Hei kaikille ja tervetuloa cosplay-harrastajan liiman ja lakan huuruiseen blogimaailmaan! Nimeni on Jani Laukkanen aka. Cidi Cosplay ja tämä henkilökohtainen blogini sisältää kirjoituksia cosplay-harrastuksestani, seikkailuista alan tapahtumissa sekä keskustelua skenessä ilmenevistä aiheista.

Sananlasku menee ''Kukaan ei ole seppä syntyessään!'' ja se pitää paikkansa. Minäkin aloitin täysin nollasta vuonna 2010 cosplayn harrastuksen ja pukuja tehdessäni olen yllättynyt miten paljon käden taidot ovat kehittyneet niin monella alalla, kuin missään muussa harrastuksessa. Jokaisesta voi tulla mestari kovalla työllä ja se on palkitseva tunne, kun saa aina uuden puvun valmiiksi ja pääsee sitä näyttämään muille ylpeänä.

Liittykää siis seuraani cosplayn maailmaan ja nouskaamme jokainen kohti taivasta tavoitteinemme tämän harrastuksen parissa! o/

sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Ulkomaiden conit osa 2 - Norjan Desucon

Kahtena vuotena peräkkäin (2014-2015) olen käynyt ystäväporukalla vierailemassa Ruotsin Närconissa, jossa järjestetään Nordic Cosplay Championship-finaalit vuosittain. Ensimmäisenä vuotena oli koko tapahtuman ajan aurinkoista, ulko-ohjelmia riitti, tapahtuma-alue oli avoin ja lähettyvillä oleva kioski toi helpotusta jaksamisen osalta. Kuitenkin seuraavana vuonna toisella käynnilläni oli asiat hyvinkin erilaisesti järjestetty ja tässä tapauksessa huonompaan suuntaan. Närcon on suurilta osin sään armoilla sen suhteen, että tapahtuma on onnistunut ja viime vuonna se ei oikein mennyt hyvin.

Neljästä päivästä ainakin kolmena satoi rankasti ja kaikki ohjelmat mitä ulkona järjestettiin (Miltei kaikki tapahtuman ohjelmat) peruuntui ja varasuunnitelmaa ei ollut esim. siirtää niitä sisätiloihin järjestettäviksi. Tarjonta oli vähäistä ja sisätiloissa tuhannet ihmiset ahtautuivat tilojen tukkeeksi sateelta suojaan. Lisäksi tapahtuma-alue oli ikävästi aidoitettu, joka vaikeutti kulkemista ja mainitsemani kioski oli metrin päässä aidoituksen toisella puolella vaikka se kuuluu tapahtumapaikan yliopistorakennukseen ja sinne piti kiertää yli kilometrin lenkki, jos halusi ulkopuolelta käydä sieltä ostaa jotain. Tämä vain sen takia, että tapahtuma saisi mahdollisimman hyvin voittoa itsellensä.


NCC-finaalit olivat omalta osaltaan kyllä huikea spektaakkeli mutta ehkäpä tapahtuma on vähän liikaakin keskittynyt sen järjestämiseen ja jättänyt muut tapahtumat epäkohdat huomiotta...

Junamatkalla takaisin Linköpingistä Tukholmaan matkatoveri Hitsuwan kanssa purimme tapahtuman hyvät ja huonot fiilikset, jonka jälkeen avasimme keskustelun, että haluaisimme tehdä ulkomaan conireissuista vuosittaisen tradition ja valitsisimme aina mahdollisuuden mukaan uuden maan sekä tapahtuman. Hetken keskusteltuamme olimme entistä enemmän innoissaan ja päätimme valita Norjan ja pääkaupungissa Oslossa järjestettävän Desuconin.Kohti Norjaa.

Norjan Desucon järjestetään 2 kertaa vuodessa, kuten Suomessakn ja kesädesun ajankohta oli nyt 24-26.6. Päätimme lähteä matkaan tapahtumaa edeltävänä päivänä, jotta ehtisimme rauhassa asettua paikkakuntaan, käydä katsastamassa tapahtumapaikka ja viettää iltaa rauhassa. Verrattuna Närconiin matkustamiseen oli Norjaan matkustaminen todella vaivatonta ja nopeaa. Helsinki-Vantaan lentokentältä 1,5 tunnin suora lento Oslon lentokentälle, sieltä 10 minuutin pikajuna suoraan Osloon, jossa jäimme Lillestromin asemalla ja hotellille kävelyä muutama minuutti. Parissa tunnissa siis olimme Suomesta lähdettyämme perillä Norjassa hotelliin kirjautuneena. Paljoa helpommaksi ei matkustaminen voinut käydä. :)


Oli kyllä tapahtumapaikalla kokoa!
Hotellin viereisellä terassilla jalkapallon MM-kisoja seuraten.

