Suomen WCS-edustajat vuosimallia 2010 |
Ensimmäinen cosplaykilpailu minkä näin oli vuoden 2010 Desuconin Eurocosplay-karsinnat, joka oli samalla tapahtuma, jolloin cossasin ensi kertaa. Oli upeaa nähdä livenä ihmisten yhdistävän puvunteko-/esiintymistaitonsa kilpailun muodossa ja se mitä näin silloin antoi itsellenikin intoumuksen osallistua lähitulevaisuudessa ensimmäiseen cosplaykilpailuuni. Siihen aikoihin kansainvälisiä cosplaykilpailuja missä Suomi oli osallisena oli World Cosplay Summit ja juuri tuolloin 2010 uutena kilpailuna Suomeen tullut Eurocosplay-karsinnat. Lisäksi muita kilpailumuotoja olivat esityskilpailut sekä perinteiset pukukilpailut missä oli catwalk-tyylinen lavaosuus, joka oli niihin aikoihin yleisin kilpailutyyli mitä järjestettiin. Lisäksi oli Cosplaygaala, jonka voi rinnastaa nykyään järjestettäviin SM-kisoihin. Nykyään kilpailutarjonta on monipuolistunut ja muuttunut huomattavasti erilaisemmaksi.
Vuoden 2016 Eurocosplay-karsintojen top3 (Kuva: Tapio Matikainen) |
Kansainvälisiä kilpailuja missä Suomi on nykyään osallisena on selkeästi enemmän, joita ovat Nordic Cosplay Championship, European Cosplay Gathering ja aikaisemmin jo mainitsemani Eurocosplay ja World Cosplay Summit. Lisäksi Suomen SM-kilpailun yksilösarjan voittajalle on edustuspaikka Portugalissa järjestettäviin Cosplay World Masters-kilpailuihin. Cosplay on saanut entistä enemmän näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa ja viime vuonna ensi kertaa valtakunnallisessa TV-lähetyksessä näytettiin SM-mestaruuskilpailut suorana sekä NCC-finaalit Ruotsista. Kansainvälisten kilpailujen lisääntyessä, jossa puku sekä esitys ovat tasapuolisesti tärkeässä roolissa on myös lisännyt Suomessa järjestettävissä tapahtumissa esitykilpailujen määrää, kun taas miinuspuolisesti perinteiset pukukilpailut ovat jääneet menneiden vuosien suosion varjoon.
Menneiden vuosien pukukilpailujen tilalle on toisaalta tuotu Hall Cosplay-kilpailu, jossa tapahtumapaikalta cosplayagentit etsivät conikävijöiden joukosta lupaavia cossaajia kilpailuun mukaan ja siinä arvioidaan samalla lailla pukua sekä käydään lavalla catwalk-tyylisesti esittelemässä pukua yleisölle. Tämän haittapuoli on kuitenkin se, että kisaan pääsy on sattumasta kiinni eikä juurikaan näistä perinteisistä pukukisoista nauttivat enää saa sitä mahdollisuutta osallistua nykyään kisoihin missä vain pukua arvioitaisiin. Uudempia kilpailumuotoja ovat originaaliasunäytökset ja Cosplay Music Video-kilpailut, jotka ovat saaneet hyvin jalkasijaa kilpailuskenessä.
Ainoa kerta Hall Cosplay-kilpailussa on itselle käynyt vuoden 2015 Popcultissa, kun cossasin Arvuuttajaa muiden Batman-sarjan cossaajien kanssa. |
Kilpailutarjontaa siis riittää halukkaille mutta onko se täysin hyvä asia? Parin vuoden takaisessa kirjoituksessani puhuin Suomen cosplaykilpailujen tilanteesta missä on hyvin yleiseksi tavaksi tullut viime hetken peruutukset vaikka ilmoittautumisvaiheessa kilpailut tulevat täyteen ja näyttäisi alkuvaiheessa tulevan isoja tasokkaita kilpailuja vain todetaksemme loppujen lopuksi, että kilpailuista tulee tynkäkilpailuja, joista puolet osallistujista ovat syystä tai toisesta peruuttaneet. Ongelma ei ole mihinkään poistunut ja samaa tapahtuu edelleen ehkä jopa pahemmin. Viimeisin esimerkkitapaus on Traconin WCS-karsinnat, joista yhdeksästä kisaparista viisi (Korjatkaa asiasta tarkemmin tietävä, jos sanoin luvut väärin.) oli peruuttanut kisaan mennessä osallistumisensa. Ansaitseeko tasollisesti ehkä kovin cosplaykilpailu tällaista näyttöä Suomen osalta?
