Hei kaikille ja tervetuloa cosplay-harrastajan liiman ja lakan huuruiseen blogimaailmaan! Nimeni on Jani Laukkanen aka. Cidi Cosplay ja tämä henkilökohtainen blogini sisältää kirjoituksia cosplay-harrastuksestani, seikkailuista alan tapahtumissa sekä keskustelua skenessä ilmenevistä aiheista.

Sananlasku menee ''Kukaan ei ole seppä syntyessään!'' ja se pitää paikkansa. Minäkin aloitin täysin nollasta vuonna 2010 cosplayn harrastuksen ja pukuja tehdessäni olen yllättynyt miten paljon käden taidot ovat kehittyneet niin monella alalla, kuin missään muussa harrastuksessa. Jokaisesta voi tulla mestari kovalla työllä ja se on palkitseva tunne, kun saa aina uuden puvun valmiiksi ja pääsee sitä näyttämään muille ylpeänä.

Liittykää siis seuraani cosplayn maailmaan ja nouskaamme jokainen kohti taivasta tavoitteinemme tämän harrastuksen parissa! o/

tiistai 27. joulukuuta 2011

Mikä tekee anime/manga-sarjasta hyvän?

Kaikissa Suomen coneissa yleisimmät sarjat mistä cossataan on suurinpiirtein Naruto, Bleach, One Piece, Axis Powers Hetalia, Death Note jne. Monet sanovat syyksi niiden cossaukselle, että pitävät juuri siitä jostain kyseisestä hahmosta (yleisesti päähenkilö tai hänelle läheinen hahmo) tai koska sarja on nyt pinnalla ja kaikki pitää siitä.

Mutta mikä näissä sarjoissa on sitten se jokin, joka laittaa sarjan seuraajan cossaamaan juuri siitä kyseisestä sarjasta? Erilaisia sarjoja kuten myös videopelejäkin olisi vaikka kuinka paljon tarjolla mistä valita cossattavia hahmoja mutta ei niin ei. Miksi näin? 
Sitä yritän nyt tässä päivityksessäni pohdiskella ja kertoa omia mielipiteitäni, kun olen aina koko harrastukseni ajan miksi juuri nämä kyseiset sarjat ovat aina pinnalla.

Suomen anime/manga tarjonta

Yhtenä syynä voidaan tälle kyseiselle cossausintoumukselle antaa Suomen kaupoissa löytyvästä mangatarjonnasta. Kustantajat kuten Sangatsu manga tai Punainen Jättiläinen suurilta osin valitsevat julkaistavat sarjansa sen mukaan, miten ne alkuperäismaassa eli Japanissa ovat pärjänneet. 

Tämä taas reflektoituu animetuotannolle myös, jossa Filmtown (muistaakseni julkaisee Suomessa animea, mutta jos olen väärässä niin korjatkaa virheeni ja kertokaa) valitsee sarjat myös aika lailla myös sen mukaan. Poikkeuksena on se kyllä, että Filmtown julkaisee enimmäkseen lyhyitä animesarjoja eikä monta sataa jaksoa kestäviä sarjoja, kuten One Piecea ja Bleachia.

Tutkimusta pidemmälle eli Japanin tuotantoon

No mikä sitten saavat nämä sarjat sitten alkuperäismaassaan tulemaan pinnalle? Aloitetaanpa tutkimalla lehteä minkä kautta nämä sarjat julkaistaan, josta sattumoisin esimerkiksi Naruto, Bleach, One Piece, Death Note, Dragonball Z sun muut on julkaistu eli Weekly Shonen Jump.

Tietenkin lehden suosituimmat sarjat saavat eniten kansikuvia ja promoamista
Weekly Shonen Jumpiin sisältyy n. 20 eri mangasarjaa, joista julkaistaan viikottain yksi luku ja kootaan yhdeksi isoksi pokkariksi jolle tulee kokoa n. 400 sivua mangaa. Samalla viikottain lehden kautta tehdään viikottaiset äänestykset, joilla nähdään, mikä sarja pärjää hyvin ja mikä sitten ei, MUTTEI tämä kaikki vielä selitä miksi juuri ne sarjat ovat pinnalla.

