä vaivaa. Sen verran aihe kismittänyt minua sekä muita harrastajatovereitani niin miksei sitten suoraan kokonaista julkaisua aiheelle voisi uhrata?


Desuconin esityskilpailun osanottajat. Yhteensä 4 esitystä lavalla kävi kokonaisuudessaan tämän vuoden Desuconissa. (Tapio Matikainen.)

 Esityskilpailussa oli kuulemani mukaan 10 ilmoittautumista tullut ja lauantai-päivänä vielä meidän kisaryhmälle illasta kerrottiin 6 esitystä olevan huomiseen kilpailuun mutta kuinkas siinä sitten kävikään... Yön aikana oli 2 lisäperuuntumista tullut ja huikea neljän esityksen kilpailu oli edessä! Top3-menetelmästäkin luovuttiin ja päätettiin vain paras esitys palkita liian vähäiseen osallistujamäärän takia. Desuconin Eurocosplay-karsinnoissakin oli esityskilpailun tapaan peruutuksia tullut ja loppujen lopuksi karsinnoissa lavalle päätyi vain 6 kisaajaa esityksineen. Hall-cosplaysarjoissa ikuna oikeastaan näkee kisaajakatoa, koska tapahtumassa paikan päällä agentit käyvät noukkaamassa upeita cossaajia kisaan mukaan, jotka eivät osaa odottaa kutsua kisaan. Hall-cosplay ei ole ns 'vakava' sarja, johon on yllättävän helppo kutsuttavien cossaajien suostuttava. Tämän vuoden Hall-cosplaysarja Desuconissa oli aivan uskomattoman kovatasoinen ja ihmettelenkin suuresti, että miksei kukaan näistä muuten vain kierrä kilpailuja isommissa kilpailuissa?


Desuconin Eurocosplay-karsijat. Onnittelut Elinalle edustuspaikasta! (Tapio Matikainen.)

Desucon ei ole ainoa tapahtuma, joka on kärsinyt kisaajakadosta tässä lähiaikoina. Mimiconin sekä Cosvisionin esityskilpailu käytiin 6 esityksellä läpi, Cosvisionin yksilökilpailussakin oli laskujeni mukaan myös vajaat 10 osallistujaa sekä Yukiconissa sitten jouduttiin koko esityskilpailu perumaan viime hetken peruutusten takia.

Toki on ollut sitten näissäkin tapahtumissa kilpailuja missä onkin riittänyt kisaajia, jotta on saanut ihan kelvollisen cosplaykilpailun pidettyä mutta verrattuna muihin aikaisempiin vuosiin ei ole näin paljoa ollut tällaista kisaajakatoa kilpailuissa.

Missä sitten kiikastaa? Suomen cosplay-harrastus on koko ajan hiljalleen nousemassa tunnetummaksi, harrastajia tulee lisää hiljakseen mutta varmasti sekä kilpailut eivät todellakaan ole niin kilpailuhenkisiä, että kisaamista kannattaisi pelätä (Niin monet kisaajat ovat kertoneet jälkeenpäin siitä, että miten hauska kokemus kisaaminen on loppujen lopuksi ja sitä mieltä olen itsekin. En kadu yhtäkään kisaosallistumistani.). Harrastaja-/kisamäärien puolesta ei siis pitäisi olla mitään ongelmaa. Ehkäpä sitten ongelma löytyy jostain muualta?

Cossaajilla on ilmoittautumisten perusteella todellakin intoumus kisaamiseen, kuten Desuconin cosplaykilpailuissakin olisi ollut miltei täydet kisat ellei vain peruutuksia olisi tullut niin paljon ajan mittaan. Tässäkö se sitten on? Kilpailuun osallistutaan kovalla innolla yleensä heti, kun ilmoittautuminen aukeaa (Jopa 1,5 kuukautta ennen tapahtumaa.) mutta sitten tapahtuman lähestyessä käykin niin, että peruutuksia tulee syystä tai toisesta. Mitä nämä syyt ovat? Yleensä se on valitettavasti valmistautumisen puute, jonka takia todetaan ettei pukua ja/tai esitystä saada kasaan ennen määräaikaa ja perutaan osallistuminen. Toisena on sitten ymmärrettävät syyt, kuten juhlat, pääsykokeet, tapaturmat, sairastumiset jne. Näitä kuitenkin tulee harvemmassa ja nämä voi vielä cosplayvastaava ottaa vastaan muulla kuin nyrpeällä ilmeellä.