WCS 2017-karsinnat käytiin siis tänä vuonna läpi neljällä kisaparilla. (Kuva: Matias Tukiainen) |
Nykypäivänä on niin paljon kilpailuja ja kansainvälisten arvokisojen viedessä suuren osan aktiivisten kisaajien huomion jää Suomen sisäisten tapahtumien kilpailut hyvin pieniksi tai loppujen lopuksi ne peruutetaan osallistujamäärien pienuuden vuoksi. Lopputekijöissä kisaosallistuminen ja siinä pysyminen on kisaajasta itsestään kiinni valmistautumalla mahdollisimman ajoissa kilpailuun tekemällä puvun ja mahdollisen esityksen valmiiksi. Itse en ole lainkaan omasta toimestani joutunut kilpailua jättämään kesken, koska osaan kaiken tehdä ennakkoon valmiiksi, joten aina ihmettelen miten muut oudoksuvat tyyliäni tehdä hyvin suunnitellusti asiani valmiiksi muiden panikoidessa kisaa edeltävänä yönä saumojen kiinnittämistä.
Tulevaisuudessa voi tulla jopa lisää uusia kilpailuja niin jatkuuko silloinkin samat tavat? Uusilla kisaajahalukkailla tuntuu olevan entistä suurempi kynnys aloittaa kisaamista, kun on niin paljon tarjontaa ja kansainvälisten kilpailujen hohdokkuus innostaa heti cossaajia. (Kuka nyt muistaisi pienen Chibicon X pukukisan osallistujaa, kun suhteessa voisi pyrkiä maataan edustamaan joihinkin näistä kansainvälisistä kisoista?)
Vuoden 2014 Traconin WCS-karsintoihin osallistuin ystäväni Urhon kanssa SoulCalibur II-cosseilla. |
Onko cosplaykilpailuja aivan kaikissa tapahtumissa edes oltava nykyään, jos ei osallistujia meinaa löytyä? Tai muuttaa ilmoittautumismenetelmiä? Ehkä vastaus kaikkiin löytyy vain omasta itsestään ja halustaan osallistua kilpailuun. Jos aikoo osallistua niin pysyy siinä päätöksessään loppuun saakka, eikä jätä kesken (Poislukien sairastapaukset, perhesyyt, työt jne. ovat harvinaisempia hyväksyttäviä syitä jättää kisaosallistuminen.). Itse kannustan kaikkia kokeilemaan kisaamista edes kerran jossain vaiheessa. Mahdollisuus saada uusia ystävyyssuhteita, hyvää kokemusta lavaesiintymisestä ja palautetta tekemisestäsi ovat positiivisia meriittejä, joita kannattaa hankkia.
Mitä mieltä itse olet? Oletko aktiivinen kisaaja ja vaivaako samat ongelmat skenessä? Pitäisikö vanhoja kilpailutyyppejä tuoda takaisin? Oletko aloitteleva cossaaja ja et uskalla osallistua kilpailuihin jostain syystä? Keskustelua pystyyn. Tosiaan siis minä voin puhua vain oman kokemukseni perusteella mikä ulottuu vuoteen 2010 mutta jos teitä alan harrastajia on paljon kauempaakin tätä tehnyt ja haluaa kertoa miten vielä aikaisemmin kilpailuja on järjestetty niin kertokaa ihmeessä.
