Hei kaikille ja tervetuloa cosplay-harrastajan liiman ja lakan huuruiseen blogimaailmaan! Nimeni on Jani Laukkanen aka. Cidi Cosplay ja tämä henkilökohtainen blogini sisältää kirjoituksia cosplay-harrastuksestani, seikkailuista alan tapahtumissa sekä keskustelua skenessä ilmenevistä aiheista.

Sananlasku menee ''Kukaan ei ole seppä syntyessään!'' ja se pitää paikkansa. Minäkin aloitin täysin nollasta vuonna 2010 cosplayn harrastuksen ja pukuja tehdessäni olen yllättynyt miten paljon käden taidot ovat kehittyneet niin monella alalla, kuin missään muussa harrastuksessa. Jokaisesta voi tulla mestari kovalla työllä ja se on palkitseva tunne, kun saa aina uuden puvun valmiiksi ja pääsee sitä näyttämään muille ylpeänä.

Liittykää siis seuraani cosplayn maailmaan ja nouskaamme jokainen kohti taivasta tavoitteinemme tämän harrastuksen parissa! o/

tiistai 19. elokuuta 2014

Mielipiteiden esille tuomisen vaikeus.

SemiAktiivisena blogikirjoittajana sekä cosplayaajana kirjoitan välillä mielipidekirjoituksia skeneen liittyviin sekä pinnalla oleviin aiheisiin, jotka välillä ovat todella paljon herättänyt keskustelua harrastajapiirissä. Kirjoituksissa syvennyn aiheeseen hieman pintaa syvemmälle, pyrin tuomaan syitä esille, mahdollisimman neutraalin asetelman luon ja hieman avarran omaa mielipidettäni. Entistä harvemmin näen nykyään suoria kirjoituksia mielipiteensä tuomisessa esille aiheeseen X, jonka takia itse haluan tuoda asian esille ja herättää keskustelua.

Mistä tämä julkisen mielipiteen tuomisen vähyys voi johtua? Ihmiset valitettavasti nykyään tuomitsevat toisen henkilön hyvinkin helposti kuulopuheiden sekä päällimmäisenä luettujen pienien tekstinpätkien perusteella vaikkei edes henkilökohtaisesti tuntisi mielipiteen kertovaa henkilöä. Tämä taas aiheuttaa sitä pelkoa, että jos tuo oman kärjistetyn suoran mielipiteen esille niin voi saada vihamiehiä itsellensä ja se aiheuttaa tulevaa ajatellen pahaa mieltä, kun eri mieltä olevat voivat hyökkäävät vastaasi eri tavoin kirjoittamiesi asioiden puolesta.

Tekstien kirjoittaminen ei aina kovin helppoa ja yksinkertaista ole. Vaikka oman mielipiteen toisi esille sen taustalla voi olla monia muita syitä, joiden yhteisvaikutus on johtanut tähän mielipiteeseen ja juuri nämä syyt voivat antaa täysin eri kuvan lukijoille mielipiteestä. Näitä ei kuitenkaan ole aina helppoa laittaa tekstiin ihmisten näytille ehkäpä liian henkilökohtaisten tietojen puitteissa, joista vain läheisimmilleen uskaltaa avautua. Näin on käynyt itselleni viime aikana, kun Traconin cosplaykilpailujen ilmoittautumisen auetessa ja WCS-karsintoihin ensimmäisen osion ilmoittautumisen mennessä kiinni parissa minuutissa pettyneenä kirjoitin lyhyesti somessa --> ''Ristiriitaiset tunnelmat tämän *Nopeat syö hitaat-ilmoittautumisen* kohdalla, jolloin ei ehkä juuri parhaimmat pääse kisaamaan.'', jonka jälkeen sain läheisiä ystäviäni itseni kimppuun ristiriitaisen kommentin takia, joka ei millään tavalla tue aikaisempia lausuntojani ja mielipiteitäni cosplaykisaamisen osalta. Tämän kommenttini mukaan minut voisi lukea cossaajaksi, jolla on noussut kirjaimellisesti kusi päähän, joka luulee itsestään liikoja ja miettii vain voittamista vaikka olen aina maininnut aina, että kisaan sekä esiinnyn pääasiassa, koska nautin siitä ja haluan viihdyttää yleisöä.