 Vuonna 2012 Traconin World Cosplay Summit-karsinnat käytiin neljän kisaparin voimin... (Mikael Peltomaa.)

Mitä keinoja sitten tällaisten peruutusten estämiseksi voisi tehdä? Mainitsen muutaman, jotka itselleni tulee mieleen mutta nämä ei todellakaan ole absoluuttisia ohjeita ja jokaisessa on hyvät sekä huonot puolensa, joita en varmaan kaikkia muista sanoa tässä. Voitte kommentoida ja kertoa omia ideoitanne tähän kirjoitukseen.

1. Cosplaykilpailujen ilmoittautumisajan lyhentäminen.
Mitä lähemmäksi tapahtuma tulee niin sen varmemmaksi osaa sanoa, että saako projektinsa valmiiksi vai ei. Tämä estäisi ennenaikaiset peruuntumiset ehkä jollain tapaa mutta en tiedä sitten, että jos liian lähelle con-viikonloppua laittaa ilmoittautumisen niin tuleeko cosplayvastaavalle liian paljon hommaa liian lyhyessä ajassa?.. Kaksiteräinen miekka toimintatapa tämä olisi siis.

2. Cosplaykilpailujen vähentäminen.
Isot tapahtumat ovat vakiinnuttaneet asemansa Suomen contapahtumissa mutta koko ajan tulee uusia pikkutapahtumia, jotka ovat vuosien aikana keränneet lisää suosiota, jonka johdosta miltei jokaisessa tapahtumassa on nykyään cosplaykilpailuja. Ymmärrän kyllä, että cosplaykilpailut ovat ehkä conien suosituimmat ohjelmanumerot, joka kerää ihmisiä mutta, jos niitä on vain yksinkertaisesti liikaa niin osallistujamääräkin on sen mukaisesti vajavainen. Vaikka on hyvä olla vaihtoehtoisesti pieniä kuin myös isoja kilpailuja niin kaikki kisaajat eivät kierrä aktiivisesti monissa kilpailuissa ja uusia kisaajiakaan ei niin helposti nykyään tule esille.

3. Kisaajille etuuksien antaminen. 
Tämä voi kuulostaa aika erikoiselta keinolta mutta oletteko huomanneet, kuinka tällä hetkellä Suomen suurimman(?) japanilaiseen pop-kulttuuriin tähtäävän tapahtuman Traconin cosplaykilpailut ovat AINA miltei täysiä vuodesta toiseen? Tracon antaa cosplaykisaajille kisaamispäivän tapahtumaan ilmaisen sisäänpääsyn, koska he ovat tärkeä osa conin ohjelmanumeroa ja pienellä lisämaksulla he saavat lunastettua itsellensä viikonloppurannekkeen tapahtumaan. Itseäni henkilökohtaisesti ihan sattui maksaa 29 euroa yhdestä lipusta vain, että pääsin Desuconin esityskilpailuun osallistumaan. Desucon ei itselleni tarjonnut mitään uutta ja erikoista, kun olin lupautunut olemaan myyntipöytäsalissa töissäkin lauantaina niin oli kova hinta kisaosallistumiselleni.

4. Kisaajan valmistautuminen kilpailuun HYVIN ajoissa.
Tämä on se suurin virstanpylväs kaikille, kun ei tajuta aloittaa tarpeeksi ajoissa projektejaan. Liian monet tarinat olen kuullut siitä, että kisaa edeltävänä yönä ollaan neulottu sormet verillä saumoja piiloon puvustaan ja se alkaa jo riittämään... Itse juuri teen sillä tapaa, että aloitan HYVIN ajoissa työni ja voin jopa kuukausi ennen tapahtumaa rentoutua odottamaan tapahtumaa puku valmiina kaapissa. Se ei vaadi paljoa, että henkilö tajuaisi aloittaa ajoissa mutta, kun se sattuu käymään monta kertaa perätysten samaisella henkilöllä niin se alkaa puuduttamaan ja turhauttamaan, että onko neuvo turha...