Tracon 2013 esityskilpailussa tuli napattua 2. sija Urhon kanssa Tekken 3-esityksellä ja ystävämme Starblom voitti Flynn Riderina. (Kuva: Ilkka Reponen) |
Kisaaminen on hauska kokemus, joka vain parantuu mitä enemmän niihin osallistuu. :) Itse pyrin ensi vuonna pariin kilpailuun osallistumaan ja jatkan kilpailuissa käyntiä. Jos sinua kiinnostaa edes vähäsen kisaaminen niin tartu tilaisuuteen oli tapahtuma mikä tahansa! Yritetään kaikki omalla pienellä panostuksellamme saamaan täysiä cosplaykilpailuja coneihin mitä yleisö voi innolla seurata.^^
Until next time, Ciao! o/
WCS-karsinnoissahan on otettu viime vuosina myös varapareja siltä varalta, että tulee perumisia. En löytänyt äkkiseltään tämän vuoden tietoa, mutta ainakin viime vuonna takaraja varapaikan saamiselle on ollut heinäkuu. Se on sitten asia erikseen, että koetaanko esim. tämän rajan hilaamista jompaan kumpaan suuntaan tarpeellisena vai ei, ottaen huomioon että ~2 kuukautta on aika lyhyt aika valmistautua kisoihin.
VastaaPoistaItse aloitin cosplayn ja kisat jo vuonna 2005, melkein mietin että pitääkö tehdä oma postaus asiasta, ettei tule kilometrivastausta. Kukaan ei varmana halua palata siihen, kuin mitä cossikisat olivat niinä päivinä :'D
Varasija-systeemi on mielestäni hyvä mutta, kun näitä tapahtuman lähellä olevia peruutuksia tulee enimmäkseen viikon sisään eikä noinkaan aikaisessa vaiheessa kuin reilu kuukausi ennen kisaa. En tiedä tosin onko minään vuonna tätä tosin pystytty hyödyntämään ja antamaan varasijalla olevalle mahdollisuus kisaan osallistua ja onko se sitten onnistunut. Jotain tuollekin pitäisi keksiä.
PoistaNyt kun on kokeillut sitä kisaamista ihan itse ilmoitettuna eikä vain Hall cosplayssa niin tuntui hyvältä, että teki sellaisen päätöksen. Kisaaminen ehdottomasti kiinnostaa, mutta siinäkin on asioita jotka koen vähän vaikeiksi. Ensinnäkin suurten kisojen voittajat jotka parhaassa tapauksessa pääsevät maailmaa katsomaan. En todellakaan koe missään nimessä olevani heidän tasoisensa, joten vähän nostaa kynnystä mennä osallistumaan kisoihin pelkästään ehkä sisältöfilleriksi, kun omilla skilleillä ei ole mitään mahkuja taitavampia cossaajia vastaan. Myöskään kun en enää aloittelija sarjoihinkaan kuulu kun cossausta kuitenkin harrastanut jo monta vuotta. Toinen mikä vähän nostaa myös kynnystä on kisojen teatterimaisuus, eli lähes aina pakollinen skitti. Jos pelkästään asussa ei ole paljoa työtä, niin lähes aina kuitenkin äänimaailmassa ja lavasteissa ja koreografiassa on. Sen takia oli helpotus nähdä Traconissa ihan perinteinen (varmaankin tosin katsojien mielestä vähän tylsä) pukukisa. Tälläin siis keskitason cossaajana on ehkä hieman vaikeaa löytää itsellensä sopivaa kisaa, kun tuntuu että muut ovat jo ihan huippu tasoa eikä itse valitettavasti sinne asti yllä (oma kehittyminen on vain niin hidasta). Tuntuu vähän että cosplay on kehittynyt pelkästä pukuilusta myös dramaattisesti teatterimaiseksi, ja siinä pitääkin sitten osata jo aika paljon asioita yhteensä kuin pelkän puvun tekeminen.
VastaaPoista