Miksi sitten näin erilaisen ja kärjistyneen kommentin asiaan heitin? Tähän on niin monta taustalla olevaa henkilökohtaista syytä, joita en voi kirjoituksiin täysin avata. En kaikkea voi teille kertoa valitettavasti mutta hieman voin avata aihetta teille tästä kuitenkin lyhyesti. Itselleni viime vuoden WCS-karsinnat oli katsojana kokonaisuutena pettymys minulle puvuiltaan sekä esityksiltään. Näen WCS-karsinnat eräällä tapaa Suomen kovatasoisimpana kilpailuna minne haluan sinne kuuluvan tasonkin. En väitä, että tämän kommentin perusteella olisin Suomen parhaimmistoon kuuluva cossaaja mutta kokonaisuutena olen ylpeä taidoistani puvun teon ja esiintymisen puolesta ja näen taitotason perusteella mahdollisuuden, että voisin parini kanssa pärjätäkin kilpailussa. (Taidoistaan saa ja PITÄÄ olla ylpeitä vaikka suomalainen nöyryys olisi suotavaa, sillä muuten henkilö näyttää muiden silmissä sitten ylimieliseltä.)

Eikös se kisakokemus, kisasta nauttiminen ja yleisön viihdyttäminen olekaan ne tärkeimmät asiat?  Kyllä ne ovatkin tärkeitä asioita mutta tässä tapauksessa kyseessä on kuitenkin WCS-karsinnat, jossa valitaan Suomen edustajat kansainväliseen kilpailuun, joten kilpaviettiä pitää olla edes hieman, jos haluaa pärjätä. Miten henkilö voi olla hyvä edustaja maallensa, jos ei ota kisaa tosissaan ja ei omaa kilpaviettiä lainkaan? Loppujen lopuksi kyse on vain omasta suorituksesta johon pitää keskittyä ja ei pidä välittää mitä taustalla hölistään motivaatiosta tai syistä kisaan ilmoittatutumiseen. (Ei yleisurheilun MM-kisoihin pääsevät kisaajatkaan vain hauskanpidolla siellä pärjää vaan he ovat tehneet hurjasti töitä sen eteen ja ei heitä voi syyttää siitä, että mikseivät ole siellä hauskaa pitämässä ja vähät välittäisivät kilpailusta. Ei se näin mene.) Olisi niin monta eri asiaa mitkä tähän mielipiteeseeni vaikuttavat mutta ne ovat minun lisäksi vain muutaman valitun henkilön tiedossa olevia tiedon palasia, joita en näe suotavaksi julkaista tänne kaikkien luettavaksi. Kaikesta huolimatta teatteriharrastajana tärkeintä on minulle viihdyttäminen ja kilpailusta nauttiminen vaikka nyt moni teistä lukijoista voi ajatella toisin, että olenkin antanut aina väärän kuvan itsestäni tämän yhden kommentin perusteella.

Mikset sitten ole aikaisemmin tuonut suoraa mielipidettäsi esille? Alussa mainitsin, että kirjoittajalla on paineita siitä, että hänen tekstien perusteella voi saada vihamiehiä ja sitä minäkin pelkään. Pyrin mahdollisimman neutraaliin ja kehittävään keskusteluun pyrkimään kirjoituksia tehdessäni mutta välillä sitä on vain purkauduttava itselle sillä hetkellä tärkeään asiaan liittyen.

Oletko sitten valehdellut aina mielipidekirjoituksia tehdessäsi? En ole ikinä valehdellut. Tuon mielipiteeni esille mutta hieman lempeämmin sekä kiertävällä tavalla, jotta pysyn mahdollisimman monen kannan puolella samalla aiheuttaen rakentavaa keskustelua yleisesti aiheeseen liittyen.