Keinoja on noiden lisäksi muitakin ja parempiakin mutta tässä hieman mietittävää cosplaykilpailuihin ja kisaajille, jotka tulevaisuudessa ehkäpä eksyvät kisaamisen polulle.

Omasta puolestani sanon kisaamista ajatteleville, että kisaaminen on huikea kokemus ja kanssakisaajien kanssa luotu bäkkäritunnelma on jotain sellaista mitä en itse jättäisi paitsi. Olet jo voittaja, kun pääset lavalle näyttämään suurella vaivalla tehdyn pukusi. :) Suomen cosplayn taso nousee koko ajan ja enemmän kisapotentiaalisia cossaajia löytyy laidasta laitaan! Ei pidä pelätä kisaa vaan ole rohkea sillä et menetä mitään osallistumisellasi.^^

Omia mietteitä tai ajatuksia? Voitte purkaa sana-arkkunne kommenttikenttään. o/

PS: Desuconin esitysvideotamme on jo toistettu YLI 7000 KERTAA!!!??? MITÄÄH? Lievästi sanoen pientä hysteriaa aiheuttanut somessa meidän ryhmäesitys. :D

Until next time, Ciao!

14 kommenttia:

  1. Iteki teen aina puvut tyylii kuukautta ennen valmiiks, tosin en oo ikinä kisannu :'D Tästä olen kuullut sitä "vitsi sä oot outo" kommenttia l'D

    Frostbitessähän kanssa esityskisa peruttiin.
    Jossain kisoissa/maassa oli kans et kisaajalta vaadittii ns. portfolio ku ilmottautu, jossa piti näkyä kuinka pitkällä puku oli, ja sen piti olla tietty prosenttimäärä valmiina että sai osallistua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. siis kommenttia tullu siitä, et puvut on ajoissa valmiita, ei siitä etten kisaa xD

      Poista
  2. Hyvä kirjoitus ja oivia ajatuksia. Cosplaykisoihin lähteminen vaatii usein harrastajalta jonkinlaista uskallusta. Uskallusta saa esimerkiksi kaveriporukasta (tehdään yhdessä ryhmällä hahmoja samasta sarjasta) tai siitä, että on saanut omasta puvusta positiivista palautetta ja kokee siksi olevansa riittävän hyvä kisalavalle. Tämän vuoden Desuconin jälkeen blogeja lukeneena huomasin esimerkiksi hall cosplayssa menestymisen antaneen muutamalle cossaajalle jonkinlaisen vakuutuksen omista taidoista.

    Jos kisaamaan haluaa lähteä niin millaiseen tapahtumaan aloitteleva kisaaja todennäköisimmin ensin menisi? Pienen conin kisaan, joten idea pienten tapahtumien kisojen vähentämisestä osallistujamäärien lisäämiseksi ei ole kovin hyvä. Kun pienemmät kisalavat tulevat tutuksi siirtyvät kisaajat kenties isommille lavoille. Tosin kisoissa menestyminen myös saattaa vaikuttaa siihen, onko aloittelevalla kisaajalla jatkossa halua kisata lainkaan.

    Eurocosplay ja WCS vaativat jo toisen luokan omistautumista, kokemusta ja rohkeutta, sillä ne ovat oikeasti isoja kisoja ja pitkiä projekteja. Puvun lisäksi pitäisi tehdä vielä esitys ja lavasteetkin. Henkilöt, jotka näihin osallistuvat, tähtäävät kisoihin Suomen ulkopuolella. WCS vaatii myös pariutumista, sillä yksin kisoihin ei voi mennä. Kuka olisi niin hyvä tyyppi, että jaksaisi puurtaa yhden ja saman henkilön kanssa ensin Suomessa ja jos sattuu voittamaan niin N kuukautta vielä ennen Japania? Näihin kisoihin ei kannata lähteä, jollei kykene sitoutumaan ja viemään projekteja kunnialla loppuun, sillä kun joku ilmoittaa tähtäävänsä tänne, on hieman noloa, jos kirves putoaa kaivoon kesken leikin :(

    Entäs esityskisat sitten? Yksin vai ryhmässä? Jos tehdään isommalla porukalla niin asuvathan kaikki mahdollisimman lähellä toisiaan, koska jos puolet ryhmästä asuu eri puolilla Suomea niin harjoittelusta ei oikein tahdo tulla mitään. Jos ryhmässä on useampi jäsen niin onnistuvathan tehtävänjaot selkeästi, koska ihmisillä on erilaisia vahvuuksia? Joku osaa ehkä ohjata paremmin ja toinen piirtää hyvin niin kykenee siksi tekemään hienoja lavasteita. Jos jotakin sovitaan niin pitäähän jokainen omasta osastaan varmasti kiinni ja antaa 2000% tosirakkautta projektille vieden sen varmasti loppuun?

