Hei kaikille ja tervetuloa cosplay-harrastajan liiman ja lakan huuruiseen blogimaailmaan! Nimeni on Jani Laukkanen aka. Cidi Cosplay ja tämä henkilökohtainen blogini sisältää kirjoituksia cosplay-harrastuksestani, seikkailuista alan tapahtumissa sekä keskustelua skenessä ilmenevistä aiheista.

Sananlasku menee ''Kukaan ei ole seppä syntyessään!'' ja se pitää paikkansa. Minäkin aloitin täysin nollasta vuonna 2010 cosplayn harrastuksen ja pukuja tehdessäni olen yllättynyt miten paljon käden taidot ovat kehittyneet niin monella alalla, kuin missään muussa harrastuksessa. Jokaisesta voi tulla mestari kovalla työllä ja se on palkitseva tunne, kun saa aina uuden puvun valmiiksi ja pääsee sitä näyttämään muille ylpeänä.

Liittykää siis seuraani cosplayn maailmaan ja nouskaamme jokainen kohti taivasta tavoitteinemme tämän harrastuksen parissa! o/

lauantai 17. syyskuuta 2011

Conventions - Am I too old for this?

Historiikki

Anime/manga-aiheisten con-tapahtumien tuleminen 2000-luvun alussa mahdollisti aiheen harrastajien kokoontumisen isommalla porukalla, josta alkoikin nykypäivään asti jatkuva nousukiito japanibuumin osalta. Mangan ja animen myynnin lisääntyessä samalla on tullut oheistuotemyymälöitä, paikkakunnittaisia yhdistyksiä ja uusia con-tapahtumia kaikkialle ympäri Suomea. Kuitenkin tämän buumin alussakin on ollut epäilyksiä, että japanilainen populaarikulttuuri ei sovi nuorisolle ja turmelee heidät. Kuka vanhempi ei olisi huolissaan, jos näkevät 13-vuotiaan tyttärensä minimekossa cossaten hahmoa X mennessään tällaiseen tapahtumaan mutta omasta mielestäni Suomen 'conikansa' on muihin suurtapahtumiin nähden erittäin kilttiä. Harvemmin on coneissa mitään isompaa häslinkiä sattunut.

Isona osana coneja, joka herättää aina kaupunkien katukuvassa aina mielenkiintoa ja ihmetystä tapahtuman aikaan on ihmiset, jotka cosplayaavat coneissa, joissa myös järjestetään nykyään paljon cosplaypainotteista ohjelmaakin joista yleisimmät onkin cosplaykilpailut. Suomen cosplayn taso on noussut hurjalla tahdilla viimeisen muutaman vuoden aikana ja sinä aikana on myös Suomi päässyt osalliseksi kansainvälisiin kisoihin (Eurocosplay ja World Cosplay Summit). Juuri nämä kisat taitavatkin olla ne, jotka vetävät eniten ihmisiä seuraamaan samaa ohjelmanumeroa.


Tracon V Kyuu Eturaitti
Kyllä se Tampere-talon pääsali on iso o_o

Mutta entäs sitten vanhemmat conittajat?

Osa ihmisistä tulee coneihin tapaamaan yleisesti ihmisiä, kun taas osa tule seuraamaan ohjelmanumeroita. Itse olen vähän molempien puolella mutta omasta mielestäni alkaa tapahtumat olemaan pikkuhiljaa 'nuorten' tapahtumia, joka on hieman intoumustani rajoittanut coneissa :/. Ehkä mielipiteeni johtuu osittain siitä, että olen jo 19-vuotias ja olen sen ihqu-teiniyden ohittanut mutta silti se ei tarkoita sitä, että meidän vanhemman sukupolven pitäisi jättää tapahtumat nuoremmillensa. Onneksi meitä vanhempaa conikansaa on se pieni prosentuaalinen määrä ja yllättävästi he tuntevatkin toisensa aika lailla hyvin. Pitää se varmaan jossain vaiheessa hyväksyä ettei nuorempien perässä pysy vaan on 'vanhojen' conittajien seuraan tälläydyttävä. Eipä oikein ikuiset caramelldanssenit sun muut kiinnosta niin olen pikkuhiljaa siirtymässä seuraamaan enemmän paneeleja sun muita kiinnostavia luentoja.

Onneksi on vähäsen aikuisempaan makuunkin tarjolla tapahtumia, kuten Desutalks, jossa tarjotaan huipputasokasta puheohjelmaa ja sitten vielä Desucruiseakin, joten ei sitä yksin tule jäämään.
Kaikilla tapahtumilla on kummiskin yhteistä se, että harrastajat tapaavat coneissa ja 'conikansa' yhtenäistyy Suomessa hyvää tahtia. Samanhenkisten ihmisten kanssa on helppo keskustella ja sehän onkin yksi tapahtumien hyvistä puolista.

Taidankin lopettaa pälpättämisen tähän ennen kuin aihe muuttuu entistä etäisemmäksi alkuperäisestä. Ensi kerralla voi olla tarjolla hieman lisätietoa cosplayprojekteistani ensi vuodelle.

2 kommenttia:

  1. if your old than what am I =D mut joo, sama juttu alkaa mietityttään itteänikin

    VastaaPoista
  2. >>19-vuotias

    Tuota kohtaa edeltäneen osuuden perusteella oletin, että olet joku vähintään 30-40-vuotias, joka aloitti conittamisen 2000-luvun alussa. Jos tunnet itsesi ulkopuoliseksi jo noin nuorena, en voi muuta kuin ottaa osaa menetyksesi johdosta.

    Toisaalta, onhan sen coniuran voinut aloittaa silloin vuosituhannen vaihteessa vaikka olisi vasta parikymppinen. Omalta kannalta jännää kuvitella, millaista olisi ollut tehdä se eka conireissu joskus 12-vuotiaana eikä tuoretta ajokorttia juhlistaakseen...

    VastaaPoista