Mielipiteitä on kuitenkin yhtä monta kuin on maailmassa ihmisiä ja ei aina olla samaa mieltä asioista. Julkisesti mielipiteen tuominen ei aina ole helppoa, kuten vaikka yllä mainituista syistä. Loppujen lopuksi jään miettimään tähän kirjoituksen loppuun, että kirjoitanko tänne blogiin itseni vai lukijoiden takia? Vastaus on sama kuin cosplayhinkin eli itseni takia. Kyseessä on kuitenkin henkilökohtainen blogi, jonne voin avautua miten tahansa itselleni tärkeisiin asioihin liittyen. Sivussa tulee sitten muiden mielipiteet ja kommentit.

Onko teillä tämänkaltaista asiaa juolahtanut mieleen? (Saankohan vihaista postia tämän kirjoituksen jälkeen itselleni hmm?..)

PS: Blogin 3-vuotiskilpailu on vielä käynnissä 31.8 asti. Täältä löydät lisätietoa kilpailuun liittyen, jos et ole vielä osallistunut.

7 kommenttia:

 1. Ainoa mistä saat vihaista postia minun osaltani on se, että kiitos sinun (aloin pohtimaan kirjoitustasi ja en tajunnut ajan kulua) unohdin saunan lämmityksen ja pesä sitten sammui. Paha paha mies, vihaan lopun ikäni sinua, kun pilasit hemmotteluiltani.

  Mutta asiaan, ennen kuin uudestaan unohdan tuon saunan lämmityksen tätä kirjoittaessa.

  Olen seurannut muutamaa vähän kuuluisaman blogin kehitystä. Ensin, ennen kuin heillä on paljon seuraajia, he kirjoittavat ihanan avoimasti ja rohkeasti. Liekö syynä se, että he ajattelevat "minulla on vain 10 lukijaa, ei tämä saa somessa huomiota" - tavalla ja siksi ovat avoimempia. Mutta mitä enemmän he saavat lukioita, sitä enemmän heidän postaukset ovat olleet tähän tyyliin kirjoitettuja; "Hei. Tässä on cosplaypuku. Se on hieno. Kaikki meni hyvin. Moikka" Jotenkin surullista, että ihmiset muuttavat tyyliään kirjoittaa lukioiden lisääntyessä, sillä itse ainakin yleensä luen blogeja juuri kirjoitustyylin/mieleipiteiden takia.

  Olen itse miettinyt (huomalla viiden lukijan määrälläni, höhö :D) että miten haluan toteuttaa blogikirjoitukseni. Olen miettinyt juuri sinun pohtimiasi asioita, miten minä kykenen kertomaan asioita niin, ettei kukaan suutu? Miten voisin tuoda mielipiteeni julki, jotta lukijat ymmärtäisivät minun kantani, mutta myös sen, että en omista ainoaa oikeaa mielipidettä?

  Eihän kukaan bloggaaja halua varmaankaan tulla tunnetuksi sitä, että laukoo mielipiteitään miten tahtoo. Varsinkin, kun nykyään tuppaa olemaan niin, että se, kun olet lukenut ihmisen tekstejä internetin maailmassa, niin sinähän tiedät ihmisistä kaiken. Tiedät ketä vihaat jo valmiiksi ja kehen olisi kiva tutustua lisää.

  Niin, mitä yritän selittää? Sitä, että paineita on, minullakin on vaikka olen vasta alottava bloggaaja, siis cosplayblogini on nuori. Paineet luon lähinnä itse, sillä haluan alusta lähtien olla luonteva, mutta kannustava ihminen. Paine on silti olemassa, sillä mietin joka kerta kun kirjoitan, että onko tekstisäni nyt jotain mikä voisi saada kökkömyrskyn aikaan.

  Joten et ole ainoa, älä huoli!