    Itsellä ei kestä kantti WCS:n ja Eurocosplayn kaltaisiin kisoihin ja lavakävelyt eivät innosta. Tähän mennessä esityskisaaminen on ollut mukavinta, vaikka edellinen kerta kaatuikin juuri siihen, että liian moni ryhmistä oli perunut ja koko kisa jäi pitämättä.

    Kisaaminen on hauskaa, jos kisa pidetään ja siihen tulee varmasti tarpeeksi osalistujia. Olisiko esimerkiksi kisavastaavalle liian työlästä kysellä kuukautta ennen kisaajilta statusta (ainakin WCS, Eurocosplay ja esityskisat), niin tiedettäisiin hyvissä ajoin ennen kannattaako kisoja lainkaan järjestää?

    VastaaPoista
  3. Muakin hämmentää tämä asia monella tasolla. Itse haluaisin kovasti kisata, mutta miulle tulee niin helposti alemmuuskompleksi ja stressaan itseni kuoliaaksi. Vaikka aloittaisin pukuni hyvissä ajoin, ompelen vielä päiviä ennen itse tapahtumaa joitakin kohtia siitä uudestaan. Silti en ole koskaan oikeastaan tyytyväinen.

    Toivottavasti tässä tekstissä oli jotain tolkkua vaikka omista kokemuksista/ajatuksia kirjoitin. :'---oo

    Yukiconiin itse olin menossa esityskisaamaan ja jouduin valitettavasti perjantaina peruuttamaan kun sairastuin niin pahasti että en päässyt sängystäkään ylös. Cosvisioniinkin oli intoa mennä kisaamaan, mutta kisapaikat täyttyivät. (?) Nyt olisi kuitenkin tarkoituksena nousta Traconissa osallistua pukukilpailuun jos vain ennätän ilmoittautumisen kirjoittaa. Jotenkin Traconista on tullut miulle sellainen tapahtuma johon yhdistän cosplayn hyvin vahvasti. Syynä saattaa olla se, että Tracon on ihan ensimmäisiä tapahtumia joissa olen alkanut käymään ja siellä olen aina käynyt katsomassa cosplay-kilpailut. Viime vuotinen kisaosallistuminen oli itsessään jo hieno kokemus, joten en halua missata tätä vuottakaan.

    VastaaPoista
  4. Desuconin paluumatkalla ryhmämme pohti melko samoja seikkoja, tosin vain esityskisojen kulmasta. Esityskisoja on tällä hetkellä liikaa osallistujamäärään nähden, sehän on selvä. Mutta tarkoittaako se sitä, että niitä ei kannatta järjestää?

    Siinä missä Suomessa on jo mahtavia puvuntekijöitä, esitykset ovat vielä lapsenkengissä. Tämäntakia mielestäni esityskisoja ei missään nimessä pitäisi vähentää, vaikka kisaajista on pulaa, vaan rohkaista osallistumaan. Esitysten tekeminen ei tarvitse olla ydintiedettä. Jos vain on rohkeutta lähteä lavalle, niin tarvitaan vain esitysidea.
    Olemmeko me suomalaiset niin kankeaa porukkaa, että lavalle heittäytyminen tuntuu ylitsepääsemättömältä? Vai onko kompastukivi enemmän esitysideassa ja osaamattomuudessa toteuttaa idea? Dunno. Tässähän melkein olisi coniin paja/ohjelmaidea, "kuinka toteuttaa cosplayesitys?" :)

    VastaaPoista
  5. Itse en kannata ilmoittautumisajan lyhentämistä, koska ainakin omasta näkökulmastani se voisi aiheuttaa stressiä kisaajillekin. Tiedän mieluusti ajoissa, olenko pääsemässä kisaan, koska olisi vähän ikävää treenata esitystä juuri tiettyyn kisaan ja sitten kaksi viikkoa ennen conia saada tietää, että paikat täyttyivätkin jo.