Tehdessäni tiukkaa lisätutkimusta tästä aiheesta katsoessani viimeisen 10 vuoden Japanissa myytävien mangojen myyntitilastoja ja mangasarjojen eri genrejä eli minkätyylinen sarja on kyseessä kuten, Shonen, seinen, yaoi, mystery, psychological, romance, school life, comedy, gag jne. 
Mutta kaiken tämä tutkimuksen jälkeen löytyi selkeä yhteys kaikkein suosituimpien sarjojen välillä ja yksi tietty genre joka oli.....

MAINSTREAM BATTLE MANGA!!!!!!!!!!!!!!!!!
Naruto, Bleach, Death Note, One Piece, Dragonball Z eli kaikki näistä ovat genreltään juuri tätä kyseistä alaa. Pitkään jatkuvissa suosituissa sarjoissa on kriteereinä tyylikkäät taistelut ja päähenkilöt ovat komeita ja tyylikkäitä, jotka tarinan edetessä vahvistuvat entisestään, jotta kiinnostus pysyy lukijoilla sarjaan pitempään ja pitempään. Kaikki nämä kyseiset sarjat ovat äskeiset kriteerit täyttänyt vaikka aiheet sarjoittain on ihan erilaiset ja ovatkin päässeet joukkoon maailman myydyimpiin sarjoihin kautta aikojen.

En toki sano, etteikö muista genreistä piirtävien sarjoilla olisi mahdollisuutta myydä paljoa pokkareita. En todellakaan, sillä esimerkkejä riittää paljon, kuten Romance/School Life-aiheisella Kimi No Todokella, joka on tällä hetkellä pinnalla Japanissa ja myyntitilastojen kärkiä hipoo välillä Japanissa.
Mutta kaikesta huolimatta *Mainstream Battle manga* on se, joka on kaikkein menestynein genre mangan ohella.

Yhteenveto

Syy Suomen coneissa näkyviin massacosseihin kuten, Narutoon, Sasukeen, Ichigoon, Luffyyn ja muihin vastaaviin löytyy tarjolla olevasta materiaalista, mitä myydään kaupoissa ja mainostetaan eniten. Mangan genrelläkin on osansa, sillä Mainstream-manga on se mikä kiinnostaa murrosikäisiä ihmisiä eniten ja sattumoisin Suomen conikansasta suurin osa on tätä 10-17 vuotiaita lapsia.
Jos on omia mielipiteitä mistä tämä johtuu niin toki kertokaa minulle, sillä mielipiteitä on monia ja tämä oli vain oma mielipiteeni.

Outoa sinänsä, etten itse pystyisi itse cossaamaan juuri näistä kyseisistä sarjoista vaikka seuraankin niitä välillä. Ehkä johtuen siitä, koska ne ovat liian nähtyjä coneissa ja liian helppoja omaan makuuni. Itse kun pidän enemmän videopeleistä ja cossatut hahmoni ovatkin pelkästään Final Fantasy-pelisarjasta. Ehkä joku teistä ajattelee, että Final Fantasy on tosi suosittu ja liian nähty juttu mutta todellisuus on toista.
Keskimäärin Final Fantasy-pelisarjojen hahmojen puvut ovat pari astetta vaikeatekoisempia kuten Naruton sun muiden sarjojen hahmojen ja jostain syystä eniten näkee vain niitä helpoimmiten tehtyjä pukuja/hahmoja  Final Fantasysta. Itse valitsen juuri hahmot sen mukaan, joita ei näe missään tai niistä ei vain ole tehty cosseja ja sillä tavalla erottuu tietyllä lailla coneissakin cossivalinnoillaan miten valitsee pukunsa. 