  Ja ei, tässä ei ollut mitään järkeä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyrin kuitenkin uskomaan siihen, että läheisimmät ihmiset ympärilläni sekä pitempään blogiani seuranneet tajuavat, että koska ovat tunteneet minut pitkän aikaa niin eivät antaisi yhden erilaisen kirjoituksen niin pahaa väärinkäsitystä antavan minusta. :)

   Poista
  2. Niinhän se menee :)
   Sosiaallinen media osaa olla joskus oikea sotatanner jossa leikitään kissaa ja hiirtä vuorotellen.
   Ja tosiaan, moni luo ennakkokäsityksiä netin kautta ihmisistä, mikä sinäänsä on vähän persauksesta, kun jokainen ei osaa ilmaista itseään netissä niin hyvin kuin toinen.

   Poista
 2. Ja taas aihetta pohdintaan :D

  Ymmärrän varsin hyvin sen, että haluaa pitää postauksensa/ulkoiset mielipiteensä suht neutraaleina, ja varsinkin vähän tunnetumpien cossaajien blogeissa sen vasta ymmärränkin. Periaatteessa, jos olet vaikuttava ihminen tai tunnettu cosplay piireissä lukijoilla on sinusta odotuksia. Vaikka bloggaisikin itselleen, on tavallaan muille myös se malliesimerkki hyvästä cossaajasta, ns hyvästä tyypistä. Jos täysin kärjistetyn mielipiteen laukoo ulos, se voi hyvin helposti johtaa satunnaisiin tappeluihin muissa medioissa tyylillä "Koska tuo sanoi noin, on sen pakko olla juurikin noin" VAIKKA toinen olisikin juuri tekstissään mainunnut että tämä on vain hänen mielipiteensä asiasta, eikä kenenkään tarvitse loukkaantua siitä.

  Lisäksi ihmiset suhtautuvat netissä vahvasti tietynlaisiin kommentteihin vaikkei kirjoittaja olisi tarkoittanut sillä pahaa. Netissä vain ei pysty kuulemaan esimerkiksi millaisella äänenpainolla joku sanoo asian. Yhtä hyvin lause voi olla sarkasmia, mutta se ymmärretäänkin väärin. Yleensäkin netissä on vaikeaa tuoda esille kriittistä mielipidettään ilman, ettei joku ottaisi siitä paprikaa nenäänsä ja kokisi, että se on selvästikin hyökkäys tätä vastaan. Tästä taas voi alkaa kommenttivyöry ihan aiheetta. Ihminen jostain syystä voidaan myös leimatata hyvin äkkiä epämiellyttäväksi vaikka vain yhden ajattelemattoman lauseensa takia, ellei ihmistä tunne.

  Eli joo, ymmärrän täysin jos haluat kertoa ihmisille mielipiteestäsi pehmeämmin, koska ihmiset ottavat sen vastaan tietenkin seesteisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sosiaalinen media on hankala paikka kommunikoida tekstin kautta välittääkseen tunnetiloja, josta johtuukin yleensä tuo väärinkäsittäminen. Sosiaalisella medialla on nykyään niin paljon vaikutusvaltaa ihmisiin ja heidän mieliinsä, että unohdetaan välillä todellisuus ja kasvokkain keskustelu toisen henkilön kanssa ja vähät välitetä totuudesta, kun onhan se netti siinä vieressä mistä voi lukea totuuden toisesta henkilöstä (NOT!).

   Vaikeaa... Vaikeaa tämä tekstien kirjoittaminen on. :P

   Poista
  2. Jep, sehän se on kun kaiken, myös tiedon ihmisistä voi kaivaa netistä tänä päivänä :P (sarkasmi).

   Poista
 3. Olen melkeimpä täysin samaa mieltä kanssasi wcs kisan suhteen. Se täytyy ottaa sopivan vakavasti, mutta täytyy tietysti myös muistaa nauttia kokemuksesta eikä vetää naama irvessä ja "PAKKO VOITTAA" -asenteella.

  VastaaPoista