    Mutta jollain peruutuksia pitäisi kieltämättä saada vähennettyä. Itse olen niitä ihmisiä, joilla pukujen valmistuminen jää yleensä viimeiseen yöhön, mutta olen silti aina päässyt lavalle asti. Harmittaisi hirveästi perua osallistuminen ihan vaan oman aikaansaamattomuuden takia.

    Portfoliotaktiikka voisi olla kokeilemisen arvoinen, tiedä vaikka kaltaiseni lusmuritkin innostuisivat olemaan ajoissa. :D

    VastaaPoista
  6. No siis itse tiedän, että toinen esiintyjistä joka perui desussa keskellä yötä jätti sen takia että asu olisi hajonnut kesken esityksen. Olisi esittänyt balettia ja siksi piti asuaan jo lauantaina kokeeksi.... jos ei kestä lauantaina pelkkää kävelyä, niin ei se esitystä kestä...

    Mutta miksi itse en osallistu,
    1. Tuomarit ovat epätasa-arvoisia.... (esim. Mimiconissa taas samat voittajat, koska jälleen kerran tuomarit olivat kavereita)

    2. Ei kiinnosta.... (Kisaan vain itseäni vastaan, minua ei kiinnosta perfektionistien kommentit vaan haluan pitää hauskaa.)

    3. Aika ei riitä...... (Teen en vain itseni vaan myös kolmen muun ihmisen cossit, tosin se johtuu siitä että koulutukseni takia lupaudun auttamaan kavereita, osaa vain jelppaan sivusta ongelma tilanteissa.)

    4. Mielestäni yksilö ja pari kisat ovat tylsiä, vaikkakin hienoja... (Mutta en saisi niissä asujani ja käyttämiäni tapoja esille)

    5. Tuomarit eivät osaa/ole päteviä...... (Yleensä vain yksi, parhaimmillaan kaksi tuomaria omaavat teatteri, cosplay/puvustus ja tanssitaustan.... jotka vaaditaan kaikki tuomaroimiseen. Tuomarit antavat kaveruuden vaikuttaa ja eivät ymmärrä, että eivät voi tuomaroida aluetta josta eivät tiedä mitään. Myös tuomarit antavat lisäpisteitä jossain tapauksissa siitä, että cossi oli heidän lempihahmonsa cossi.)

    6. Esiinnyn mieluummin ryhmässä kuin yksin.... (Tämä on suurin ongelmani, en jaksa mennä yksin kisaamaan koska useimmiten, ei aina... mutta jos esitys ei ole 100% täydellinen ja juuri osuva hahmo valinta, menee voitto yleensä ryhmille sillä esityksen luominen on helpompaa. Ja pienet virheet sallitaan kun taas yksin ei.)