Saatuamme tavarat hotellihuoneeseen päätimme lähteä ensin kävellen katsomassa reitin tapahtumapaikalle, jonne ei ollut matkaa kuin vajaa kilometri, jonka jälkeen lähdimme syömään ja iltaa istumaan. Tapahtumapaikka oli valtava messukeskus, joka vain jatkui ja jatkui pituudeltaan. Suomessa ei moisia tapahtumapaikkoja ole tullut kooltaan nähtyä vielä. Seuraavana päivänä tapahtumaan päästyämme tosin huomasimme, että messukeskuksen koosta puolet oli varattu tapahtumalle ja toinen puolikas kävijöiden lattiamajoitukselle.


Trainer Gold & Kadabra

Ennen tapahtuman alkua päätimme pitää pienen photoshootin, kun ensimmäiselle päivälle olimme laittaneet Pokemon-cosseja, joista Hitsuwa ja Mona olivat kouluttajia ja minä otin Kadabran. Itse en ottanut kuin yhden puvun ja viimeisen päivän conissa vietinkin ihan vain normivaatteissa. Tapahtumapaikka oli yhtä isoa messukeskushallia, johon oli tiivistetty myyntipöydät, videopelipisteet ja useampi pieni esiintymislava sekä erikseen oli 2 luentotilaa messuhallista sivussa. Isoja lavaohjelmia varten oli hallin puolella yksi osa eristetty väliseinämällä missä järjestettiin la-su Cosplay Catwalk, huutokauppaa, konsertteja jne. Hitsuwa ja minä osallistuimmekin lauantaina catwalkiin ja pääsimme näyttämään ihmisille pukujamme poseeraten. Norjalaiset olivat ehkä malttamattomia ja hieman ujoja, jonka takia eivät uskaltaneet jäädä lavalla poseeraamaan yleisölle niin miltei kaikki poikkeuksetta omalla vuorollaan kävelivät lavalle ja vajaan sekunnin käännöksen keskellä tehtyään jatkoivat heti matkaansa lavalta pois. Meidän kohdalla yleisö kyllä antoi taputusten muodossa enemmän huomiota, kun uskalsimme rohkeasti näyttää pukujamme tyylikkäästi ajan kanssa.

Tapahtumapaikalla oli myös automaattinen kuvauspiste missä pystyi helposti kuvauttamaan itsensä ja kuvat välittömästi meni julkaisuun tapahtuman sivuille. Tarjontaa oli paljon ja myyntipöydiltäkin lähti itsellä mukaan sarjakuvia ja cosplayta varten Kamuin tutoriaalikirjanenkin. Parasta antia oli kyllä uusien ihmisten tapaaminen. Muutaman paikallisen conittajan kanssa tulikin vietettyä aikaa tapahtumassa hetkinen ja yhteystiedot vaihdettua. Pe-la kului nopeasti ja sunnuntaina päätimme kaikki ottaa vain rennosti ilman mitään cosseja pitäen.
Kokonaisuudessaan reissu oli positiivinen yllätys vaikka pieniä seikkoja olisi voinut toisin järjestää, kuten sunnuntain esityskilpailu, joka oli myyntipöytäsalin puolella olemattoman kokoisella lavalla esiintyen parillekymmenelle ihmiselle, kun samaan aikaan isolla lavalla oli toinen catwalk meneillään. Näiden paikkoja olisi voinut vaihtaa huoletta. Loppujen lopuksi ulkomaanreissuksi coni ei tullut kalliiksi, kun Norja on suhteellisen lähelläkin Suomea ja paikan päälle on nopea ja helppo matkustaa. Vaikkei paikallisten harrastajien mukaan Desucon ole paras mahdollinen ensiconi tutustua maan cosplaykulttuuriin niin voin omasta puolestani suositella Desuconissa käymistä, jos kaipaa suht halpaa ulkomaanreissua conin merkeissä. 

Kaikki olimme tyytyväisiä, jonka takia olemme jo seuraavan maan ja tapahtuman päättäneet. Seuraava kohteemme on Tanskan Kööpenhaminassa järjestettävä J-Popcon ensi maaliskuun-huhtikuun taitteessa. Tapahtuma on n. 4000 ihmisen coni ja kuten Desuconiin mentäessä niin paikan päälle on suhteellisen helppo matkustaa ja varaamamme hotellikin on vain muutaman sadan metrin päässä tapahtumapaikalta ja Kööpenhaminan päärautatieasemalta, minne saavumme lentoasemalta matkustaessamme. Joukkoomme liittyy reissuun mukaan Noora Cosplay ja pyrimme nelistään myös suunnitella ryhmäcossin tekemistä Tanskaan. Siitä tietoa myöhemmin. :)

Until next time, Ciao! o/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti