Hei kaikille ja tervetuloa cosplay-harrastajan liiman ja lakan huuruiseen blogimaailmaan! Nimeni on Jani Laukkanen aka. Cidi Cosplay ja tämä henkilökohtainen blogini sisältää kirjoituksia cosplay-harrastuksestani, seikkailuista alan tapahtumissa sekä keskustelua skenessä ilmenevistä aiheista.

Sananlasku menee ''Kukaan ei ole seppä syntyessään!'' ja se pitää paikkansa. Minäkin aloitin täysin nollasta vuonna 2010 cosplayn harrastuksen ja pukuja tehdessäni olen yllättynyt miten paljon käden taidot ovat kehittyneet niin monella alalla, kuin missään muussa harrastuksessa. Jokaisesta voi tulla mestari kovalla työllä ja se on palkitseva tunne, kun saa aina uuden puvun valmiiksi ja pääsee sitä näyttämään muille ylpeänä.

Liittykää siis seuraani cosplayn maailmaan ja nouskaamme jokainen kohti taivasta tavoitteinemme tämän harrastuksen parissa! o/

lauantai 27. joulukuuta 2014

Näytä mulle missä sul on rusketusraidat! - Diglett-kaivosmiehien photoshoot.

Vuosi 2014 elää viimeisiä hetkiään ja monella on ajatukset kohti ensi vuotta. Talvipäivien iloksi päätin vihdoin mieltä lämmittäen julkaista viime kesäkuun Desuconissa ihmetyttäneen Pokemonin Diglett-ryhmämme photoshootin kuvia, jotka olen vihdoin saanut kätösiini. :)


Kuvaaja: Veloniada Photography.

Vuonna 2014 tuli käytyä yhteensä 8 tapahtumassa, joka taitaa olla aktiivisin conivuoteni tähän saakka. Viisi cosplaypukuani sai debyyttinsä ja olen ollut joko ohjelmanpidossa tai kilpailuissa jokaisessa tapahtumassa. Hengailuconia ei ole tullut vietettyä liki kahteen vuoteen, kun en mielestäni saa tapahtumasta yhtä paljoa irti. Tähän on tosin tulossa muutos, kun hankin jokin aika sitten lipun Desucon Frostbiteen ja tällä hetkellä ei minua siellä tulla näkemään muuten kuin cossaavana conikävijänä.


VeCiKuKa.


Mitä olen suunnitellut sinne sitten? Koska kyseessä on kolmipäiväinen tapahtuma niin luultavimmin otan 2 pukua mukaani. Toinen tulee olemaan jokin vanhempi puku, jota kierrätän ja yksi uusi puku. Tämä näillä näkymin tulee olemaan Jango Fett elokuvasta Star Wars Episode II. Hieman on vain kyseistä pukua aloitettu mutta alkuvuonna tulen saamaan Worbla-tilaukseni, josta alan työstämään puvun panssareita. Toivotaan parasta, että saan puvun valmiiksi.


On jo pidemmän aikaa halunnut tätä henkilöä cossata. ><


Tämä vuosi toi kokonaisuutena niin paljon uusia kokemuksia cosplayn ja conien puolesta. Tekemällä vain oppii ja kehityttyä on tullut puvunteossa kokemuksen kertyessä myös kisarintamalla. Coneja on tullut Ruotsia myöten kierrettyä ja sisäpiirin puolesta nähnyt toimintaa, joka avartaa enemmän miten tapahtumat syntyvät, kasvavat sekä niiden ylläpitäminen vaatii. On otettava huomioon miten uskomattoman hyvin Suomen coniskene on, kun tapahtumat rakentuvat, jos ei kokonaan niin ainakin suurilta osin vapaaehtoistyövoimalla. Pelkästään jo sen takia kunnioitan jokaista tapahtumaa, kun ovat saaneet sen pidettyä kävijöiden iloksi. Ehkä tämä seikka onkin osasyy sille minkä takia haluan olla osana conien teossa ohjelmanpidon kautta, jotta voin antaa kävijöille viihdykettä. Sama koskee cosplaykilpailujen kohdalla ja juurikin esityspainotteisten kilpailujen kohdalla.


Dugtrio vaanii varomattomia kävijöitä...