    7. Jos olet voittanut aikaisemmin arvioivat tuomarit sinut tarkemmin kuin muut. (Tämä on omalla kohdalla ongelma.. olen esiintynyt teatterin mukana useampia kertoja, voittanut paikallisissa tanssi kisoissa useampina vuosina( CHOCCO! CHOCOLATE ON PASKA, ei siis mitään ymmärrystä koreografian luonnissa taikka esiintymisessä... näkee taidosta että taitoa on aivoja ei)
    Kyllä omaan vaatetusalan koulutuksen, joten jos asussani on yksikin ryppy joka on tullut sitä käyttäessäni tai autossa istuessani aamulla. Tulee miinuspisteitä, koska artesaanin ei pitäisi voida mokata sillein (on muuten suora lainaus yhdeltä kisatuomarilta)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekstistäsi paistaa huono kokemus tuomaroinnista. Älä silti yleistä. Se että sinulta odotetaan taitoa koulutuksesi pohjalta on ymmärrettävää.
      Mitä tulee tuomarien ja kisaajien ystävyyteen, suomessa nyt vain sattuu olemaan aktiivinen kisassakävijäporukka joka pysyy pääosin samana vuodesta toiseen.
      Tuomareilta ei voi vaatia amattitaitoa kaikessa, sillä eihän kisaajiltakaan sitä vaadita. Kyllä ihan teatteria opiskelematonkin näkee hyvän ja huonon esityksen eron ja hyvän esityksen pieniä elementtejä jotka erottavat sen toisista.
      Se, että oletko voittanut tanssi-vai kokkikisoissa ei vaikuta cosplaykisan menestykseesi tai arvosteluun. Jos olet voittanut tai sijoittunut ennen COSPLAYkisassa, sinun voidaan olettaa osaavan jotain.
      Lopuksi vielä, kyllä, tekstisi antaa sinusta jo muutenkin ylimielisen kuvan, mutta piti vielä haukkua kokonaan aiheeseen liittymätöntä tanssiryhmää. En itsekään tanssia harrastaneena pidä chotto chocolatea minään huippuluokan ryhmänä, mutta jälleen kerran, jos et pidä siitä mitä coniskenessä näet, kokoa itse oma ryhmä, rakenna paremmat koreografiat, esiinny, kun näköjään olet niin hyvä ja lahjakas.
      Tyttöjen älyä et voi kuitenkaan heidän tanssinsa mukaan alentaa noin, ja annatkin itsestäsi kuvan, että taitoa on mutta aivoja ja yleistä kohteliaisuutta ei.
      (lopuksi: olen kisannut elämäni aikana vain muutamia kertoja, ettei voi syyttää "tuomarien kaveriksi")

      Poista
    2. Tartuin nyt sitten lähinnä tähän:
      "1. Tuomarit ovat epätasa-arvoisia.... (esim. Mimiconissa taas samat voittajat, koska jälleen kerran tuomarit olivat kavereita)"

      Ja kirjoitin aavistuksen pidemmän vastauksen, joka löytyy täältä: http://ilonacosplay.blogspot.fi/2014/06/tuomariulinaa-cosplayskenessani-mika.html

      Poista
    3. Voi himskatti, aloin kirjoittaa ja sitten Ilona meni edelle ja kirjoitti jotain asiallisempaa. No, kommentoin silti:

      Voi herranen aika, kuinka leuka loksahteli Arina Sensein kommentin kohdalla.
      Aika paljon jää kokematta elämässä, jos antaa yhden vastoinkäymisen toimia kokonaisuuden määrittäjänä. Olet siis kokenut mielestäsi väärää kohtelua kisassa? Kokeile toista kisaa! Eri tapahtumien cosplaykilpailut eivät ole minkäänlaisissa kytköksissä keskenään. "Kaikki on paskaa" -mentaliteetti vain aiheuttaa itsellesi pahaa oloa eikä hyödytä ketään.

      "Tuomarit ovat epätasa-arvoisia, tuomarit ovat kisaajien kavereita". Olin Desuconin esityskisatuomaristossa, ensi kertaa tuomarina, ja voin kertoa, että kyllä jokainen meistä tuomareista tunsi jonkun kisaajista tai tiesi hänestä paljon. Miksi? Koska nämä piirit ovat niin pienet, että tältä ei yksinkertaisesti voi välttyä. No kenet palkitsimme? Ryhmän, jonka esitys oli paras. Yllättävää sinäänsä.
      Tuomaristossa meitä oli yksi teatteria harrastava ompelun ammattilainen, yksi Suomen NCC-edustaja (kertoo taitotasosta) ja yksi, jolla on takanaan teatteriopintoja ja useita esityskisoja kisaajan näkökulmasta. Mielestäni tuomarointi sujui erinomaisesti ja osasimme täydentää toisiamme ja huomioimaan eri asioita niin, että saimme tehtyä kattavan kokonaisarvion.

      Joten siitäpä seuraava: "Tuomarit eivät ole päteviä/suosivat lempihahmoa/eivät ymmärrä". Öö. Ethän vain sattuisi olemaan trolli?
      Jokaisella kisakerrallani olen kokenut, että tuomaristossa on nimenomaan monen eri alan osaajia. Yksi tietää teatterista ja lavaesiintymisestä, toinen on proppiekspertti, kolmas ammattilaisompelija, tai kaikkia näitä. Ja nämä lyövät sitten viisaat päät yhteen ja arvioivat huolella näiden seikkojen välistä kokonaisuutta. Lisäksi valtaosa tuomareista on itsekin cosplayaajia eli he tietävät ennen kaikkea, että tämä ei ole pelkkää ompelua tai pelkkää esiintymistä.
      Ja pssst, lempihahmostaan osaa nimenomaan helposti nimetä kaikki virheet ja poikkeavuudet refeen verraten.