Huoh, olipas pitkä tekstinpätkä mutta toivottavasti jaksoitte lukea loppun saakka. 

Until next time, Ciao!!!!

3 kommenttia:

  1. Monesta kohdasta allekirjoitan. Lisäksi vielä se, että on helppo kiintyä sarjaan, josta on olemassa suosionsa myötä paljon fanarttia ja -fictionia ja muuta virallisen aineiston lisäks.

    Ja toki se, että monet hahmodesignit on noissa suht yksinkertaisia, joten siitä on helppo aloittaa. Harvempi cossaaja tahtoo lähteä liikkeelle kaikkein monimutkaisimmasta asusta tai edes välttämättä tahtoo semmosia tehä, jolloin iisit designit ja tunnetut hahmot on mukava vaihtoehto coniasuks.
    Mutta ei tuosta designin vaikeudesta saa yleistää. Löytyy esim. Narutostakin haastavampia pukuvaihtoehtoja. Eikä se, että asu on periaatteessa yksinkertanen, takaa, että se on automaattisesti siisti ja toimiva. Puvun voi tehdä hyvin tai huonosti tai jotain siltä väliltä, oli se mistä sarjasta tahansa ja miten "helppo" tahansa; narutocossaajakin voi loistaa taidoillaan, jos sitä ei katsota heti kieroon koska LOLNARUTO. (En siis syyllistä sinua; katon itekin narutardeja kriittisesti. :D)

    Muihin noista mainitsemistas sarjoista en oo tutustunut, mutta uskallan kyllä julkisesti myöntää, että se pirun Naruto on miulle rakas. Massasarja tai ei, oon kiintynyt sen hahmoihin ja sen juoni kiehtoo. Itse asiassa omaa suhdetta Narutoon tuli muutama kuukausi sitten just pohdittua blogissa, joten sielläpä pointtini aika kattavasti :D
    http://icantgiveaway.blogspot.com/2011/07/narutardism-seriooz-bizness.html

    ...ohoh, innostuin.

    VastaaPoista
  2. Reta: Totta, sanoin ehkä vähän huonoilla sanavalinnoilla ettei noiden kyseisten sarjojen design-tasoa pitäisi yleistää. Kyllä niistäkin löytyy eritasoisia pukuja vaikka millä mitalla ja hyvä, että muistutit, ettei pelkkä pukuvalinta tee varmaksi että tiedossa on hyvännäköinen puku. Puku voi olla yksinkertainen MUTTA hyvännäköinen jos on sen saanut tehtyä hyvin. :)

    Ehkä tuo päivityksessä sanomani design-taso kommentti johtui siitä, kun olen seurannut Final Fantasy-pelien pukudesignia paljon ja vertasin niitä noihin muihin niin keskitasoltaankin FF:ssä vain sattuu olemaan vaikeustasoltaan enemmän vaikeita pukuja. Tosin videopelien designeihin panostetaan aina hirveästi, kun taas mangassa piirtäjä joutuisi joka kerta hahmon piirtäessään kaikki mahdolliset yksityiskohdat piirtämään uudestaan ja uudestaan, joka olisi hirveän iso homma. Ehkä sen takia enemmän on yksinkertaisempia hahmodesigneja näissä kuin videopeleissä, jossa tarvitsee vain suunnitteluvaiheessa panostaa kerran.^^

    VastaaPoista
  3. No, itse olen 15 vuotias kakara, ja naruto on tosiaan suosikki sarjani. Lempihahmoja löytyy tusina, mutta lähellä sydäntä on Sasuke. Ei siksi, että hän on komea ja suosittu, vaan siksi, että samaistun häneen kaikista eniten.

    Cossaamisesta en juurikaan voi sanoa juuri mitään, itse en sitä harrasta - mutta itsekkin olen sen huomannut, että osa naruton puvuista on oikeastaan aika yksinkertaisia.

    VastaaPoista