Cosplaykilpailuista olen saanutkin hieman negatiivista palautetta, koska keskityn esityskilpailuihin enkä osallistu pukukilpailuihin. Somen tuntemattomassa maailmassa väitetään etten muuten pärjäisi kilpailuissa niin osallistun vain esityspainotteisiin kilpailuihin. Mielestäni näin ei pitäisi ajatella. Jokaisella on oma erityisalueensa mitä osaa parhaiten, kuten puvunteko, proppien teko, esiintyminen jne. Minun paras puoleni sattuu olemaan esiintyminen, joten miksen sitä puolta saisi käyttää vain viihdyttääkseni yleisöä? Tämä ei tarkoita, että vähäpätöisesti tekisin cosplaypukuni, kun tämän vuoden kilpailuistani (Mimicon, Desucon ja Tracon.) kaikissa on puku kuitenkin vienyt arvioinnista 30-50 % niin pyrin heikommasta puvuntekotaidostani huolimatta täysillä tekemään pukuni. Muuten ei voi kehittyä, jos ei aseta itselleen tavoitteita. 

Vaikutan myös kuulemma teennäiseltä, kun mainostan kilpailevani hauskanpidon ja yleisön vuoksi... Miksi Suomessa on niin vaikea uskoa, että omaa hyvyyttään haluaa joku mennä viihdyttämään ihmisiä cosplayesityskilpailuihin saamatta epäilystä, että hiki hatussa kilpailija kuitenkin vain välittää palkinnoista? Jos joku epäilevästi ajattelee toisesta ja levittelee paheksuvia huhuja henkilöstä niin voisi ajatella hetken ja mennä ennemmin kyseisen henkilön luokse juttelemaan ja selvittääkseen asiat kasvotusten. Itse arvostaisin sitä, että ihmiset tulevat juttelemaan minulle avoimesti saaden oman mielipiteensä minusta eikä uskomalla muiden puheita, jotka eivät oleellisesti minua tunne. Mutta miksipä vaivautua vaikeampaan vaihtoehtoon, kun voi helpommalla päästä ja seurata somesta muiden mielipiteet ja huhut henkilöstä?.. Olen oikeasti kiva kaveri, jolle voi tulla rauhassa keskustelemaan tapahtumissa. Tehkää se! :)

Tähän loppuun vielä toivotan kesäisen kuvan kanssa hyvää uutta vuotta ja nähdään ensi vuonna! o/ :D


5 kommenttia:

 1. Digletti kuvat ovat kultaa. <3

  Ja olen myös sitä mieltä että miks ei muka sais tehä sitä missä itse on hyvä? :S Ja et sä minusta vaikuta ollenkaan teennäiseltä! Jatka näin! (kyl mä vielä joskus uskaltaudun tulla juttelemaan... xD)

  VastaaPoista
 2. En kässää tätä, että pelkän palkinnon vuoksi muka kaikki osallistuisivat kilpailuihin :'D. Olen ensimmäistä kertaa osallistumassa esityskilpailuun, enkä tosiaankaan lähde sinne palkinto suuntaimessa, vaan kokemuksen vuoksi ja että pääsee tutkiskelemaan, että olisiko se cosplayn suunta johka haluan mennä, viihdyttää yleisöä. Varsinkin kun itse on niin paljon katsellut cosplay esityksiä ja kritisoinut, että tiettyjä esitystyylejä on melkein aina ja ne ovat tylsiä, niin itse yrittää saada vähän erilaista esitystä kasaan (ei siis pysy taustavalittajana siitä ja tuosta vaan tekee asialle oikeasti jotain ja katsoo saako siinä aikaiseksi mitään :'D).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aah, uusi kisaaja Suomen cosplayrintamalta! :) Jos ei muuten niin kannattaa ainakin sen kokemuksen puolesta käydä kokeilemassa kilpailemista. Toivotan onnea jo tässä vaiheessa!^^

   Poista
 3. Ihanat nuo Digletti kuvat! :D

  Jeee Star Wars cossi! Ajon itse myös cossata Star Warsista tulevaisuudessa <3

  Tosi kakka tuo selän takana juttu ja se että saat paskaa sinun performancesta. Ekana on pakko sanoa että minä kannustan niitä ihmisiä ketkä uskaltaa mennä sinne isolle lavalle tekemän omia juttuja koska itsellä ei oo vielä siihen pokkaa. Mutta minun lämpimin respekti kuuluu niile henkilöille ketkä menee sinne lavalle ajattelevan yleisön iloa ja piristämistä ja ei voittoa. Voitto on kiva kuten kirsikka kakun päälä mutta mikään pokali voitto ei tunnu sen ihmisen sydämessä - ketä oikeasti astu lavan pääle yleisön vuoksi - yhtä paljon kun nähdä toisien ihmisien ilo ja hymy. Olen itse myös tämmönen henkilö ketä ihan kivi rehellisesti nauttii nähdä iloisia ihmisiä ja varsinki tehdä ne iloiseksi. Minä uskon että sinä Cidi, tiedät mitä teet ja miksi sen teet. Jatka saman mallin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kannustavista sanoista. <3 Ryhmäkuvia sitten, kun molemmilla on puvut valmiina. ;)

   Poista