      "Haluan vain pitää hauskaa" taas ei ole mikään este kisaamiselle! Toki ymmärrän, jos kisaamisesta tulee itselle epämiellyttävä olo, mutta silloin kannattaa miettiä mitä itse voi tehdä asialle. Häiritseekö sinua oma kilpailuviettisi ja itsekritiikkisi vai pelko siitä, että pukuasi tuijotetaan? Sivullisten kommentteja saa kuulla aina, se on fakta, eikä siihen tarvita edes lavalle kiipeämistä. Sen yli on vain päästävä ja keskityttävä siihen, mistä nautit.
      Desuconin esityskisan voittajat, johon Cidikin kuuluu, lähtivät lavalle ensisijaisesti pitämään hauskaa sen sijaan, että pyrkisivät hampaat irvessä voittoon. Ja kas, kuinka kävikään. Kisata voi voittomentaliteetilla tai omaksi ilokseen, siihen ei ole ennakkovaatimuksia.

      En tiedä mitä tarkoitit sillä, että ryhmäesitysten luonti on helpompaa. Hahmodynamiikkaa on ehkä helpompi tuoda esille useamman hahmon kautta, mutta mitä enemmän jäseniä ryhmässä, sitä suurempi kaaosalttius. Usean langan pitäminen käsissä vaatii enemmän kuin yhden. Ryhmäesityksen suunnittelu ja harjoittelu vaatii hirveästi työtä, sillä liikkeet ja ajoitukset on hiottava yhtenäisiksi. Jos yksi mokailee, kokonaisuus näyttää pahalta. Yksin ollessaan mokan voi korvata improvisoinnilla, eikä yleisö tiedä sitä.
      Mutta kuten todettua, kasaa ryhmä ja kokeile!

      Ja tosiaan, Chotto! Chocolate ei liity cosplaykisaamiseen mitenkään, joten täytyy sanoa että olipa todella asiaton ja epäkypsä kommentti. Kritisointi on eri asia kuin haukkuminen. Osoita rakentava kritiikkisi ja parannusehdotuksesi suoraan C!C:lle, jos haluat asialle tehtävän jotain. Jos taas et halua olla hyödyksi, mieti, onko suun avaamisesta sitten iloa ollenkaan.

      Kommenttini saattaa kuulostaa aggressiiviselta, mutta en hyökkää henkilökohtaisesti sinua vastaan. Tarkoitukseni ei ole riidan haastaminen, vaan lämpimästi suosittelen ajattelemaan asioita eri kanteilta, ennen kuin tyrmäät asioita. Surettaa huomata, että Suomen verrattain lämpimässä cosplayskenessä on näin sulkeutuneita mieliä.

      Poista
    4. En voi muuta sanoa tähän mielipiteeseesi, kuin että aika asiatonta tekstiä loppujen lopuksi ja haluamani kohdat, jotka olisin halunnut itsekin mainita on minua nopeammat henkilöt jo sinulle antanut omissa kommenteissaan.

      Poista
  7. //Anteeksi kilometriavautuminen yksittäiseen kommenttiin. Nyt asiaan. :---D//

    Animeconissahan joku vuosi kokeiltiin tätä käytäntöä, että puvusta piti olla tietty osa valmiina tietyssä vaiheessa. Niille se ehkä sopii, jotka tekevät pukunsa kuukautta etukäteen valmiiksi, ja joillekin se voisi toimia motivoijana, mutta veikkaisin, että tuollainen myöhäisten toimijoiden karsiminen pois vähentäisi kisaajia entisestään.

    Oikeastaan kaikki parannusehdotukset ovat loppujen lopuksi kiinni kisaajista. Ne puvut pitäisi saada kasaan ajoissa. Olen itse juuri viime aikoina pohtinut sitä, miten mukavaa olisi joskus kokea se ihme, että puku olisi valmis vaikka pari viikkoa ennen kisaa ja sitten voisi vain chillata. Olen kuitenkin niin deadline-riippuvainen ihminen, tarvitsen sen kiireen ja paniikin ennen kuin saan itseni käyntiin. Tämä taitaa olla cosplayharrastajien keskuudessa se yleisin toimintatapa: parin viikon paniikki ja viimeisinä aamuyön tunteina ompelu.

    Joten sitäkään en oikein arvostaisi, että cosplaykisoista kerrottaisiin vain hetki ennen kisaa. Kisojen alla tasapainotan ajankäyttöäni niin, että joustan hetken aikaa kaikesta muusta (eli ilta- ja viikonloppumenoista), jotta saan paneutua kisapuvun tekoon rauhassa. Menisi aika arpomiseksi, jos ei tietäisi onko menossa kisaan vai ei. Lisäksi siinä on se, että kalliisiin kankaisiin ei viitsisi törsätä rahaa ennen kuin on täysin varma, että niille on käyttöä. Joten siinäpä sitten kaatuukin se aikainen ompelun aloittaminen...

    Lisäksi mietin tässä vähän sitäkin näkökulmaa, että onko ideana nyt nimenomaan saada mahdollisimman paljon kisaajia lavalle vai kehittää kisojen laatua? Koska määrä ei ole aina sama asia kuin laatu ja jos kisaajia houkutellaan etuuksilla ja palkinnoilla mukaan, saattaa pian käydä niin että kisoissa on kyllä kisaajia, mutta esitysten laatu laskee. Toki heikoistakin esityksistä saa arvokasta kokemusta ja kisaajan seuraava esitys saattaakin olla suoranainen taideteos, mutta haluammeko nähdä vaivaannuttavia mukahauskoja caramell dansen -esityksiä vain, jotta kisaajia varmasti on riittävästi?

    Kaiken kaikkiaan, en näe tätä asiaa pysyvänä ongelmana. Tähän lajiin kuuluu sellainen buumimaisuus; joka toinen vuosi on hiljaisempi, sitten taas räjähtää. Nyt Desun kisaajia söi lisäksi Cosvision, joka oli vain muutamaa viikkoa ennen Desua. Uskoisin että tässä menee hetki ja sitten huomaammekin, että kaikki kisat täyttyvät taas kymmenen minuuttia ilmoittautumisajan alettua.

    VastaaPoista
  8. Mielestäni ei kuulostanut kyllä myöskään pahalta idealta, että ilmoittautumiset kisaan olisivat lähempänä itse conia. Jos olisi ilmoitettu, että tälläistä ja tälläistä kisaa on tulossa, että valmistautukaa, ilmoittuminen kilpailuun alkaa silloin ja tällöin, niin ihmiset osaisivat varautua ja katsoa silloin lähempänä conia, että onko puku siinä kunnossa, että se varmasti tulee valmiiksi. Ymmärrän myös ylempänä kirjoittaneen Retan pointit myös miksi aikoja ei pitäisi siirtää lähemmäksi conia. Omalla kohdallani minua kyllä kiinnostaisi kisaaminen, mutta en osaa arvioida, että saisinko sen puvun valmiiksi kisaa varten vaikka aloittaisin kuinka aikaisin. Itselläni siis kisaamishaluja varjostaa epävarmuus valmistumisen suhteen (tosin, vain yhden ainoan kerran pukuni on jäänyt kesken niin, ettei sitä saanut coniin asti, mutta jos pitäisi vielä puvun lisäksi kyhätä lavaproppeja sun muita. En tiedä, ehkä pitää kokeilla)

    VastaaPoista
  9. Voisin itsekkin uskaltautua kommentoimaan sen verran, että itseltäni löytyisi intoa ja motivaatiota esityskilpailuihin, mutta ongelmaksi on muodostunut lähinnä todella vajavaiset Tietokonetaidot, eli taustanauhan teko. Ilman taustanauhaa on vaikea esiintyä :D onneksi olen siunattu kaverilla, joka on ruvennut opettelemaan taustanauhojen tekoa omalla koneellaan, ja meidät nähdäänkin aconin esityskisalavalla ;)

    VastaaPoista